Παγώνουν τις οφειλές στον ΟΑΕΕ αλλά… ξέχασαν τον ΟΓΑ και το ΙΚΑ

Παγώνουν οι ασφαλιστικές εισφορές προς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες ως το τέλος του 2016, για όσους από την αρχή του 2017 θα είναι ενήμεροι με τις τρέχουσες εισφορές τους, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη, από το βήμα της ΔΕΘ. Όμως, προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως, ενώ ο αγροτικός τομέας βρέθηκε στις αναπτυξιακές προτεραιότητες των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, στην εν λόγω ρύθμιση δεν θα υπάγονται οι οφειλές προς τον ΟΓΑ.

Επίσης και τα χρέη των επαγγελματιών προς το ΙΚΑ, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από όσους χρωστάνε στον ΟΑΕΕ, χρωστάνε ταυτόχρονα και προς το ασφαλιστικό ταμείο των μισθωτών.

Συγκεκριμένα, επί του θέματος στην ομιλία του από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θέλω να κλείσω σήμερα με μια πολιτική δέσμευση. Μια δέσμευση που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών. Με την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του συγκεκριμένου κλάδου. Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του. Διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου. Πρόκειται για ένα μέτρο πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εξήγησαν προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι αυτό σημαίνει πως όποιος επαγγελματίας ή επιστήμονας (μηχανικός, γιατρός, δικηγόρος κλπ.) καταβάλλει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2017 (δηλαδή τη νέα εισφορά 20% επί του εισοδήματος του), θα μπορεί να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και στο δικαίωμα στη σύνταξη, ανεξάρτητα εάν έχει ως 31/12/2016 ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ ή το ΕΤΑΑ.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ήταν εκτός συστήματος, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις παλιές εισφορές τους. Αν αρχίσουν να πληρώνουν από 1/1/2017 τις τρέχουσες εισφορές θα θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι και θα βάλουμε σε παρένθεση την παλιά οφειλή και να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε» και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Μένει βέβαια να διευκρινιστεί έως πότε θα ισχύσει το πάγωμα του χρέους και με ποιο τρόπο θα αποπληρωθεί στο τέλος, καθώς αποκλείστηκε η διαγραφή του.

Κατά τα λοιπά, το μέτρο αυτό, αφορά γύρω στις 250.000 – 300.000 οφειλέτες επαγγελματίες οι οποίοι έχουν βρεθεί εκτός ασφάλισης λόγω της αδυναμίας τους να καταβάλλουν ταυτόχρονα ληξιπρόθεσμες αλλά και τρέχουσες εισφορές, στερώντας παράλληλα τεράστια κονδύλια από τα προαναφερθέντα ταμεία (κυρίως στον ΟΑΕΕ) για την καταβολή των συντάξεων κάθε μήνα.

Η κίνηση αυτή από πλευράς κυβέρνησης γίνεται υπό το βάρος των τρομακτικών πιέσεων που της ασκούν εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες οι οποίοι είναι πνιγμένοι στα χρέη όχι μόνο προς τα ταμεία αλλά και την εφορία και τις τράπεζες λόγω της επιστροφής της οικονομίας στην ύφεση αλλά και της φορολαίλαπας την οποία έχει εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικά, μεταξύ Ιουλίου 2015-Ιουλίου 2016, πάνω από 57.000 επαγγελματίες βγήκαν από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ την ίδια περίοδο εκτοξεύτηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικά προς τα ταμεία στα 16,6 δισ. ευρώ (σσ. για χρέη άνω των 5.000 κατ’ άτομο) και στα 25 δισ. (ανεξαρτήτως ύψους οφειλής).

Πάντως, αναλυτές της κοινωνικής ασφάλισης εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία των εσόδων από τρέχουσες εισφορές προς ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ μέχρι το τέλος του χρόνου (δηλαδή σε σχέση με το ενδεχόμενο της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών εν αναμονή του παγώματός τους) ενώ επισημαίνουν ότι δεδομένου ότι μία σημαντική μερίδα επαγγελματιών δεν έχει έως τώρα κανένα ληξιπρόθεσμο χρέος και άρα τίθεται θέμα αδικίας σε βάρος τους.

www.paseges.gr