Ανατροπές στις εισφορές ασθένειας και στην αναγνώριση πλασματικού χρόνου για τους αγρότες

Ανατροπές στις εισφορές ασθένειας και στην αναγνώριση πλασματικού χρόνου έρχονται για τους αγρότες σε δύο δόσεις σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο». Για τις εισφορές ασθένειας, οι απαιτήσεις των δανειστών έχουν ως εξής: ζητούν να καταργηθούν οι εξαιρέσεις που έχουν νομοθετηθεί και προβλέπουν χαμηλότερο ασφάλιστρο από το 6,95%, ενώ για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι θα πρέπει να καταργηθούν οι εκπτώσεις 15% που έχουν όσοι ασφαλισμένοι πληρώνουν «επιτόπου» και όχι σε δόσεις το κόστος της εξαγοράς.

Και οι δύο αλλαγές θα εφαρμοστούν από την 1/1/2017, καθώς αποτελούν μέρος από τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να νομοθετήσει η κυβέρνηση εντός Σεπτεμβρίου, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση. Στις εισφορές ασθένειας αυτό που ζητούν οι δανειστές είναι ότι και για τους αγρότες το ποσοστό θα πρέπει να είναι στο 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος από την 1/1/2017, ενώ η κυβέρνηση με τις διατάξεις που έχει ψηφίσει, προβλέπει σταδιακή αύξηση των εισφορών ασθένειας ως εξής: – Στο 3,61% επί των υφιστάμενων ασφαλιστικών κατηγοριών για το 2016. – Στο 4,73% του εισοδήματος για το 2017.

– Στο 5,84% του εισοδήματος για το 2018.

– Στο 6,95% του εισοδήματος από το 2019.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Αγροτικού Τύπου», το θέμα των εισφορών ασθένειας είναι σχεδόν τελειωμένο και το μόνο που απομένει είναι να αποτυπωθεί σε νόμο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι αγρότες ετοιμάζονταν να πληρώσουν εισφορές ασθενείας στο 4,73% του εισοδήματος για το 2017 θα πρέπει να ετοιμάζονται για ένα ισχυρό σοκ.