ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Καμπανάκι η βία κατά των γυναικών

Αγρίνιο: Καμπανάκι η βία κατά των γυναικών

Αγρίνιο: Καμπανάκι η βία κατά των γυναικών

Μηνύματα αλληλεγγύης και ευαισθητοποίησης με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Καμπανάκι η βία κατά των γυναικών

Στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Αγρινίου φιλοξενούνται σήμερα 5 γυναίκες με 6 παιδιά, ενώ πέρσι φιλοξενήθηκαν 8 άτομα

 

 

Πλέον, η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας έχει πάρει άλλη μορφή, μακριά από τους αγώνες του παρελθόντος στην Γαλλία και την Σοβιετική Ένωση και σχετίζεται περισσότερο με την αγάπη προς τις γυναίκες. Ωστόσο, μαζί με την «μετάλλαξη» αυτή ήρθε και παγιώθηκε ακόμη και στην καθημερινότητα του Αγρινίου το βίαιο πρόσωπο προς τις γυναίκες που συμβαδίζει με την εποχή της εξέλιξης και του πολιτισμού που ζούμε.

Η 8η Μαρτίου θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και συνδέεται άμεσα με την άνοδο του φεμινιστικού κινήματος την δεκαετία του ’60. Αν και ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει πολιτικό υπόβαθρο, καθώς γιορτάζεται σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη με αιτήματα καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από την Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μάστιγα που επιδεινώνεται, μέσα στο «άρρωστο» κλίμα της εποχής, αποτελεί η βία κατά των γυναικών, η οποία είναι σε βαθμό η πιο αποκρουστική από ποτέ, με την οικονομική κρίση να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Η βία δεν έχει κοινωνικά, οικονομικά ή ταξικά όρια. Χτυπάει παντού και οι μορφές της ποικίλουν. Γυναίκες δυναμικές, ανεξάρτητες, εύπορες, όμορφες, έξυπνες, γυναίκες που εξαρτώνται οικονομικά και συναισθηματικά από τον «δήμιο».

Στον Δήμο Αγρινίου μια από τις πιο βασικές και παρεμβατικές δομές στο πλέγμα της κοινωνίας είναι ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών  που λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2014. Το 2016 υπήρξαν 25 αιτήματα για φιλοξενία γυναικών στον ξενώνα, από τα οποία υλοποιήθηκαν, κατόπιν επιστημονικής απόφασης και εξέτασης της κάθε περίπτωσης, τα 8. Σήμερα ο Ξενώνας φιλοξενεί 5 γυναίκες και 6 παιδιά. Η φιλοσοφία των στελεχών του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών είναι η εύρεση οριστικής λύσης της κάθε γυναίκας που καταφεύγει για συμπαράσταση στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου και ειδικότερα στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών. Στον τελευταίο έλεγχο που έγινε από το αρμόδιο υπουργείο κατά την περασμένη χρονιά, οι άνθρωποι και η αρμόδια Αντιδημαρχία απέσπασε άριστες κριτικές, ενώ στον ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Αγρινίου άτυπα λειτουργεί και συμβουλευτικό κέντρο, το οποίο καθοδηγεί την κάθε περίπτωση που εντάσσεται στην ευρεία και επιστημονικά τεκμηριωμένη έννοια της κακοποίησης.

Κώστας Καλαντζής
O Κώστας Καλαντζής

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Καλαντζής επισήμανε μιλώντας για το θέμα στη «Σ»: «η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα έχει άλλη μορφή. Έχει ξεφύγει από τους αγώνες που έγιναν στην Γαλλία και την Σοβιετική Ένωση και η σημερινή της μορφή σχετίζεται με την αγάπη. Η άλλη διάσταση στην υπόθεση αυτή σχετίζεται με τις δομές του Δήμου Αγρινίου και ειδικότερα με τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών. Ο κόσμος πια τον έχει γνωρίσει και τον έχει αγκαλιάσει. Υπάρχουν πολλά περιστατικά που ποτέ δεν φτάνουν στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, ούτε καν σαν αίτημα. Φτάνουν στην αστυνομία. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ποσοστό κακοποίησης, όπως και στο Αγρίνιο. Είμαστε περίπου σαν πόλη στον μέσο όρο. Τα περιστατικά που φτάνουν στην αστυνομία και δεν φτάνουν στον ξενώνα συμβαίνει γιατί τα άτομα αυτά προστατεύονται από  τις ίδιες τις οικογένειές τους. Η κοινωνία της επαρχίας λειτουργεί με άλλους κώδικες και λογική. Της μεγάλης αγκαλιάς από την οικογένεια και της αλληλεγγύης».

Μάλιστα, η ευαισθησία των ατόμων του ξενώνα φάνηκε εμπράκτως με το πρόσφατο περιστατικό που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία με την γυναίκα που έτρωγε από το φαγητό των αδέσποτων σκύλων της πόλης. Η λύση δόθηκε με την πρωτοβουλία του κ. Καλαντζή, και είχε παρουσιαστεί εκτενώς από την «Σ».

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα “Συνείδηση”

 

Η συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Ναυπακτίας για το «Ξενία» (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ)

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr