Από το Καλλιφώνι Καλαβρύτων στα «σαλόνια» της παγκόσμιας Ναυτιλίας – Ποιος είναι ο ευεργέτης Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Είναι ένας από τους ισχυρότερους εφοπλιστές της Ελλάδας, χαρακτηρίζεται για την ευαισθησία του και την κοινωνική προσφορά. Δεν ξεχνά πότε την Ελληνική του καταγωγή και συγκεκριμένα την περιοχή που τον «γέννησε» το Καλλιφώνι Καλαβρύτων.

Στο κοινωφελές έργο του περιλαμβάνεται το Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο Καλαβρύτων που λειτουργεί από το 1989 ως σύγχρονο Γηροκομείο καθώς και η μεταγενέστερα δημιουργηθείσα το (2002) Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων –μη αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων- που λειτουργεί στο κτήριο του Ορφανοτροφείου Καλαβρύτων.

Η αγάπη του για την πατρίδα και τον τόπο καταγωγής τον οδήγησε, να δώσει το όνομα «United Kalavryta» σε ένα από τα τάνκερ του

Ο λόγος, σύμφωνα με το tempo24.gr, για τον Γρηγόρη Καλλιμανόπουλο, που σήμερα αναγορεύεται σε Επίτιμο Δημότη Καλαβρύτων, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου.

Ποιος είναι όμως ο Αχαιός εφοπλιστής Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος. Σε πρόσφατη συνέντευξη στην εκπομή “ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΕΙΝΑΥΤΕΣ” του Καναλιού της Βουλής τωνΕλλήνων, στις 19 Ιουνίου 2016, αναφέρεται στην ιστορία της οικογένειάς του και στη δημιουργία από τον πατέρα του αείμνηστο Περικλή Καλλιμανόπουλο και στη συνέχεια από τον ίδιο, τον Γρηγόριο, των μεγάλων ναυτιλιακών και εφοπλιστικών επιχειρήσεών του.

 

Ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος γεννήθηκε το 1936 στην Αθήνα. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ ασχολήθηκε ενεργά με τις Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις του πατέρα του, Περικλή, μέχρι το έτος 1963. Το 1963 ιδρύει δική του Ναυτιλιακή Εταιρεία που εγκαθιστά στην Ελλάδα με την επωνυμία“TRADE AND TRANSPORT INC.” η οποία διαχειρίζεται στόλο αποτελούμενο από OBO, Bulk Carriers και Tankers. Στη συνέχεια την εταιρεία αυτή –για την διαχείριση των πλοίων της- διαδέχτηκε το 1991 η εταιρεία «Marine Management Services MC».

Διετέλεσε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Εκτελεστικής Επιτροπής της CENSA. Λαμβάνει μέρος σε διάφορα ναυτιλιακά συνέδρια καθώς και στην επιτροπή ναυτιλίας του Ο.Η.Ε. (1972-1974) και στις διασκέψεις Υπουργών Ναυτιλίας στο Λονδίνο το 1973. Το 1989 ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος αποφάσισε την διαφοροποίηση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στον παραδοσιακό ναυτιλιακό τομέα επενδύοντας σε στόλο πλοίων ανεφοδιασμού ανοικτής θαλάσσης (Offshore) ιδρύοντας την Εταιρεία TOISA LIMITED η οποία έχει αποκτήσει ένα σημαντικό αριθμό πλοίων υψηλών προδιαγραφών, που διαχειρίζεται η Εταιρεία Sealion Shipping Limited με έδρα το Farnham Surrey του Δυτικού Λονδίνου.

Μεγάλο κοινωφελές έργο

Ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος είναι συλλέκτης έργων τέχνης –όχι μόνο για την ψυχαγωνία που προσφέρει αυτή καθαυτή η ενασχόληση με την τέχνη, αλλά κυρίως για την πνευματική καλλιέργεια και την διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων που συνεπάγεται.
Αναφορικά με τις πολιτιστικές του δραστηριότητες, σε αυτές συγκαταλέγονται οι δωρεές έργων τέχνης όπως αυτή του Picasso (Ελαιογραφία ΜΟΝΟ) στο Πανεπιστήμιο Princeton Αμερικής, ενώ στην Ελλάδα έχει συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση του Μουσείου Νίκος Καζαντζάκης στην Μυρτιά Κρήτης καθώς και στη δωρεά οικοπέδου –πλησίον του Μουσείου- για την μεταγενέστερη επέκτασή του.

Στο κοινωφελές έργο του Γρηγορίου Καλλιμανοπούλου περιλαμβάνεται τοΚαλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο Καλαβρύτων που λειτουργεί από το 1989 ως σύγχρονο Γηροκομείο καθώς και η μεταγενέστερα δημιουργηθείσα το (2002) Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων –μη αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων- που λειτουργεί στο κτήριο του Ορφανοτροφείου Καλαβρύτων.

Για το κοινωφελές έργο του ο κ. Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών τον Δεκέμβριο του 1989 καθώς και τιμηθεί με το μετάλλιο του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια τον Δεκέμβριο του 2014.

maritime1.jpg

Την ανωτάτη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Παύλου, απένειμε στις 15 Δεκεμβρίου ε.ε. ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμος στον κ. Γρηγόρη Περ. Καλλιμανόπουλο για την συνολική φιλανθρωπική προσφορά του, τόσο προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όσο και στην Εκκλησία γενικότερα. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Αρχιεπισκοπής Αθηνών όπου ο Μακαριώτατος εξήρε την αγάπη και την προσφορά που έχει επιδείξει ο κ. Καλλιμανόπουλος προς τους συνανθρώπους σε μια δύσκολη εποχή, βαθειάς οικονομικής κρίσης της Πατρίδας μας

maritime2.jpg