ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΗ αφρόκρεμα της Καρδιολογίας στο Αγρίνιο

Η αφρόκρεμα της Καρδιολογίας στο Αγρίνιο

Η αφρόκρεμα της Καρδιολογίας στο Αγρίνιο

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε το 2ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο

Επί τάπητος τα μυστικά της πρόληψης από Καρδιαγγειακές Παθήσεις

Με μεγάλη ολοκληρώθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, το 2ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, έλαβαν χώρα σημαντικές δράσεις πρόληψης υγείας, από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου και τις Καρδιολογικές Κλινικές των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου).

Ειδικότερα, το μεσημέρι της περασμένη Παρασκευής, στο Παπαστράτειο Μέγαρο, πραγματοποιήθηκε για επαγγελματίες υγείας, δωρεάν πιστοποιημένο Σεμινάριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης.

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) είναι η υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών, δηλαδή της αναπνοής και της κυκλοφορίας, με απλά μέσα, μέχρι να φθάσει η εξειδικευμένη βοήθεια. Περιλαμβάνει την εφαρμογή Θωρακικών Συμπιέσεων και Εμφυσήσεων, καθώς και Απινίδωσης. Απινίδωση είναι η χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος και Απινιδωτής η συσκευή που διοχετεύει αυτό το κατάλληλο ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά.

Οι Εργαζόμενοι Υγείας (ιατροί, νοσηλευτές, διασώστες ΕΚΑΒ και όσοι εργάζονται σε δομές υγείας) πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στην ΚΑΡΠΑ.

Μετά το σεμινάριο στον ίδιο χώρο, Καθηγητές Καρδιολογίας και άλλοι έγκριτοι επιστήμονες ενημέρωσαν τους πολίτες, με εύληπτες και σύντομες ομιλίες, για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Καρδιαγγειακών Παθήσεων που αποτελούν την πρώτη αιτία θνησιμότητας στην Ελλάδα.

pattakos - tsioufis
Ο Δρ. Καρδιοχειρουργός του «Υγεία» Γρηγόρης Παττακός (αριστερά) με τον Αιτωλοακαρνάνα αναπληρωτή Καθηγητή Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνο Τσιούφη

Επίσης, κατά την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, που σηματοδοτεί παγκοσμίως την προσπάθεια για μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας από τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, σε ειδικό περίπτερο στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης, διανεμήθηκαν στους πολίτες, εξειδικευμένα φυλλάδια για την ενημέρωσή τους σχετικά με την πρόληψη από τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα.

«Είναι ιδιαίτερα τιμητικό που η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία επέλεξε να κάνει δεύτερο περιφερειακό συνέδριο στην πόλη μας. Νομίζω πως θα συνεχίσει να το κάνει γιατί η συμμετοχή του κόσμου και η συμμετοχή των γιατρών δεν θα τους δυσκολέψει να το επαναλάβουν μετά από δύο χρόνια. Ήταν πάρα πολύ σημαντικό γιατί ήρθαν κορυφαίοι επιστήμονες, οι οποίοι με πολύ απλά λόγια ενημέρωσαν τον κόσμο για μια από τις σοβαρότερες παθήσεις, τις καρδιαγγειακές, που είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Είναι σημαντικός ο ρόλος της Ελληνική Καρδιολογικής εταιρείας στην ενημέρωση του κόσμου για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους. Ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για την πόλη το γεγονός ότι παρευρέθηκαν όλα τα αυτά τα κορυφαία ονόματα – επιστήμονες στο Αγρίνιο, σχεδόν όλοι οι τακτικοί καθηγητές πανεπιστημίων, νυν και πρώην. Πρέπει να υπάρχει πρόληψη. Είναι κρίμα τώρα που η επιστήμη έχει κάνει άλματα σχετικά με την φαρμακευτική και χειρουργική αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων να πεθαίνουν άνθρωποι γιατί δεν κάνουν ένα τυπικό έλεγχο, μια εξέταση αίματος και ένα καρδιογράφημα. Χρειάζεται διαφορετικός τρόπος ζωής που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν τον έχουμε. Πρέπει να μας γίνει συνείδηση. Η επιτυχία των δύο συνεδρίων της Καρδιολογικής Εταιρείας μου δίνει την δυνατότητα να επικοινωνήσω και με άλλες επιστημονικές εταιρείες οι οποίες μπορούν να διοργανώσουν αντίστοιχα συνέδρια στην περιοχή μας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Θανάσης Παπαθανάσης.

Το «παρών» στις διήμερες εργασίες του συνεδρίου έδωσαν μεταξύ άλλων, οι Στρατής και Γρηγόρης Παττακός (πατέρας και γιος), εκ των κορυφαίων διεθνώς καρδιοχειρουργών. Μετά από 19 χρόνια μάλιστα ο Γρηγόρης Παττακός επέστρεψε στη χώρα μας, λαμβάνοντας μία ομολογουμένως γενναία απόφαση να προσφέρει στον τόπο του σε μία εποχή που οι περισσότεροι γιατροί εγκαταλείπουν την Ελλάδα αναζητώντας επαγγελματική στέγη στο εξωτερικό. Ο κ. Παττακός τόνισε κατηγορηματικά ότι η πρόληψη σώζει ζωές και ότι το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης στην καθημερινότητά μας είναι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν εμφράγματα ακόμα και σε μικρότερες ηλικίες και ανεξάρτητα αν υπάρχει οικογενειακό ιατρικό ιστορικό. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να προσέχουμε την καρδιά μας για να την έχουμε, όπως το μηχανικό service που χρειάζεται ένα αυτοκίνητο.

Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα “Συνείδηση”

Διοικητής Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Χατζηκώστα» στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8»: Σκληρό καρύδι η 19χρονη – Θα μπορούσε να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά (ΗΧΗΤΙΚΟ)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr