Αγρίνιο: Η «ενεργειακή φτώχεια» των κτιρίων – Εσπερίδα του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Ενεργειακά σπάταλα τα κτίρια της Αιτωλοακαρνανίας

Η εξοικονόμηση ενέργειας, η αειφόρος ανάπτυξη στο δομημένο περιβάλλον και οι τάσεις με προτάσεις και προοπτικές αναλύθηκαν στην εσπερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, η οποία έτυχε μεγάλης συμμετοχής. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που αποδείχθηκαν από την εσπερίδα που ήταν πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Αγρίνιο, ήταν πως τα κτίρια της Αιτωλοακαρνανίας είναι ενεργειακά σπάταλα, γεγονός που επισήμανε στο sinidisi.gr και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Λίνος Μπλέτσας.

Παράλληλα, αναλύθηκε η ενεργειακή φτώχεια και παρουσιάστηκαν οι προτάσεις κοινωνικής καινοτομίας για την μείωση του φαινομένου, επί τάπητος τέθηκε το κτιριακό απόθεμα της χώρας και οι προοπτικές του, έγινε εισαγωγή στα διεθνή συστήματα περιβαλλοντικής βαθμονόμησης ακινήτων, ανάλυση της κατασκευής αυτόνομου υβριδικού συστήματος για την λειτουργία αειφόρου κτιρίου αναψυχής και αναφορά στο βιβλίο ανακαίνισης κτιρίου.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας τόνισε: «η νέα διοίκηση του ΤΕΕ ξεκινάει την θητεία της με μια σειρά εκδηλώσεων – ημερίδων και δράσεων που αποσκοπούν στην ενημέρωση και την κατάρτιση των συναδέλφων μηχανικών και ευρύτερα των φορέων και της κοινωνίας του νομού. Στο πλαίσιο αυτό η εσπερίδα που διοργανώθηκε είχε ως θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας, προτάσεις και προοπτικές. Μεταξύ άλλων πραγματευτήκαμε το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, ο οποίος είναι νέος όρος και αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση του κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα, όπως προκύπτει και από την ανάλυση των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης των προηγούμενων ετών. Παρουσιάσαμε προτάσεις κοινωνικής καινοτομίας για την επίλυση του φαινομένου αυτού, αναφερθήκαμε σε χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ιδιώτες και φορείς προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτίρια. Μέσα από την εκδήλωση εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα. Από την σύγκριση των κτιρίων της Αιτωλοακαρνανίας με της υπόλοιπης Ελλάδας, περίπου 9 στα 10 κτίρια κρίνονται ενεργειακά σπάταλα, όπως απέδειξε έρευνα που έγινε».

tee1

tee2

tee3

tee4

tee5

tee6
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας

Δείτε τον Κατσιφάρα να… μαγειρεύει!