Αλλάζει ο χάρτης των Επιμελητηρίων – Ένα στην Δυτική Ελλάδα με έδρα την Πάτρα

Στην κατάργηση των 41 από τα 59 υφιστάμενα εμποροβιομηχανικά, βιοτεχνικά και επαγγελματικά επιμελητήρια προχωρά το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του επιμελητηριακού χάρτη της χώρας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ν», η αναμόρφωση αυτή θα τεθεί σε σταδιακή εφαρμογή από το νέο έτος, όπου και θα διεξαχθούν οι τελευταίες εκλογές με την παρούσα δομή. Στις επόμενες εκλογές που προγραμματίζονται για το 2021, το επιμελητηριακό τοπίο θα είναι τελείως διαφορετικό, καθώς θα έχει… καλλικρατική δομή. Σημειώνεται ότι σήμερα σε κάθε νομό λειτουργεί ένα μικτό επιμελητήριο, με εξαίρεση τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) στις οποίες λειτουργούν από τρία επιμελητήρια.

Ειδικότερα, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου ο οποίος θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, τα επιμελητήρια θα περιοριστούν στο ένα ανά έδρα περιφέρειας, ενώ στους υπόλοιπους νομούς τα υφιστάμενα επιμελητήρια θα μετατραπούν σε επιμελητηριακές ενότητες. Την κατάργηση θα «γλιτώσουν» τα δύο από τα τρία επιμελητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με το τρίτο επιμελητήριο να ενσωματώνεται στο ένα εκ των δύο «διασωθέντων». Σημειώνεται ότι για τις δύο πόλεις δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποια επιμελητήρια θα καταργηθούν. Αντίθετα στον Πειραιά, που επίσης διαθέτει σήμερα τρία επιμελητήρια, το νέο πλαίσιο προβλέπει την ενοποίησή τους σε ένα. Αμετάβλητο θα παραμείνει το επιμελητηριακό καθεστώς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τα υφιστάμενα επιμελητήρια (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) να παραμένουν ως έχουν.

Συνεπώς, με βάση το σχέδιο του υπουργείου, τα επιμελητήρια από 59 περιορίζονται μόλις στα 18. Ειδικότερα από ένα επιμελητήριο θα διαθέτουν οι περιφέρειες: Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης και Βορείου Αιγαίου. Δύο επιμελητήρια θα διαθέτει η Θεσσαλονίκη, δύο η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) και τρία επιμελητήρια η περιφέρεια Αττικής (δύο στην Αθήνα και ένα στον Πειραιά).

Όπως προαναφέρθηκε, το νέο σύστημα θα τεθεί σε σταδιακή εφαρμογή από το νέο έτος, αφού στις επικείμενες αρχαιρεσίες θα εκλεγούν και περιφερειακά επιμελητηριακά συμβούλια, τα οποία θα αναλάβουν τη διαδικασία συνένωσης – κατάργησης των επιμελητηρίων. Η οργανική δομή του κάθε περιφερειακού επιμελητηριακού συμβουλίου θα καθορίζεται από τη δύναμη των επιμελητηρίων κάθε περιφέρειας. Στο μεταβατικό στάδιο καθήκοντα προέδρου θα αναλαμβάνει ένας εκ των προέδρων των επιμελητηρίων της οικείας περιφέρειας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με τη νέα δομή τα επ%