Δήλωση Β. Αντωνόπουλου για την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ

Φέτος, στις 3 του Σεπτέμβρη, συμπληρώνονται 42 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Ένα πολιτικό κείμενο που συνόδευσε τη δημιουργία και συγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και αποτέλεσε τομή στη νεώτερη πολιτική ιστορία και στη γέννηση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας μετά την 7χρονη δικτατορία.

Ποτέ άλλοτε στη νεώτερη ιστορία της πατρίδας μας, ένα πολιτικό μανιφέστο δεν επηρέασε τόσο πολύ το πολιτικό της γίγνεσθαι και δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή άσκησης της πολιτικής, καθώς και στη σχέση ενός κόμματος και ενός ηγέτη με τις λαϊκές μάζες. Αυτή τη σχέση εξέφραζαν με τον καλύτερο τρόπο τα λόγια του ιδρυτή του, του Ανδρέα Παπανδρέου:

«Το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε από το λαό για να υπηρετεί μόνο το λαό».

Το τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση», το οποίο αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της ιδρυτικής διακήρυξης του κινήματος μας, έδωσε «σάρκα και οστά» για περισσότερο από τρείς δεκαετίες στους πόθους και στα οράματα του καταπιεσμένου λαού μας.

Μας εκφράζει και σήμερα, σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από τότε, στην καρδιά μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομικής κρίσης με αρνητικές συνέπειες για τη χώρα, τους εργαζόμενους και τη νεολαία μας. Όπως και τότε έτσι και τώρα, πρέπει να βρούμε τη δύναμη και την ενότητα που θα στηρίζεται σε αρχές και αξίες ανάλογες της 3ης Σεπτέμβρη, για μια νέα εθνική προσπάθεια ανάτασης και προκοπής.

Γιατί,

Είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάμε ΜΠΡΟΣΤΑ, αν θέλουμε να πάμε ΜΑΚΡΙΑ. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως ξεχνάμε τις ρίζες, την ιστορία μας, καθώς και τις ριζοσπαστικές μας ιδέες και αντιλήψεις που μας έφεραν μέχρι εδώ.  

Είμαστε ρεαλιστές για να αλλάξουμε τα πράγματα και όχι καιροσκόποι στο όνομα της προσωρινής πολιτικής μας επιβίωσης σε βάρος του λαού και της πατρίδας μας