Έρχεται «βροχή» αυξήσεων

Πλήγμα στην τσέπη των καταναλωτών οι έμμεσοι φόροι

Στα «κάγκελα» οι πολίτες για τις αυξήσεις σε καφέ, τσιγάρα και βενζίνη

Γολγοθάς έρχεται για τους πολίτες από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους έως τον Ιανουάριο του 2017, αφού 7,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μάλιστα στις αρχές του ερχόμενου έτους, τα οικονομικά βάρη θα είναι επιπρόσθετα ακόμη και για τις επιχειρήσεις, αφού οι έμμεσοι φόροι που θα προστεθούν θα αφορούν καθημερινές συνήθειες, όπως είναι ο καφές και το κάπνισμα, που για τη μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών είναι τρόποι διεξόδου από τα προβλήματα και το άγχος.

Για τις υποχρεώσεις προς την εφορία, προβλέπονται τουλάχιστον δύο φορολογικά «σοκ» κάθε μήνα, μέσω των οποίων μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και κάτοχοι ακινήτων καλούνται να κρατήσουν όρθιο το κράτος. Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ΕΝΦΙΑ, καθώς και τα νέα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ για το 2017.

Ο λογαριασμός των έμμεσων φόρων περιλαμβάνει αυξημένο ειδικό φόρο σε βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο κίνησης. Η νέα επιβάρυνση, η οποία θα κάνει ακριβότερη την καθημερινότητα των πολιτών, θα έρθει βάσει Μνημονίου τον Ιανουάριο του 2017.
Ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να την φέρει πιο μπροστά, πιθανόν από τις 15 Οκτωβρίου, ώστε να θωρακιστεί έναντι της υστέρησης των εσόδων.

Στους νέους έμμεσους φόρους περιλαμβάνεται επίσης ο νέος αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, πιο ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης, ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καφέ, αυξήσεις στο φόρο που επιβάλλεται στα προϊόντα καπνού και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ακόμη και τέλος σταθερής τηλεφωνίας.

Οι συνολικές επιβαρύνσεις στην βενζίνη γίνονται ακόμα μεγαλύτερες λόγω του ΦΠΑ στο 24%. Από τον Ιανουάριο του 2017, η συνολική αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης θα φτάσει στα 8 λεπτά το λίτρο, ενώ η τιμή του υγραερίου κίνησης θα είναι αυξημένη κατά 13 λεπτά το λίτρο. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο και σε συνδυασμό με τον ΦΠΑ η τελική τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να αυξηθεί κατά 4 λεπτά.

Τον Οκτώβριο, αισθητές θα γίνουν οι αυξήσεις στο αγροτικό πετρέλαιο (αύξηση φόρου κατά 65%) και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 0,05 ευρώ το λίτρο.

Οι αυξήσεις στον πάγιο φόρο κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό (170 ευρώ από 156,7 ευρώ το κιλό) αλλά και στον αναλογικό φόρο (ανεβαίνει στο 26% από 20% της λιανικής τιμής) οδηγούν σε ανατιμήσεις 50 λεπτών έως 1 ευρώ ανά πακέτο στα τσιγάρα. Την ίδια περίοδο θα αρχίσει να ισχύει και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης 10 λεπτών ανά ml που επιβάλλεται στα υγρά, τα οποία χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Από το πακέτο των φόρων δεν γλιτώνει ούτε ο καφές, καθώς, από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα τεθεί σε ισχύ ο ειδικός φόρος κατανάλωσης της τάξης των 4 ευρώ το κιλό στον στιγμιαίο καφέ και από 2 έως 3 ευρώ στον καβουρδισμένο.

Η αλλαγή αυτή, θα οδηγήσει σε αυξήσεις έως 20% στη λιανική τιμή του καφέ, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις εστίασης που μέσα στο 2016 είδαν τον ΦΠΑ να… εκτοξεύεται στο 24% από το 13%.

Οι Αγρινιώτες αν και αναμένουν να υποστούν όλο αυτό τον φορολογικό κυκεώνα εστιάζουν περισσότερο στους έμμεσους φόρους που τους αφορούν (καφέ και τσιγάρα) που τα εκλαμβάνουν ως τρόπο «απόδρασης» από την καθημερινότητα και τα προβλήματα, ενώ παράλληλα και στην μοναδική ίσως πολυτέλεια που τους έχει απομείνει από περασμένα χρόνια ευμάρειας, που εκ των συνθηκών και των σημερινών ρυθμών της ζωής είναι αναγκαία για την απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία των πολιτών. Ωστόσο, θέση παίρνουν και επαγγελματίες θιγόμενων κλάδων πλήττονται.

