Καθημερινές οι ουρές στη ΔΕΗ Αγρινίου

«Τρέχουν» για ρυθμίσεις και διακανονισμούς οι πολίτες πριν το… μαύρο

Δεν λείπουν οι εντάσεις και τα μικροεπεισόδια

 

Μετά το καλοκαίρι σιγά – σιγά οι πολίτες μπαίνουν στους ρυθμούς τους και μέσα στο πλαίσιο αυτό «τρέχουν» να ρυθμίσουν οφειλές και εκκρεμότητες. Μεταξύ αυτών είναι και η ΔΕΗ, η οποία δίνει περιθώριο 30 ημερών σε όλους όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όσοι αγνοήσουν την προθεσμία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος! Ακόμη και αν χρωστούν ποσά κάτω των 500 ευρώ! Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «πνίγουν» την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η οποία ζητά ακόμα και… 20 ευρώ το μήνα, μέσω των ρυθμίσεων, προκειμένου να ελαφρυνθεί το χρέος των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ! Παράλληλα, διευκρινίζεται πως όποιος δεν ρυθμίσει τα χρέη του μέσα στον τρέχοντα και τον επόμενο μήνα, θα χάσει την έκπτωση του 15%.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των οφειλετών είναι οι αποκαλούμενοι ως μικροί οφειλέτες, εκείνοι δηλαδή που χρωστούν ποσά κάτω των 500 ή και 400 ευρώ! Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των πολιτών που ανήκουν στην κατηγορία αυτή, ανέρχονται στο 1.230.000, με το σύνολο της οφειλής να ανέρχεται στα 146 εκατ. ευρώ. Οι οφειλέτες, οι οποίοι δεν έχουν κάνει ρύθμιση για ποσά μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ ανέρχονται σε 298.000 με το σύνολο της οφειλής τους να ανέρχεται στα 153 εκατ. ευρώ!

Οι Αγρινιώτες καταναλωτές ρεύματος εξέφρασαν την γνώμη τους για το θέμα στη «Σ», τόσο για τις ρυθμίσεις, όσο και για τις διακοπές ρεύματος. Η μεγαλύτερη μερίδα των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των ρυθμίσεων, αλλά κατά των διακοπών ή τουλάχιστον διευκρινίζουν πως πρέπει να εξετάζεται η κάθε περίπτωση ξεχωριστά πριν ξεκινήσει η διαδικασία διακοπής ρεύματος, διότι κάποιος που αδυνατεί να ανταποκριθεί μπορεί να ζει «υποβασταζόμενος» από τεχνική υποστήριξη ή επίσης μια πολύτεκνη οικογένεια με άνεργους γονείς επίσης δεν γίνεται να μείνουν χωρίς ρεύμα.

Ο Σάββας Μποζαντζίδης
                               Ο Σάββας Μποζαντζίδης

Ο Σάββας Μποζαντζίδης τόνισε πως «δεν συμφωνώ να γίνονται διακοπές ρεύματος. Δεν θεωρώ πως είναι πρέπον, αφού πολλοί συμπολίτες μας είναι άνεργοι. Οι διακανονισμοί είναι καλοί για τους συνταξιούχους, τους ανέργους και όλους γενικότερα τους πολίτες. Μάλιστα καλό θα ήταν να δώσουν την δυνατότητα για περισσότερες δόσεις στους καταναλωτές ρεύματος, γιατί γενικότερα η κατάσταση στα οικονομικά είναι δραματική».

Ο Δημήτρης Τσούνης
                                 Ο Δημήτρης Τσούνης

Ο Δημήτρης Τσούνης επισήμανε ότι «διακοπές ρεύματος δεν πρέπει να γίνονται ειδικότερα στις ευπαθείς ομάδες. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από την ΔΕΗ και να εξαντλεί όλα τα περιθώρια. Δεν γίνεται να κόβουμε το ρεύμα από κάποιον που λ.χ έχει συσκευή οξυγόνου. Στον αντίποδα, υπάρχουν και συμπολίτες μας που έχουν χρήματα και δεν πληρώνουν. Σ’ αυτούς φυσικά και πρέπει να εφαρμόζεται η απόφαση της επιχείρησης».

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος
                                Ο Γιώργος Γιαννόπουλος

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος σημείωσε πως «οι διακανονισμοί είναι πολύ καλό μέσο και εξυπηρετεί αρκετό κόσμο. Στην Ελλάδα πίσω από μια ευκολία υπάρχει και μια παγίδα. Και βέβαια χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με τις κιλοβατώρες».

Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ έδωσε στη δημοσιότητα περιπτώσεις κακοπληρωτών που τους κόπηκε το ρεύμα. Από τις τέσσερις περιπτώσεις που δημοσιοποίησε, οι δύο αφορούν την Πάτρα. Ένας επιχειρηματίας που οφείλει 20.000 ευρώ και σήμερα δεν έχει ρεύμα… όπως και μία γυναίκα που οφείλει 7.000 ευρώ και επίσης δεν έχει ρεύμα.

Εντάσεις και τα μικροεπεισόδια

Στο μεταξύ δεν λείπουν οι εντάσεις και τα μικροεπεισόδια στη ΔΕΗ Αγρινίου με αγανακτισμένους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», την Δευτέρα το πρωί χρειάστηκε η συνδρομή της Αστυνομίας στην Χαριλάου Τρικούπη, με μαινόμενο πολίτη να απειλεί θεούς και δαίμονες. Με την παρέμβαση της Αστυνομίας τα πνεύματα ηρέμησαν και το επεισόδιο έληξε χωρίς περαιτέρω παρατράγουδα.

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»