Δεκάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας

Με μεγάλες ελλείψεις στην περιοχή το πρώτο κουδούνι

Μπάχαλο με εγκυκλίους που καταστρατηγούν τον θεσμικό ρόλο των συλλόγων διδασκόντων

Αλαλούμ επικρατεί στα σχολεία μετά τις δύο εγκύκλιους που έστειλε το υπουργείο Παιδείας, καταστρατηγώντας κατοχυρωμένες διαδικασίες και θεσμούς, αλλά βάζοντας παράλληλα τους εκπαιδευτικούς στη διαδικασία να κάνουν την ίδια δουλειά δύο φορές. Οι εγκύκλιοι που εστάλησαν στις 23 και 25 Αυγούστου είναι που καταστρατηγούν σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Β’ ΕΛΜΕ Γιώργο Καραμητσόπουλο το σύλλογο διδασκόντων κάθε σχολείου και το ΠΥΣΔΕ. Ανώτατο όργανο στα σχολεία είναι ο σύλλογος διδασκόντων και οι αποφάσεις λαμβάνονται εκεί. Η διαδικασία που ακολουθείται στον υπολογισμό κενών και πλεονασμάτων έχει ως εξής: Συγκεκριμένα, την 1η Σεπτέμβρη αναλαμβάνουν υπηρεσία οι εκπαιδευτικοί και παρουσιάζονται στα σχολεία τους και έπειτα συγκροτείται ο σύλλογος διδασκόντων, ο οποίος προχωρά στην κατανομή των βασικών και των υπολοίπων μαθημάτων που «χρεώνονται» οι εκπαιδευτικοί ώστε να καλύψουν τις ώρες τους και τα κενά και να μην απομακρυνθούν από το σχολείο που ήδη είναι. Διαδικασία που γίνεται σε κάθε σχολείο, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μην υποχρεωθούν ξαφνικά να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο ή περιοχή για να καλύψουν ελάχιστες ώρες διδασκαλίας. Τα στοιχεία αυτά καταχωρούνται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα από το οποίο η Διεύθυνση Εκπαίδευσης αντλεί πληροφορίες για να προσδιορίσει κενά και πλεονάσματα.

Με τις εγκυκλίους που έστειλε το υπουργείο αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς να κάνουν την διαδικασία αυτή πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς να έχουν παρουσιαστεί οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία και χωρίς να έχουν κάνει κατανομή. Η δεύτερη ωστόσο εγκύκλιος υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να κάνουν την εν λόγω διαδικασία την 1η Σεπτέμβρη, αμέσως με το που θα παρουσιαστούν στα σχολεία, κάτι που είναι πρακτικά και ουσιαστικά αδύνατο. Με τις συγκεκριμένες εγκυκλίους, σύμφωνα με τον κ. Καραμητσόπουλο επιχειρείται η κατάργηση του θεσμικού ρόλου του συλλόγου διδασκόντων. Το δεύτερο που γίνεται σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Β’ ΕΛΜΕ, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η συνεδρίαση των ΠΥΣΔΕ, τότε μόνος του ο Διευθυντής θα εντοπίσει τα κενά και θα προχωρήσει στις τοποθετήσεις, πράγμα που καταργεί το υπηρεσιακό συμβούλιο που απαρτίζεται και από τους αιρετούς. «Ως αιρετός με δήλωσή μου εξέφρασα την κάθετη αντίθεσή μου στην εγκύκλιο αυτή» δήλωσε ο κ. Καραμητσόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε πως «αν ακολουθηθεί η διαδικασία που προστάζει το υπουργείο προκύπτουν επιπρόσθετα προβλήματα, με αποτέλεσμα όλα τα κενά που έχουν ορίσει οι καθηγητές κατά την διαδικασία να είναι υπό αίρεση και να αλλάξουν, και επιπλέον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των αποσπάσεων, με συνέπεια να είναι σχεδόν σίγουρο κάποιος εκπαιδευτικός να αποσπαστεί για παράδειγμα σε άλλο νομό ή να έρθει στο νομό.

po-karamitsopoulos

                Ο Πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Καραμητσόπουλος

Όπως τόνισε ο κ. Καραμητσόπουλος όλο αυτό γίνεται γιατί ο κ. Φίλης έβαλε στοίχημα να έχει τους αναπληρωτές με την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία, κάτι που είναι θεμιτό και το έχει ζητήσει και ο ίδιος, ωστόσο προσθέτει πως δεν πρέπει να καταστρατηγούνται τα θεσμικά όργανα.

