Στην Πάτρα η έδρα των Επιμελητηρίων στην Δυτική Ελλάδα!

Καταργούν 41 Επιμελητήρια σε όλη την Ελλάδα

«Χαστούκι» στον επιμελητηριακό κόσμο και τους περισσότερους νομούς της Ελλάδας από το υπουργείο

«Χαστούκι» για όλη την Ελληνική Περιφέρεια και τους περισσότερους νομούς της Ελλάδας αποτελεί η επικείμενη κατάργηση των Επιμελητηρίων από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης του επιμελητηριακού χάρτη της χώρας. Το πλάνο του Υπουργείου προβλέπει τη διατήρηση μόνο ενός Επιμελητηρίου που θα είναι στην έδρα κάθε περιφέρειας! Συνολικά, αν φυσικά ισχύσει η αναμόρφωση αυτή, θα καταργηθούν 41 από τα 59 υφιστάμενα εμποροβιομηχανικά, βιοτεχνικά και επαγγελματικά επιμελητήρια. Αθηναϊκά δημοσιεύματα αναφέρουν πως η αναμόρφωση αυτή θα τεθεί σε σταδιακή εφαρμογή από το 2017, όπου και θα διεξαχθούν οι τελευταίες εκλογές με την παρούσα δομή. Στις επόμενες εκλογές που προγραμματίζονται για το 2021, το επιμελητηριακό τοπίο θα είναι τελείως διαφορετικό, καθώς θα έχει… «καλλικρατική δομή».

Τα Επιμελητήρια, πλην αυτών που θα διατηρηθούν στην έδρα κάθε περιφέρειας, θα μετατραπούν σε επιμελητηριακές ενότητες, όπως ακριβώς λειτουργεί σήμερα η κάθε Περιφερειακή Ενότητα (πρώην Νομαρχία) σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης.

Την κατάργηση, όπως αναφέρον αθηναϊκά δημοσιεύματα, θα «γλιτώσουν» τα δύο από τα τρία επιμελητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με το τρίτο επιμελητήριο να ενσωματώνεται στο ένα εκ των δύο «διασωθέντων». Σημειώνεται ότι για τις δύο πόλεις δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποια επιμελητήρια θα καταργηθούν. Αντίθετα στον Πειραιά, που επίσης διαθέτει σήμερα τρία επιμελητήρια, το νέο πλαίσιο προβλέπει την ενοποίησή τους σε ένα. Αμετάβλητο θα παραμείνει το επιμελητηριακό καθεστώς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τα υφιστάμενα επιμελητήρια (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) να παραμένουν ως έχουν.

Συνεπώς, με βάση το σχέδιο του Υπουργείου, τα επιμελητήρια από 59 περιορίζονται μόλις στα 18. Ειδικότερα από ένα επιμελητήριο θα διαθέτουν οι περιφέρειες: Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης και Βορείου Αιγαίου. Δύο επιμελητήρια θα διαθέτει η Θεσσαλονίκη, δύο η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) και τρία επιμελητήρια η περιφέρεια Αττικής (δύο στην Αθήνα και ένα στον Πειραιά). Η οργανική δομή του κάθε περιφερειακού επιμελητηριακού συμβουλίου θα καθορίζεται από τη δύναμη των επιμελητηρίων κάθε περιφέρειας. Στο μεταβατικό στάδιο καθήκοντα προέδρου θα αναλαμβάνει ένας εκ των προέδρων των επιμελητηρίων της οικείας περιφέρειας.

Γιώργος Ρόμπολας

Ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Υπεύθυνος για τις Εκθέσεις του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργος Ρόμπολας

Ωστόσο, ο υπεύθυνος επικοινωνίας και υπεύθυνος για τις εκθέσεις του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Ρόμπολας, επισήμανε πως «δεν έχει τεθεί το ζήτημα επισήμως. Ακόμη βρίσκεται σε επίπεδο δημοσιευμάτων. Θεωρούμε πως είναι πυροτέχνημα. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο πρώτα θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων. Το έχουν στο μυαλό τους απ’ ότι έχουμε καταλάβει, όπως ο Καλλικράτης στην αυτοδιοίκηση. Δεν θα κλείσει κανένα επιμελητήριο όμως και ούτε γίνεται να αλλάξει ο ρόλος του, αλλά ίσως αλλάξει η μορφή τους. Επαναλαμβάνω πως ακόμη δεν γνωρίζουμε τίποτε».

Κώστας Χονδρός για εφημερίδα «Συνείδηση»