«Φωτιές» από Κουρουμπλή – Στα κεραμίδια οι Δήμαρχοι Αγρινίου και Ναυπακτίας για τους μετανάστες

Τι δηλώνουν στη «Σ» Γ. Παπαναστασίου και Π. Λουκόπουλος

Κι εκεί που οι περισσότεροι από τους αυτοδιοικητικούς της Αιτωλοακαρνανίας είχαν πιστέψει ότι το μεταναστευτικό είχε παγώσει για την περιοχή, ή αν προτιμάται είχε μπει στις καλένδες, ήρθε η προ ημερών δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή από τη Μυτιλήνη να ταράξει τα νερά. Όπως δήλωσε ο Αιτωλοακαρνάνας πολιτικός, θα δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας μεταναστών σε κάθε περιφέρεια της χώρας εκτός από τον Έβρο, τα νησιά και τις Ακριτικές περιοχές, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αριθμός μεταναστών θα φιλοξενηθεί και στην Αιτωλοακαρνανία και πιο συγκεκριμένα σε Αγρίνιο (χωρίς να διασαφηνίζεται ο χώρος ή η περιοχή) και Αντίρριο (εργοταξιακοί χώροι γέφυρας)! Οι δηλώσεις Κουρουμπλή, αν και μέσα στο κατακαλόκαιρο, «πάγωσαν» Δημάρχους και τοπικές κοινωνίες που… μάλλον αιφνιδιάστηκαν, αναζητώντας τρόπους αντίδρασης. Η μάλλον τρόπους διαχείρισης του θέματος που έτσι κι αλλιώς αποτελεί καυτή πατάτα. Υπενθυμίζουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν, διάφοροι χώροι ακούστηκαν ως πιθανοί για φιλοξενία μεταναστών, αν και οι περισσότεροι είχαν διαψευστεί, ενώ και τα περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια είχαν λάβει είτε αποφάσεις ενάντια στο σχέδιο της Κυβέρνησης (Άκτιο – Βόνιτσα) είτε ζητώντας πιο ξεκάθαρη θέση για το σχέδιο της Πολιτείας (Αγρίνιο).

po-papanastasiou-ekloges1
      Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου

Γ. Παπαναστασίου: «Ο Κουρουμπλής αντί να λύνει, δημιουργεί προβλήματα»

 Οι δηλώσεις Κουρουμπλή, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου ο οποίος καταφέρθηκε με αιχμηρή γλώσσα κατά του Υπουργού Εσωτερικών. «Αφού ο κ. Κουρουμπλής δεν έφερε γιατρούς στα νοσοκομεία μας και δεν κατάφερε να μας φέρει τα σκουπίδια της Ηλείας καθώς αντισταθήκαμε σθεναρά, τώρα θέλει να μας φέρει πρόσφυγες. Αυτές είναι πολιτικές της δεκαετίας του 50’, με πολιτικάντικη λογική. Ο κ. Κουρουμπλής αντί να λύσει, δημιουργεί προβλήματα. Μάλλον τον ενδιαφέρει ελάχιστα καθώς πλέον δεν πολιτεύεται στην Αιτωλοακαρνανία αλλά στην Αθήνα. Έχω πει τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στην ΠΕΔ, ότι η Κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει κανένα σχέδιο για το προσφυγικό, κάτι που επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά» τόνισε ο κ. Παπαναστασίου.

Παναγιώτης Λουκόπουλος
    Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος

Π. Λουκόπουλος: «Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις»

 Την ίδια στιγμή στάση αναμονής κρατά ο Δήμος Ναυπακτίας, παρακολουθώντας ωστόσο στενά τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Παναγιώτη Λουκόπουλο «εμείς ως Δημοτική Αρχή, μένουμε στις δηλώσεις Βίτσα. Κανείς από τους χώρους που είχαν ζητηθεί από το Υπουργείο για φιλοξενία μεταναστών δεν υπάρχει στο Δήμο μας (πρώην στρατόπεδο, παλιό ξενοδοχείο κ.α.). Παράλληλα οι εργοταξιακοί χώροι της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που σημαίνει αυτόματα, ότι, είναι απίθανο να υποδειχθούν για φιλοξενία προσφύγων».

 Η «Σ» όμως έδωσε για το σοβαρό αυτό ζήτημα το λόγο στους πολίτες της περιοχής, οι απόψεις των οποίων διίστανται.