Ο Πρόεδρος των καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Χρήστος Τσιρώνης δηλώνει ότι «σε μια περίοδο που όλα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, ο χώρος της εστίασης περίμενε από την Κυβέρνηση μια προσπάθεια στήριξης του κλάδου. Αντίθετα με αυτό, έχει βρει ένα πτώμα και ασελγεί πάνω του! Ειλικρινά δεν μπορούμε να δούμε και να καταλάβουμε το σκοπό της επιβολής του ειδικού φόρου στον καφέ. Μετά την αποτυχία των προηγούμενων μέτρων η κυβέρνηση συνεχίζει στο ίδιο αποτυχημένο «σενάριο ανάπτυξης…». Ελπίζουμε κάποια στιγμή να καταλάβουν και να δουν ότι, το να κοιτάς να κλείσεις την μικρομεσαία επιχείρηση, έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουν να επιτύχουν… αν θέλουν πραγματικά!».

Χρήστος Τσιρώνης

    Ο Πρόεδρος των καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Χρήστος Τσιρώνης

Ο Παντελής Καλαμάρης (ιδιοκτήτης περιπτέρου) επισήμανε πως «πάντα στον κλάδο μας λέμε πως κάθε αύξηση είναι αρνητική και ο κόσμος γκρινιάζει, αλλά παρόλα αυτά, πάντα βρίσκονταν ο τρόπος να απορροφάται. Αν όμως αυξηθεί η τιμή κάποιων τσιγάρων κατά 50 λεπτά, τότε αυτό είναι η ταφόπλακα στον κλάδο μας. Θεωρώ ότι με τον τρόπο αυτό θα στρέψουν τον περισσότερο κόσμο στο παράνομο τσιγάρο και στον χύμα καπνό. Θα δημιουργήσει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία και στον κλάδο μας, αφού θα μειωθεί κατά πολύ ο τζίρος μας και το μεροκάματό μας».

Παντελής Καλαμάρης

                                        Ο Παντελής Καλαμάρης (ιδιοκτήτης περιπτέρου)

Ο Γιώργος Φούντας (ιδιοκτήτης περιπτέρου) σημείωσε ότι «οι φόροι είναι αβάσταχτοι και μας έχουν διαλύσει, αφού φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ. Αν ισχύσουν όλα όσα λένε, η αύξηση δηλαδή κατά 50 λεπτά, θα σημαίνει για εμάς μεγάλη πτώση στη δουλειά μας. Οι καταναλωτές θα «κουμπωθούν» περισσότερο, οπότε η πτώση θα είναι γενικότερη και θα επηρεάσει περαιτέρω την κοινωνία, γιατί ακόμη και το ένα ευρώ κάνει κύκλο στην αγορά και το εμπόριο. Τα μέτρα αυτά είναι απαράδεκτα».

Γιώργος Φούντας

                                         Ο Γιώργος Φούντας (ιδιοκτήτης περιπτέρου)

Ο Γιώργος Σαβελώνας (πολίτης) τόνισε πως «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, αλλά αποτελεί ένα πυλώνα για την οικονομία και μάλιστα αφορά άμεσα και περισσότερο επιχειρήσεις μικρές και συνήθως οικογενειακές που είναι τα περισσότερα περίπτερα ή τα συνοικιακά mini market. Αυτές οι αυξήσεις σε συνδυασμό με τους υπέρογκους φόρους που ήδη πληρώνουμε ως φορολογούμενοι θα επηρεάσουν αρνητικά την κοινωνία. Ακόμη, τον καφέ ο περισσότερος κόσμος τον «βλέπει» ως διάλειμμα από την δουλειά του και τα προβλήματά του και η αύξηση αυτή θα του στερήσει αρκετές στιγμές χαλάρωσης με την οικογένειά του και τους φίλους. Καλό θα ήταν οι φόροι να μειωθούν για να βελτιωθεί η πραγματική οικονομία και να πάρουμε ανάσα και ως φορολογούμενοι».

Γιώργγος Σαβελώνας

                                                       Ο Γιώργος Σαβελώνας (πολίτης)

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»