Αγρίνιο: Δίκτυο πολιτών από το Κέντρο Πρόληψης «Ιθάκες»

Απλοί πολίτες αναλαμβάνουν δράση με σκοπό την προαγωγή της ψυχικής και κοινωνικής υγείας και τη δικτύωση των πολιτών

Παράλληλα με τη νέα δομή, το Κέντρο Πρόληψης και Εικαστικής Παρέμβασης «Ιθάκες» θα λειτουργήσει και το δίκτυο πολιτών, το οποίο σύμφωνα με την «ψυχή» και πρωτεργάτρια του εγχειρήματος Dr. Αθανασία Δημητρίου, περίπου στις 10 Ιουνίου θα συνταχθεί και θα κατατεθεί το καταστατικό του δικτύου, στο οποίο ήδη από τη φόρμα που έχει δημοσιοποιηθεί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετά άτομα. Στόχος της παράλληλης λειτουργίας του δικτύου πολιτών «Ιθάκες» είναι η προαγωγή της ψυχικής και κοινωνικής υγείας, η δικτύωση με την αυτοδιοίκηση, όπως επίσης και με άλλους φορείς πολιτισμού, ιστορίας, λαογραφίας, γυμναστικούς, αθλητικούς. Μετά την κατάθεση του καταστατικού η ηλεκτρονική φόρμα θα είναι μόνιμα ανοιχτή, αλλά θα ενεργοποιείται κάθε μήνα για να φέρει όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας κοντά, ώστε να τους δικτυώσει.

Η Dr. Δημητρίου τονίζει στη «Σ»: «παράλληλα με τη νέα δομή, το Κέντρο Πρόληψης και Εικαστικής Παρέμβασης «Ιθάκες», που είναι παράλληλη δομή του Κέντρου Πρόληψης «Οδυσσέας» μεταφέρονται ομάδες καθολικής και επικεντρωμένης πρόληψης ενηλίκων και θα δημιουργηθούν χώροι δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά που θα υποστηρίζουν την καθολική πρόληψη. Σκεφτήκαμε ότι επειδή αυτό είναι ένα μεγάλο εγχείρημα και καθώς το Αγρίνιο είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο και ο νομός επίσης μεγάλος και υπάρχουν πάρα πολλοί σημαντικοί άνθρωποι που είναι αρωγοί στο έργο μας, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουνε παράλληλα το δίκτυο πολιτών «Ιθάκες», το οποίο θα λειτουργεί ταυτόχρονα με το Κέντρο Εικαστικής παρέμβασης «Ιθάκες», αλλά θα έχει ανεξάρτητη θεσμική λειτουργία. Ήδη στο Αγρίνιο τα 22χρόνια που λειτουργεί ο «Οδυσσέας» έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που έχουν προσφέρει πολύ σοβαρή εθελοντική εργασία και άνθρωποι που έχουν εναλλακτικά ταλέντα. Εμείς όμως εκτός από αυτούς θέλουμε κοντά μας και τον απλό πολίτη, άσχετα με το αν διαθέτει ή όχι κάποιο ταλέντο, γιατί η απλότητά του και η καθημερινή ανθρώπινη λειτουργία φτιάχνει την ψυχική υγεία και όλοι μαζί θα μπορούν να λειτουργούν αρμονικά με ένα στόχο κάθε φορά. Θα μπορούμε με μέλη του δικτύου να παρουσιαζόμαστε σε δράσεις, συνέδρια και ολομέλειες που συμμετέχουμε και εμείς σαν επιστημονικά στελέχη και παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε μία δράση μέσα στην πόλη που θα αφορά π.χ. το κάπνισμα, την ψυχική υγεία, τα γηρατειά, την ημέρα του παιδιού ή του βιβλίου κ.ά.».

Στο δίκτυο πολιτών «Ιθάκες» έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει οποιοσδήποτε ενήλικος πολίτης από την τοπική κοινωνία και όχι μόνο συμπληρώνοντας τη φόρμα συνέντευξης που θα υποβάλλεται προς έγκριση αλλά και την Υπεύθυνη Δήλωση, που θα βρείτε στη σελίδα www.kp_odysseas.gr.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικά, είτε εγγράφως από τον ίδιο τον-την ενδιαφερόμενο-η, στη Γραμματεία του Κέντρου Πρόληψης «Οδυσσέας» (Φλώρας Καραπαπά 3 – Αγρίνιο 30 131 – 1ος όροφος), εργάσιμες ώρες καθημερινά.

Ο πρώτος κύκλος αιτήσεων ξεκίνησε τη Δευτέρα 06/05/2019 και θα λήξει την Παρασκευή  24/05/2019.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

13η σύνταξη: Η οριστική ημερομηνία πληρωμής της – Πώς υπολογίζεται (Αναλυτικοί πίνακες)