Ατελείωτος θρήνος στην Ιταλία – 281 έφθασαν οι νεκροί

Σε τουλάχιστον 281 έχει ανέλθει ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών στην κεντρική Ιταλία από τον καταστροφικό σεισμό, ενώ οι έρευνες στα ερείπια συνεχίζονται ασταμάτητα στη μάχη με το χρόνο για επιζώντες.

Η κυβέρνηση υπόσχεται 50 εκατ. ευρώ για τις πληγείσες περιοχές και πάγωμα φόρων για τους σεισμόπληκτους, ενώ -μετά τις επικρίσεις για την έλλειψη «αντισεισμικής κουλτούρας» στην κατασκευή κτιρίων- προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για πλαίσιο που θα διασφαλίζει ότι τα σπίτια που χτίζονται θα τηρούν τις προδιαγραφές.

O επίσημος απολογισμός, από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ανανεώθηκε το πρωί της Παρασκευής σε «τουλάχιστον 267». Όλοι συνεχίζουν να φοβούνται πως στο τέλος ο αριθμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Ακόμη κι ο αριθμός των αγνοουμένων είναι ουσιαστικά άγνωστος, επειδή επισκέπτες ή όσοι έχουν καταγωγή από την περιοχή την προτιμούν για το τέλος Αυγούστου. Τα περισσότερα θύματα βρίσκονται στο Αματρίτσε, όπου οι νεκροί είναι τουλάχιστον 193 σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία (το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa μιλά για 204).


Οι τραυματίες που νοσηλεύτηκαν είναι τουλάχιστον 365. Ζωντανοί από τα ερείπια έχουν βγει ή ανασυρθεί 215 άτομα.

Την ίδια ώρα, οι μετασεισμοί συνεχίζονται, με τις δονήσεις να ρίχνουν την Πέμπτη κτίρια στο Αματρίτσε που είχαν, μετά βίας, σταθεί όρθια. Ο πιο πρόσφατος ισχυρός μετασεισμός ήταν 4,7 βαθμών το πρωί της Παρασκευής, λίγο μετά τις επτά (τοπική).

Οι πρώτες κηδείες θυμάτων θα γίνουν το Σάββατο, ημέρα για την οποία έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος στην Ιταλία. Στην κηδεία, που θα γίνει στην Αρκουάτα ντε Τρόντο, θα παραστεί ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα και θα την τελέσει ο επίσκοπος της περιοχής.