ΑΑΔΕ: Στα μανταλάκια οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την ΑΑΔΕ η λίστα με τα ονόματα όσων οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Βάσει νόμου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υποχρεούται μια φορά το χρόνο να δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Πρόκειται για ένα μέσο πίεσης προς όσους χρωστούν να ρυθμίσουν ή ακόμη και να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Στη λίστα που θα δημοσιοποιηθεί θα περιλαμβάνονται ονόματα φυσικών αλλά και νομικών προσώπων, που έχουν πτωχεύσει και εμφανίζονται να χρωστούν υπέρογκα ποσά.

Η ίδια λίστα θα περιλαμβάνει και ονόματα οφειλετών που χρωστούν λιγότερα στο Δημόσιο και πιέζονται για να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων ή της ρύθμισης έως 120 δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι για τα ασφαλιστικά ταμεία η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι έως το τέλος Σεπτεμβρίου ενώ εκείνη για χρέη στην εφορία έληγε τον Ιούνιο αλλά πήρε παράταση για το τέλος Σεπτεμβρίου λόγω των πρόωρων εκλογών.

Έως τις 20 Ιουνίου, λοιπόν, οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου θα πάρουν e-mail, το οποίο θα τους προειδοποιεί πως αν δεν εξοφλήσουν ή δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους, τότε τα στοιχεία τους θα δημοσιοποιηθούν.

Πέρα από το ποσό του χρέους, κριτήριο για να… μπει ένα όνομα στη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες είναι να παραμένει η οφειλή ληξιπρόθεσμη για περισσότερο από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των χρεών προς την Εφορία στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019 ήταν 104,3 δισ ευρώ.

newsit.gr ,με πληροφορίες από tovima.gr