Ο κ. Νεκτάριος ανέφερε μιλώντας με περιπαικτικό τόνο ότι «ήρθε η ώρα να κάνουν και κάτι για τον τόπο τους, αφού τόσο χρόνια όλοι οι πολιτικοί μας, έλαμψαν δια την απουσία τους. Άρα γιατί να μην γεμίσουν το Αγρίνιο με μετανάστες;  Έχουμε που έχουμε όλα τα άλλα να έχουμε και το φόβο αυτό».

Ο κ. Σπύρος είπε πως «δεν θέλουμε μετανάστες, όχι επειδή είμαστε ρατσιστές, αλλά στον ξεχασμένο αυτό τόπο μας, που είναι πίσω σε πάρα πολλά θέματα, αντί να κάνουν κάτι καλό, να φτιάξουν ένα δρόμο ή κάτι άλλο, οι κυβερνόντες φροντίζουν να τον αφανίσουν εντελώς δημιουργώντας αποθήκη ψυχών».

Ο κ. Γιώργος σχολίασε ότι «το να θέλουν να φέρουν μετανάστες το καταλαβαίνω και το κατανοώ, ανεξαρτήτως αν δεν συμφωνώ, αλλά δεν μπορώ να «χωνέψω» πως το προτείνει, υποτίθεται ένας Αγρινιώτης. Αλλά ενδέχεται να είναι «φωτοβολίδα».

Η κ. Γεωργία τόνισε πως «να πάρουμε και εμείς μετανάστες, αλλά με προϋποθέσεις και να γνωρίζουμε τι θα απογίνει ο κόσμος αυτός. Όχι απλά να τους βάλουμε κάπου και έληξε η υπόθεση. Καλό είναι να βοηθήσουμε, αλλά όχι να τους φέρουμε εδώ για καλύτερα και να υποφέρουν».

Ο κ. Δημήτρης επισήμανε ότι «στο Αγρίνιο λίγοι θέλουν τους μετανάστες και ας λένε άλλα. Έχουμε πολλά προβλήματα για να αποκτήσουμε ακόμη ένα, το οποίο θα είναι ανεξέλεγκτο και ίσως δεν θα έχει τελειωμό».

Ο Βασίλης Γράβαλος υποστήριξε πως «αν θεωρούν ότι πρέπει να έρθουν ας έρθουν, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όλη η χώρα πρέπει να απαλλάξει λίγο τα νησιά και φυσικά και εμείς. Αλλά πρέπει να υπάρχει ουσιαστική επιτήρηση και πριν απ’ όλα θα πρέπει όλοι αυτοί που κάνουν κουμάντο, αλλά και εμείς, να μάθουμε από τα λάθη που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Η επιτήρηση πρέπει να είναι αυστηρή και συνεχείς γιατί θα δημιουργηθούν προβλήματα, τα οποία μετά δεν θα μπορούν να λυθούν. Παίζει ρόλο και ο χώρος που θα στεγαστούν και αν θα είναι κοντά στο Αγρίνιο ή όχι. Ο κόσμος πολύ δύσκολα θα το δεχθεί. Δεν έχουμε μάθει να δεχόμαστε ξένους, αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Αν μείνουν μόνιμα όμως εδώ και μας δημιουργήσουν προβλήματα, τότε θα μας προστεθούν κι’ άλλα στα ήδη υπάρχοντα».

Ο Γιώργος Πλακιάς σημείωσε πως «δεν μου αρέσει και πολύ να υπάρχουν κέντρα μεταναστών στο Αγρίνιο και στην Αιτωλοακαρνανία. Εξάλλου και αυτά που υπάρχουν στην υπόλοιπη χώρα έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ψυχών. Εκεί ο κόσμος υποφέρει και ζει σε δύσκολες συνθήκες διότι τους στοιβάζουν κάπου και μετά τους αφήνουν να τους εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι. Λοιπόν αφού κανείς δεν μιλάει για κάποια προοπτική των μεταναστών, γιατί να γίνουν ακόμη ένα ή δύο κέντρα φιλοξενίας, την στιγμή που δεν το θέλουμε στο Αγρίνιο και στο νομό. Ας βάλουν κάποιους κανόνες πρώτα σε όσα κέντρα υπάρχουν και δεν χρειάζεται να φτιάξουν εδώ. Αλλά και να φτιάξουν που θα πάνε και τι θα κάνουν οι μετανάστες; Εδώ δεν υπάρχει διέξοδος για τα παιδιά μας, θα βελτιωθεί η ζωή των προσφύγων;»

Κων/νος Χονδρός  – Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»