Παναγιώτης Κουρουμπλής: Όταν έπεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ δεν κλαίγατε

«Άναψαν τα αίματα» μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και των δημοσιογράφων του ΣΚΑΙ,  Γιάννη Ντσούνου και Χρήστου Κούτρα, στον «αέρα» της εκπομπής τους οι «Αταίριαστοι» με τον υπουργό Εσωτερικών να τους κατηγορεί για τη στάση τους στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. «Στον ΣΚΑΙ γκρινιάζετε και είστε εκτεθειμένοι, πολλές φορές σας μπερδεύω με το γραφείο της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ο κύριος Κουρουμπλής.  Ο υπουργός σχολίασε το γεγονός ότι ο ΣΚΑΙ, παρά το γεγονός ότι πήρε άδεια, κατηγορεί την κυβέρνηση για την διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών

«Λέγατε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να σας κλείσει, τώρα κρίνεστε και εσείς.  Και εσάς και εμάς μας κρίνει η κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτά που είχε δεσμευτεί. Ο τρόπος ήταν διαφανέστατος και αναγκάστηκε το σύστημα να πληρώσει», ανέφερε.

«Δεν θα ήταν καλύτερο να λειτουργούν δέκα κανάλια» τόνισε, «λειτουργούσαν για 27 χρόνια και ξέρετε πως ζούσαν και δεν πλήρωναν για τις συχνότητες που είχαν, η κυβέρνηση έκρινε τον τρόπο. Όσα και αν λέτε, εκτίθεστε, γιατί μέχρι χθες λέγατε ότι δεν θα πάρετε άδεια και τώρα λέτε πάλι τα ίδια για παρωδία διαδικασίας. Αυτά που λέτε είναι για αφελείς».

Σε ερώτηση αν θα πέσει «μαύρο» απάντησε ότι θα γίνει ότι λέει ο νόμος. «Όταν έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ, και έφυγαν 2.500 άνθρωποι, δεν  κλαίγατε για αυτό. Όπως δεν  κλαίγατε και για το Alter και για την Ελευθεροτυπία».


Κουρουμπλής: «Η κυβέρνηση έλαβε μέριμνα κι έτσι θα είναι υποχρεωτική η πρόσληψη μιας σειράς ανθρώπων σε κάθε κανάλι»

«Αυτοί που δεν δέχονταν μύγα στο σπαθί του μπήκαν σε μια δημοκρατική διαδικασία» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος τονίζει εμφατικά, όσον αφορά τη διαμόρφωση του νέου τηλεοπτικού τοπίου, ότι ορίζονται για πρώτη φορά κανόνες «και στα πλαίσια αυτών των κανόνων θα λειτουργεί όλο αυτό το τοπίο».

Ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι «η κυβέρνηση έλαβε μέριμνα και έτσι θα είναι, κατά κάποιο τρόπο, υποχρεωτική η πρόσληψη μιας σειράς ανθρώπων σε κάθε κανάλι» και υπογραμμίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση εννοεί αυτό που λέει.

Κύριε Κουρουμπλή έχουμε νέο τοπίο στην τηλεόραση, νέους καναλάρχες.Ποιο είναι το μήνυμα που τους στέλνετε;

Έπειτα από 27 χρόνια συνεχών υποσχέσεων από όλες τις κυβερνήσεις, που πέρασαν από τον τόπο, ότι θα μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, για πρώτη φορά οι βαρόνοι όλου αυτού του χώρου, ακόμη και συμβολικά να το δει κανείς και σημειολογικά, αναγκάστηκαν και μπήκαν σε μια διαδικασία, κλειστήκανε σε μια αίθουσα για 70 περίπου ώρες και αυτοί που δεν δεχόντουσαν στο σπαθί τους μύγα σήμερα έχουν μπει πλέον σε μια διαδικασία δημοκρατική όπου ορίζονται κανόνες και στα πλαίσια αυτών των κανόνων θα λειτουργεί όλο αυτό το τοπίο. Άρα η κυβέρνηση η οποία εγκαλείται το πόσο υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, τις προεκλογικές, αποδεικνύει τοις πράγμασι ότι μια από τις μεγάλες δεσμεύσεις που ήταν και δεσμεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων στην προεκλογική περίοδο την υλοποιεί με πολύ καθαρούς όρους

Ναι,αλλά μένουν τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι στο δρόμο, ισχυρίζονται πολλοί.

Να περιμένετε να μην βιάζεστε, γιατί πρώτον αυτοί που κλαίνε για αυτούς τους 2000 ανθρώπους με κροκοδείλια δάκρυα δεν τους είδα να κλαίνε για τους εργαζόμενους του Alter, δεν τους είδα να κλαίνε για τους εργαζόμενους της Ελευθεροτυπίας, δεν τους είδα να κλαίνε για το καθεστώς εργασιακής γαλέρας που δουλεύουν πάρα πολλοί δημοσιογράφοι στο ευρύτερο φάσμα των media. Η κυβέρνηση λοιπόν έλαβε μέριμνα κι έτσι θα είναι, κατά κάποιο τρόπο, υποχρεωτική η πρόσληψη μιας σειράς ανθρώπων σε κάθε κανάλι.Εγώ πιστεύω λοιπόν ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι άνθρωποι με πλούσια εμπειρία, με γνώση και με δυνατότητες να στελεχώσουν τα νέα κανάλια.Άρα περιμένετε λοιπόν να τελειώσουν οι 90 μέρες να δούμε πως θα διαμορφωθεί το τοπίο και αναλόγως τότε θα τοποθετηθούμε.

Κύριε υπουργέ, η digea πρέπει να κατεβάσει τα κανάλια που δεν θα πάρουν άδεια κι αν δεν τα κατεβάσει τι θα γίνει;

Ακούστε λοιπόν υπάρχει κράτος. Έτσι δεν το θέλουμε το κράτος; Μόνο όταν μας βολεύει… Η σημερινή κυβέρνηση εννοεί αυτό που λέει. Έτσι; Και ας θυμηθούμε πάλι ότι όλοι αυτοί δεν κλαίγανε, μάλλον πανηγυρίζανε για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Άρα λοιπόν πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος.

Θα υπάρξουν και θεματικές άδειες, θα υπάρξουν και οι περιφερειακές, άρα λοιπόν όλος αυτός ο κόσμος θα απορροφηθεί και θα αποκατασταθεί η τάξη σε όλο αυτό το χώρο.

Η κυβέρνηση θα επισπεύσει λέτε τις θεματικές άδειες;

Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί δεν θέλω να λέω υποθετικές απαντήσεις.