10% κάτω ο τζίρος πανελλαδικά – Στα ίδια με πέρυσι η Πάτρα

Πάνω κάτω στα ίδια με την αντίστοιχη περυσινή εκπτωτική περίοδο κινήθηκε η αγορά της Πάτρας, σύμφωνα με τον εκπρόσωποΤύπου του εμπορικού συλλόγου Μάκη Μακρή, που έχει επιφορτιστεί και με τα θέμα των εκπτώσεων. Ο κ. Μακρής εξήγησε στο thebest.gr ως κινήθηκε φέτος η αγορά, όπως επίσης ανέφερε και τους λόγους που δεν είδαμε κάτι γενναίο δεδομένου πως πέρυσι υπήρχαν και τα capital controls.

«Η Πάτρα σε ολη την Δυτική ελλαδα ειχε τις χαμηλότερες τιμες και τα μεγαλύτερα ποσοστά έκπτωσης. Το πρώτο 10 ήμερο ηταν καλο και μια ένταση υπήρχε την περίοδο του δεκαπενταύγουστου. Σε γενικές γραμμές ηταν περίπου ιδια με πέρυσι αλλα το 2015 ηταν η χρόνια των capital control και δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι ο κόσμος «εριξε» τα λεφτα του -αποταμιευσεις- σε ηλεκτρικά ειδη, αυτοκινητα και έκανε γενικότερα αγορές με μεγαλη αξια», είπε στο thebest.gr.

«O κοσμος εχει απομυθοποιήσει το θεσμό των εκπτώσεων», μας λέει ο κ. Μακρής και συνεχίζει, «Ο κόσμος βρίσκεται σε μια σύγχυση με τα απανωτά 10ημερα προσφορών και δεν αντιδρά με τον ιδιο ευχάριστο τροπο των παλαιότερων ετών. Αυτα σαν πρώτος άτυπος απολογισμός».

Τωρα ακολουθεί μήνας ενφια και ευελπιστούμε ο κόσμος να μην τρομοκρατηθει απο τον αδικο φορο, να ακολουθήσει την ρυθμιση των 5 δοσεων που δίνει η εφορία. Γιατι εξάλλου, τα προηγούμενα χρόνια είχε παρατηρηθει, οι πολίτες να καταβαλουν αμεσα το συνολο του ποσου και με τον τροπο αυτο να στεγνώνει η αγορά τον πρωτο και δεύτερο μηνα».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Τελικά δεν επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για ρελάνς με τις θερινές εκπτώσεις. Οι φόροι έπνιξαν την κατανάλωση και η εκπτωτική περίοδος πέρασε με πτώση του τζίρου κατά 9,7%.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, πάνω από μία στις δύο επιχειρήσεις εμφάνισε υποχώρηση στις πωλήσεις (53%) ενώ στασιμότητα δήλωσε μία στις τρεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων (60%) το ποσοστό της έκπτωσης κυμάνθηκε μεταξύ 21% και 40%, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κατά πολύ χαμηλότερο (39%).

Όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακής, το 80% των επιχειρηματιών τόνισε ότι το άνοιγμα την Κυριακή 17 Ιουλίου δεν επηρέασε τον συνολικό τζίρο της εκπτωτικής περιόδου.

www.thebest.gr