Κεραυνός εν αιθρία η κατάργηση των 100 δόσεων!

Κεραμίδα στα κεφάλια των φορολογούμενων

Τι θα ισχύει από εδώ και στο εξής – Τι δηλώνουν οι Αγρινιώτες στη «Σ»

Χιλιάδες φορολογούμενοι σε πολλές περιπτώσεις για «ψύλλου πήδημα» βρέθηκαν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων. Οι πληροφορίες πως η κυβέρνηση θα φέρει νέα ρύθμιση για 100 δόσεις ώστε να τακτοποιηθούν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο φαίνεται πως δεν θα επαληθευτούν, διότι η τρόικα είναι αρνητική στο γεγονός που επιδίωκε η κυβέρνηση, την επέκταση δηλαδή της ρύθμισης των 100 δόσεων. Οι εκπρόσωποι των θεσμών, που τις επόμενες μέρες επιστρέφουν στην Αθήνα ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, δεν δίνουν το «πράσινο φως» για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, καθώς, όπως υποστηρίζουν, θεωρούν πως έτσι διογκώνεται το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη! Ο υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης υποστηρίζει με δηλώσεις του πως δεν θα υπάρξει νέα ρύθμιση για 100 δόσεις και την ίδια στιγμή ζήτησε από τους πολίτες που έχουν χρέη σε ταμεία και εφορίες να τα τακτοποιήσουν με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις. Δηλαδή σε 12 ή 24 δόσεις!

Από την 1η Ιουλίου 2016 η νομοθεσία έγινε ακόμα σκληρότερη για τους οφειλέτες, καθώς όσοι είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων και θα δημιουργήσουν νέες οφειλές για το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2017, πρέπει να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους το αργότερο 15 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας. Μετά το πέρας των 15 ημερών χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, εφόσον δεν έχουν πληρώσει. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δηλαδή ακριβώς με την καταληκτική ημερομηνία. Όσοι καθυστερήσουν την πληρωμή της νέας οφειλής, έστω και μία μέρα, τότε η ρύθμιση χάνεται. Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση διατηρείται μόνο αν ο φορολογούμενος ρυθμίσει τις νέες οφειλές του σε 12 δόσεις πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία «τρέχουν» με ρυθμό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τον μήνα.

Συνολικά, στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές ύψους 6,8 δισ. ευρώ. Προκειμένου να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των οφειλών ή να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου, η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους δανειστές, έχει προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών του Δημοσίου. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που προβλέπει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για το 55% των οφειλετών.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ έχουν ξεκινήσει:

– Προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές.

– Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

– Αύξηση κατά 10% κατασχέσεων-πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία.

– Εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων – βεβαίωση οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας.

– Αυτοματοποίηση συμψηφισμού οφειλών προς και από το Δημόσιο.

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της μη καταβολής εισφορών στα ταμεία, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το β’ τρίμηνο του έτους να ανέρχονται πλέον σε 16,6 δισ. ευρώ. Οφειλέτες που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ρυθμίσεις χρεών που «τρέχουν», αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων, με αποτέλεσμα από τις συνολικά 147.308 ρυθμίσεις, να παραμένουν ενεργές μόλις οι 50.249. Οι 88.217 έχουν ήδη «χαθεί», ενώ υπάρχουν και 8.842 που έχουν ολοκληρωθεί. Ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, 36.053 οφειλέτες από τους 75.451 –σχεδόν το 50%– βρέθηκαν εκτός.

Στον αντίποδα, η ελληνική κοινωνία και τα άτομα που βιώνουν τα δυσάρεστα οικονομικά δεδομένα της εποχής αποτυπώνουν στη «Σ» την άποψή τους.

Ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «δεν είναι σωστό να χάσει κάποιος την ρύθμιση, ούτε βέβαια να καταργηθεί. Αλλά ακόμη και νωρίτερα να θες να πληρώσεις, αν δεν πληρώσεις συγκεκριμένες μέρες, πάλι χάνεις την ρύθμιση. Είναι λάθος αυτό κατά τη γνώμη μου και θεωρώ πως θα βγει χαμένος πολύς κόσμος, και θα μειωθούν και τα εισοδήματα του κράτους».

Ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος

                                                               Ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος

Ο Χρήστος Αγγέλης σημείωσε πως «όταν έχεις το περιθώριο να κάνεις ρύθμιση χρεών με 100 δόσεις είναι πάρα πολύ καλό κίνητρο. Όσοι είχαν πρόθεση να πληρώσουν φαντάζομαι πως έκαναν τη ρύθμιση. Όλοι πήραν δάνεια για ότι ήθελαν και τώρα που έρχεται ο λογαριασμός λένε υπάρχει κρίση. Όταν τα έπαιρνες δεν το σκεφτόσουν».

Ο Χρήστος Αγγέλης

                                                                        Ο Χρήστος Αγγέλης

Ο Αποστόλης Τσικριτέας τόνισε ότι: «όλα τα μέτρα που εξαγγέλλονται είναι προφάσεις για να τα ακούει ο λαός ενόψει των νέων μέτρων που έπονται. Προσπαθούν να απαλύνουν τον πόνο του λαού. Θεωρώ πως αν δεν συμβούν αξιόλογες αλλαγές κοινωνικοπολιτικής υφής, η κατάσταση θα βαδίζει προς το χειρότερο για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα».

Ο Αποστόλης Τσικριτέας

                                                            Ο Αποστόλης Τσικριτέας

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργος Λεχουρίτης, δήλωσε επί του θέματος πως «δεν συμφωνούμε με αυτό. Οι 100 δόσεις είναι ανακούφιση για όσους δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και συνάμα διευκολύνουν και όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους. Η Κυβέρνηση καλό θα ήταν να παρατείνει τις ρυθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους για να μπορέσει να εισπράξει περισσότερα χρήματα. Αν όμως δεν το κάνει, θα επιτύχει να μην εισπράξει τα ωφελούμενα, να μην γεμίσουν τα δημόσια ταμεία και να επιτύχει να εφαρμοστεί ο περιβόητος κόφτης, πράγμα που είναι καταστροφικό για τους Έλληνες. Η Κυβέρνηση και η κάθε Κυβέρνηση υποχρεούται να δώσει την δυνατότητα αποπληρωμής στους πολίτες, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Βέβαια, αντιλαμβάνομαι τον πανικό της, αφού τα προσδοκώμενα έσοδα δεν είναι στην κατεύθυνση που είχε υπολογίσει, με αποτέλεσμα να εκβιάζει τους οφειλέτες με τη λήξη της περιόδου των 100 δόσεων, έτσι ώστε να προστρέξουν όλοι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους».

Ο Γιώργος Λεχουρίτης

Ο Γιώργος Λεχουρίτης, Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας

Κώστας Χονδρος για εφημερίδα «Συνείδηση»