Ζητούμενο η αντίδραση από τους τοπικούς φορείς!

«Αναίμακτο» το πέρασμα Τσίπρα από την Αιτωλοακαρνανία

Οι απουσίες, το παρασκήνιο και τι ξέχασαν… να θέσουν στον Πρωθυπουργό οι παράγοντες της περιοχής

 

Ήρθε, είδε και απήλθε την Παρασκευή από την Κλόκοβα Αντιρρίου ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από κορυφαία Κυβερνητικά Στελέχη, μεταξύ αυτών την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τον Αιτωλοακαρνάνα Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο Πρωθυπουργός πέτυχε να δώσει πανηγυρικό τόνο στην επιθεώρηση των έργων (κι ενώ νωρίτερα είχε παραδώσει το Τμήμα Κιάτο Κόρινθος και την διπλή Σήραγγα Δερβενίου) μιας και δεν συνάντησε… την παραμικρή αντίσταση αυτοδιοικητικών φορέων της περιοχής, τόσο για την πολυσυζητημένη και πολυπόθητη κατασκευή κάθετης σύνδεσης του Αγρινίου, όσο και για το Άκτιο – Αμβρακία και την παράκαμψη της Αμφιλοχίας. Η περισσότεροι αυτοδιοικητικοί παράγοντες έλαμψαν δια της απουσίας τους, με τον Αλέξη Τσίπρα να περνά ένα υπέρ του δέοντος ευχάριστο μεσημέρι στο Αντίρριο…

Όπως από το φύλλο του Σαββάτου έγραψε η «Σ», ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, επιβεβαίωσε επί της ουσίας ότι η κάθετη σύνδεση του Αγρινίου μπαίνει στο «ψυγείο» καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «έχει τεθεί το θέμα και από τον Δήμαρχο της πόλης ότι χρειάζεται μια επιπλέον έξοδος. Δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του παρόντος έργου, γιατί το έργο αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στους χρόνους που προβλέπεται. Έχω πει ότι πρέπει να δούμε τις εναλλακτικές μελέτες και χαράξεις και να βρούμε μια λύση που να μπορούμε να ανταποκριθούμε στα οικονομικά της δεδομένα, να μην έχει πολλές απαλλοτριώσεις και τεράστια κόστη και να δούμε με μια μέση χρηματοδότηση πως μπορούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα. Μετά όμως το πέρας του έργου, τον Μάρτη του 2017 δηλαδή. Πρέπει να έχουμε παραδώσει την Ιόνια και να έχουμε τελειώσει με τις υποχρεώσεις μας σε σχέση με την Ευρώπη και μετά να μπορέσουμε να εξετάσουμε παράπλευρα έργα που μπορούν να γίνουν για να αποκατασταθούν οι συνδέσεις με τον καλύτερο τρόπο. Πρώτα όμως μελέτη και μετά η εξεύρεση της χρηματοδότησης. Γιατί για να γνωρίζετε, δεν υπάρχει καν μελέτη για το συγκεκριμένο κομμάτι.» Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι δηλαδή.

Σε ότι αφορά το Άκτιο – Αμβρακία και την παράκαμψη της Αμφιλοχίας ο κ. Δέδες ανέφερε στη «Σ» ότι «έχουμε την εκκρεμότητα του ελέγχου των συμπληρωματικών συμβάσεων από την ΑΤΕΣΥ και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πιστεύω πως μέσα στο Σεπτέμβριο και οι δύο θεσμοί θα έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για να ξέρουμε που ακριβώς βρισκόμαστε. Έγκριση των προγραμματικών συμβάσεων σημαίνει πως προχωράμε τις υπάρχουσες εργολαβίες και ολοκληρώνουμε την πρώτη και την τέταρτη. Αυτή δηλαδή που είναι προς την πλευρά του Ακτίου και την παράκαμψη της Αμφιλοχίας, που θα ολοκληρωθεί πλήρως. Στη συνέχεια, θα γίνει εργολαβία σκούπα για τα υπολειπόμενα τμήματα».

Το θέμα πλέον είναι ξεκάθαρο. Το ένα και μοναδικό ζητούμενο, είναι η αντίδραση από την πλευρά των τοπικών φορέων, πριν να είναι πολύ αργά.

Και ένα ερώτημα κλείνοντας. Τα παραπάνω θέματα τέθηκαν στον Πρωθυπουργό από τους Βουλευτές του νομού (τουλάχιστον από τον Γιώργο Βαρεμένο και την Μαρία Τριανταφύλλου που ήταν εκεί) τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου και τους υπόλοιπους φορείς, αυτοδιοικητικούς, κοινοβουλευτικούς και μη; Προφανώς και αν είχε γίνει κάτι τέτοιο θα το είχαμε πληροφορηθεί.

Νίκος Αγγελόπουλος για εφημερίδα «Συνείδηση»