«Τα κενά που υπάρχουν φέτος δεν γίνεται να προσδιοριστούν με ακρίβεια, αλλά ο κλάδος που θα παρουσιάσει τα μεγαλύτερα κενά είναι αυτός των Φιλολόγων με 30 κενές θέσεις, στην Αιτωλοακαρνανία. Οι υπόλοιποι κλάδοι έχουν πολύ μικρότερα κενά και πλεονάσματα. Παράλληλα, λόγω της αλλαγής του ωρολογίου προγράμματος του Γυμνασίου, που μειώθηκε κατά τρεις ώρες, περισσεύουν 70 εκπαιδευτικοί περισσότεροι από πέρσι. Αυτό αποτελεί αλχημεία του υπουργείου».

Μάχη για πληρότητα με το 1ο κουδούνι

Στο μεταξύ ανεβαίνουν οι ταχύτητες προετοιμασίας της νέας σχολικής χρονιάς στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας. Στόχος είναι να τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, ώστε όλα να είναι έτοιμα τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου που θα χτυπήσει το καμπανάκι της νέας σχολικής χρονιάς.

Θα είναι;

Ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος εκτιμά πως ναι. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώθηκε και κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με στελέχη του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης.

γιαννοπουλος

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

«Στόχος μας είναι οι αναπληρωτές, 9 Σεπτεμβρίου να είναι στα σχολεία. Η πρόσκληση των πρώτων αναπληρωτών που πανελλαδικά θα ανέρχονται σε 13.000 – 14.000 θα αφορά όλες τις ειδικότητες. Μπορούμε να τα καταφέρουμε εάν τηρηθούν αυστηρά όλες οι διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι έγκαιρα πρέπει να γίνει η τοποθέτηση των υπεράριθμων στα λειτουργικά κενά που υπάρχουν». Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, για πρώτη φορά θα γίνουν κοινές συσκέψεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους τρεις νομούς προκειμένου όπως εξηγεί «να καθοριστούν οι όποιες μετακινήσεις των κοινών ειδικοτήτων που προκύπτουν. Εννοώ τα ξενόγλωσσα μαθήματα, εικαστικών, θεατρικής αγωγής κ.ά. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν όμως με ταχύτητα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων».

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Σε ό,τι αφορά τα κενά που υπάρχουν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης τόνισε ότι, «στη Δευτεροβάθμια τα κενά μας είναι δύσκολο να τα υπολογίσουμε λόγω των πολλών ειδικοτήτων που υπάρχουν. Τα περισσότερα κενά μας πάνω από 100 είναι στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία. Στην Αχαΐα είναι πολύ λιγότερα. Επίσης έχουμε αλλαγές που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση εκπαιδευτικών όπως η μείωση των Αρχαίων Ελληνικών κατά μία ώρα και συνολικά κατά δύο ώρες για τους φιλολόγους, μείωση των εργαστηρίων που έπαιρναν οι φυσικοί ή οι «πληροφορικάριοι» κι έτσι έχουμε περίσσευμα ωρών. Εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστούμε πολλούς εκπαιδευτικούς στη συγκεκριμένη βαθμίδα».

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αντίθετα στην Πρωτοβάθμια φαίνεται ότι τα κενά είναι πολλά, περισσότερα επίσης σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία. Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια που η οικονομική κρίση έχει στρέψει τους γονείς στη δημόσια προσχολική αγωγή έχει προκαλέσει έκρηξη ζήτησης στα νηπιαγωγεία τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν όλα τα αιτήματα.

Νίκος Αγγελόπουλος – Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»