ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΗλεκτρονικό «μάτι» στις λαϊκές αγορές

Ηλεκτρονικό «μάτι» στις λαϊκές αγορές

Ηλεκτρονικό «μάτι» στις λαϊκές αγορές

Θετικοί οι παραγωγοί του Αγρινίου

Κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό από εμπόρους και μεσάζοντες

 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού προετοιμάζει νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση στο τέλος του μήνα, το οποίο θα εισαγάγει αλλαγές στις λαϊκές αγορές, ακόμη και στους καλλιτέχνες του δρόμου, με βασικότερη από την θέσπιση του ηλεκτρονικού μητρώου για τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες και τους πλανόδιους πωλητές. Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν κυρίως στις λαϊκές αγορές, αλλά ακόμη και στα πανηγύρια.

Οι αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο:
Θέσπιση ηλεκτρονικού μητρώου με τους κατόχους αδειών λαϊκών, πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων.
Στο μητρώο θα καταγράφονται τα είδη πώλησης, οι ποσότητες και η χρονική διάρκεια της δραστηριότητας.
Οι άδειες θα γίνουν προσωπικές με ΑΦΜ και αριθμό ταμειακής μηχανής.
Οι άδειες θα χορηγούνται με μόρια και κοινωνικά κριτήρια.
Η αδειοδότηση θα γίνεται από τους δήμους απ’ όπου κατάγονται οι ενδιαφερόμενοι.
Οι θέσεις στις λαϊκές αγορές θα κατανέμονται από τις Περιφέρειες.
Οι πωλητές θα μπορούν να πωλούν μόνο σε μία Περιφέρεια.
Οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα μπορούν να πωλούν σε δύο ως τρεις Περιφέρειες.
Θεσπίζεται πλαίσιο για αγορές χωρίς μεσάζοντες.
Άδεια θα λαμβάνουν ακόμη και οι πλανόδιοι χειροτέχνες καλλιτεχνίας και οι χειροτέχνες βιομηχανικών προϊόντων

Για τις υπό προώθηση αλλαγές, οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών μίλησαν στη «Σ», οι οποίοι είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και σχολίασαν θετικά τις νέες προσαρμογές, διευκρινίζοντας πως αρκετές από αυτές ήδη είναι θεσμοθετημένες και εφαρμόζονται, αλλά όχι πάντα με τον σωστό τρόπο.

Ο Ευάγγελος Καρατζίνης
Ο Ευάγγελος Καρατζίνης

Ο Ευάγγελος Καρατζίνης (παραγωγός) επισήμανε πως «το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές αγορές, είναι πως ο καθένας βάζει στο χωράφι του κάποιο προϊόν, γίνεται ο έλεγχος από τους γεωπόνους του Δήμου, οι οποίοι ταυτοποιούν ότι υπάρχει λ.χ ντομάτες στο χωράφι, αλλά η παραγωγή είναι για παράδειγμα 2 τόνοι, ενώ ο εν λόγω παραγωγός φέρνει 50 τόνους ντομάτες στη λαϊκή. Με τον τρόπο αυτό βαφτίζονται παραγωγοί και μετά κάνουν εμπόριο. Το ηλεκτρονικό μητρώο, αν δουλέψει, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο από τους αληθινούς παραγωγούς και τους υπόλοιπους. Ήδη με το σύστημα που έχουν μπορεί να το κάνουν, αλλά οι αρχές γνωρίζουν τις καλλιέργειες και τι μπορεί να παράξει η καθεμιά. Καλό είναι να γίνεται έλεγχος και στο τονάζ και στα δελτία αποστολής».

Ο Βασίλης Τσέλιος
Ο Βασίλης Τσέλιος

Ο Βασίλης Τσέλιος (παραγωγός) τόνισε ότι «αν λειτουργήσει είναι καλό για τον παραγωγό. Έχουμε δει στο παρελθόν πολλά νομοσχέδια που ήθελαν να προφυλάξουν τον παραγωγό και την λαϊκή αγορά και κατ’ επέκταση τους καταναλωτές, αλλά δεν λειτούργησαν επί της ουσίας ποτέ. Καλό είναι αν εφαρμοστεί επακριβώς και θα συμφέρει τον παραγωγό και τον καταναλωτή, αφού δεν θα υπάρχουν μεσάζοντες και οι τιμές θα είναι χαμηλότερες, καθώς οι μεσάζοντες παρουσιάζουν στις αρμόδιες αρχές παραστατικά και μετά αγοράζουν αντί να παράγουν, προσποιούμενοι τους παραγωγούς».

Ο Γιώργος Τασούλης
Ο Γιώργος Τασούλης

Ο Γιώργος Τασούλης (παραγωγός) σημείωσε πως «σήμερα κάποιος παραγωγός παράγει μια συγκεκριμένη ποσότητα λ.χ από πατάτες. Κανονικά δίδεται μια περίοδος πώλησης μεταξύ δύο και τριών μηνών, ανάλογα την ποσότητα για να διατηρηθεί και η παραγωγή όπως πρέπει. Αλλά πολλοί πέραν της ποσότητας που παράγουν μετά ξεκινούν να αγοράζουν από άλλες περιοχές της Ελλάδας που παράγουν σύλλογοι τεράστιες ποσότητες και την «βαφτίζουν» ντόπια. Με το νομοσχέδιο αυτό, αν εφαρμοστεί κατά γράμμα θα προστατέψει τους παραγωγούς που παράγουν πραγματικά».

Ο Γραμματέας του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αγρινίου Νίκος Θεοδωρόπουλος
Ο Γραμματέας του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αγρινίου Νίκος Θεοδωρόπουλος

Ο Γραμματέας του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αγρινίου Νίκος Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι «Ως προς το ηλεκτρονικό μητρώο έχω να πω πως είναι κάτι που μπορεί να κατοχυρώσει το επάγγελμα και να δείξει ποιοι πραγματικά είναι οι παραγωγοί και ποιοι οι έμποροι. Η χρονική διάρκεια της δραστηριότητας και τα είδη καταγράφονται και σήμερα, όπως και οι προσωπικές άδεις με ΑΦΜ και κωδικό, καθώς και η διαδικασία της αδειοδότησης. Οι θέσεις των λαϊκών αγορών που λένε πως θα κατανέμονται από τις περιφέρειες θεωρώ πως θα δημιουργήσει γραφειοκρατία, αφού ο Δήμος ξέρει τις ανάγκες του και τις διαδικασίες, και στην πορεία θεωρώ πως θα το ανακαλέσουν. Η μεγαλύτερη ζημιά για τις λαϊκές αγορές γίνεται από τους εμπόρους. Ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος και οι παραγωγοί πέραν του κόστους και των υπόλοιπων οικονομικών προβλημάτων έχουν επιπλέον και το ζήτημα αυτό, γιατί πολλές φορές οι εμπορικές άδειες είναι περισσότερες και από αυτές των παραγωγών. Αυτό πρέπει να εξετάσουν για να στηρίξουν τον παραγωγό στις δύσκολες ώρες που περνά».

Κων/νος Χονδρός  για την εφημερίδα “Συνείδηση”

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr