Κόντρες για ύδρευση ασφαλτοστρώσεις και… Καλαμπαλίκη

Ανέβηκαν και πάλι οι τόνοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου

Εντάσεις και αντιπαραθέσεις καταγράφηκαν σε μία ακόμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου. Αυτή τη φορά χθες σημεία αιχμής ήταν η ύδρευση, οι ασφαλτοστρώσεις και… ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ανδρέας Καλαμπαλίκης.

Τα αίματα άναψαν μεταξύ του Δημάρχου Γιώργου Παπαναστασίου και του πρώην Δημάρχου Παύλου Μοσχολιού για το θέμα της επέκτασης του δικτύου ύδρευσης. Ο κ. Μοσχολιός κατέθεσε ενστάσεις για ποιο λόγο για τις πρόσφατες ασφαλτοστρώσεις δρόμων στο Αγρίνιο, χρησιμοποιήθηκαν χρήματα από το ταμείο της ΔΕΥΑ λέγοντας χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς το Δήμαρχος ότι: «ο Δήμος κάνει τα χρήματα φύλλο και φτερό. Ασφαλτοστρώνεται αντί να αναβαθμίζεται το δίκτυο. Όσα μας είπατε πριν για την ύδρευση είναι παραμύθια. Ο Δήμος έχει λάβει χρήματα από το ΕΣΠΑ για την ύδρευση». Νωρίτερα ο κ. Παπαναστασίου είχε αναφέρει πως «είναι λαϊκίστικα όσα αναφέρονται για την ΔΕΥΑ και τις ασφαλτοστρώσεις. Δεν μπορεί να αναφέρονται αυτά από πρώην Δημάρχους. Επί θητείας Μοσχολιού όχι απλά δεν είχε γίνει μελέτη επέκτασης για την ύδρευση, αλλά ούτε καν προμελέτη. Ο κ. Μοσχολιός μας εγκαλεί για λάθη που αυτός έκανε».

P1160035Κατά τη διάρκεια του σταδίου των ανακοινώσεων, ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Καζαντζής, επανήλθε στο θέμα του Αντιδημάρχου Ανδρέα Καλαμπαλίκη, υποστηρίζοντας ότι «απέκρυψε την αλήθεια από το σώμα για την εταιρεία. Το συνεργείο που διαχειρίζονται συγγενικά του πρόσωπα, συνεχίζει να συνεργάζεται με τον Δήμο Αγρινίου. αν δεν θέλει να τον αποπέμψει ο Δήμαρχος, αυτό μπορούν να το κάνουν οι σύμβουλοι (απευθυνόμενος προς την πλευρά των συμβούλων της πλειοψηφίας) καθώς με βάση το νόμο, τα 2/3 των συμβούλων, έχουν δικαίωμα να διαγράψουν σύμβουλο αν κρίνουν ότι δεν παραβαίνει το νόμο. Αν λέω ψέματα ας μου κάνει (Καλαμπαλίκης) μήνυση ή αγωγή. Έχετε αξία, υπηρετήστε την. Αν θέλει να τον καλύπτει ο Δήμαρχος βέβαια αυτό είναι δικαίωμά του.» Επιπροσθέτως, ο κ. Καζαντζής, κατέθεσε την ένστασή του σε σχέση με την ασφαλτόστρωση του δρόμου μπροστά από το 4ο Δημοτικό Σχολείου, στο κάτω μέρος της Πάνου Σούλου, λέγοντας ότι ασφαλτοστρώνεται, ενώ εκεί προβλέπεται να πεζοδρομηθεί, καταθέτοντας μάλιστα και έγγραφο στο σώμα. Ωστόσο ο Δήμαρχος Αγρινίου, έλαβε στη συνέχεια το λόγο λέγοντας ότι «ο Δήμαρχος έχει δικαίωμα να επιλέγει και να αποπέμπει όποιον θέλει. Δεν μπορεί να γίνεται τσίρκο το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν θα ξανααπαντήσουμε σε ερωτήσεις τέτοιου είδους. Σε ότι αφορά την ασφαλτόστρωση μπροστά από το 4ο Δημοτικό Σχολείο, αυτές ήταν πρωταρχικές σκέψεις, πριν ολοκληρωθεί ο τελικός σχεδιασμός. Φαίνεται όμως ότι κάποιους τους ενοχλεί που γίνεται έργο».

Λίγο αργότερα πάντως ζητώντας το λόγο, ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Βασιλείου, αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς τον κ. Καζαντζή, για ποιο λόγο όλα αυτά που καταγγέλλει δεν τα έλεγε όταν ήταν Αντιδήμαρχος. Από την πλευρά του ο κ. Καζαντζής απαντώντας ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή έλεγα τη γνώμη μου. Προσπάθησα να λύσω πρώτα το θέμα εντός. Έλεγα τη γνώμη μου με όποια συνέπεια κι αν είχα, και γι’ αυτό σήμερα είμαι εδώ».

P1160025Στο στάδιο των ερωτήσεων, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Τραπεζιώτης κατέθεσε ερωτήματα, για το κόστος του ταξιδιού της αποστολής των χορευτικών τμημάτων της ΚΕΔΑ στο Χονγκ Κονγκ καθώς και γιατί διαπιστώνεται κακοτεχνίες στους δρόμους που ασφαλτοστρώθηκαν (διαφορά ύψους φρεατίων δρόμων) και γιατί ασφαλτοστρώθηκαν δρόμοι που πρόκειται να πεζοδρομηθούν. Στο πρώτο ερώτημα η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου απάντησε ότι «κάθε χρόνο τα χορευτικά τμήματα της ΚΕΔΑ λαμβάνουν μέρος σε φεστιβάλ. Ο Δήμος δεν επιβαρύνθηκε ούτε ευρώ. Το κόστος το κάλυψαν οι διοργανωτές. Στο δεύτερο ερώτημα του κ. Τραπεζιώτη απάντησε ο Γιώργος Παπαναστασίου υπογραμμίζοντας ότι «κάποιοι στο παρελθόν δεν είχαν προβλέψει για τα φρεάτια και γι’ αυτό είναι σε λάθος ύψος. Δεν ασφαλτοστρώνονται δρόμοι που θα πεζοδρομηθούν. Πρέπει να λέμε και μπράβο. Αυτά που λέτε είναι αστεία (παρέμβαση Τραπεζιώτη λέγοντας στον Δήμαρχο είστε απαράδεκτος). Κοιτάξτε τα απαράδεκτα του πρώην Δήμου Θεστιέων κ. Τραπεζιώτη».

Παράλληλα ο κ. Τραπεζιώτης στο στάδιο των ανακοινώσεων ανέφερε ότι «οι ζαρντινιέρες εκτελέστηκαν χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Το γεγονός αυτό αγγίζει τα όρια του ποινικού αδικήματος».

Ερωτήσεις επίσης κατατέθηκαν από τον Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης Μοσχολιού κ. Ράπτη, για την αποχέτευση του πρώην Δήμου Θεστιέων και για την ύδρευση της Παραβόλας, της Μακρυνείας, του Αρακύνθου και του Αγγελοκάστρου. Σε ότι αφορά το πρώτο, ο κ. Παπαναστασίου επισήμανε ότι την επιμέλεια την έχει η τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας, ενώ για το δεύτερο είπε ότι «υπάρχει πρόβλημα με το νερό που φτάνει στο Αγρίνιο και πρέπει να αντικατασταθεί ο κεντρικός αγωγός που φέρνει νερό από το Καστράκι. Το έργο αυτό ίσως κοστίσει ακόμα και 16 εκ. ευρώ και πρέπει να ενταχθεί τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και να συνδράμει η Περιφέρεια. Μιλάμε για αγωγό 40 ετών.

P1160021Παράλληλα απάντηση δόθηκε σε ερώτημα του επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου, Τίμου Παπανικολάου για τους καθαρισμούς επαρχιακών και αγροτικών δρόμων φέροντας ως παράδειγμα το Αγγελόκαστρο και την Χούνη λέγοντας ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεργεία θα πιάσουν δουλειά.

Τρία ερωτήματα κατέθεσε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» Στέλιος Μερμίγκης. Ειδικότερα για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, την επικινδυνότητα για τους μαθητές των σχολών του ΟΑΕΔ και την υποβάθμιση από την Κυβέρνηση αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον χωροταξικό σχεδιασμό. Για το τελευταίο ο Δήμαρχος Αγρινίου απάντησε ότι έχει από την [πρώτη στιγμή εκφράσει την έντονη αντίδρασή του στην ΚΕΔΕ και τα αρμόδια όργανα, για το πρώτο ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου να παρέμβει στο δρόμο, ενώ για τους παιδικούς σταθμούς ο Βασίλης Καρακώστας καθησύχασε το Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος να μείνει παιδί εκτός κάποιας δομής.

Στο πλαίσιο του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου που σχετίζονταν με τις δομές αστέγων στο Αγρίνιο, με αφορμή πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη, όταν πήρε το λόγο ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» Στέλιος Μερμίγκης, απευθυνόμενος στον Αντιδήμαρχο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κώστα Καλαντζή τον ρώτησε για το θέμα που είχε αναδείξει η εφημερίδα «Συνείδηση» και αφορούσε τον 50χρονο άστεγο από το Ξηρόμερο, που επί 10 χρόνια κοιμόνταν σε περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας, αλλά και αν έχουν καταγραφεί άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Από την πλευρά του ο κ. Καλαντζής ανέφερε πως ο 50χρονος Παναγιώτης μεταφέρθηκε στο ΚΑΠΗ Αγίου Δημητρίου και του έχει εξασφαλιστεί τροφή μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή υπάρχουν ακόμη 4 περιπτώσεις για τους οποίους υπάρχει η σχετική μέριμνα. Το πρώτο θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα, αφού πρόκειται για νίκη της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς υπάρχοντα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής θα συνεχιστούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ και έτσι θα εξασφαλιστούν και οι στοχεύσεις του Δήμου για νέα προγράμματα.

Νίκος Αγγελόπουλος – Κων/νος Χονδρός

P1160033