Κλείνει το Αστυνομικό Τμήμα της Γαβαλούς – Όλες οι αλλαγές και το παρασκήνιο!

Για άδικη απόφαση κάνουν λόγο ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιτωλίας Ν. Καραπάνος

Έρχεται… Άμεση Δράση στο Αγρίνιο – Έσωσαν την παρτίδα Άγιος Βλάσιος, Κατούνα και Εμπεσός

Από την κινητοποίηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2015 στη Γαβαλού
Από την κινητοποίηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2015 στη Γαβαλού

Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχονται μεταβολές στην οργανωτική δομή των Αστυνομικών Υπηρεσιών της χώρας, αναρτήθηκε στο site των αστυνομικών της Ένωσης Κυκλάδων.

Εκεί καταγράφονται όλες οι αλλαγές που επέρχονται στις Αστυνομικές Διευθύνσεις, ενώ για την Αιτωλία αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του Α.Τ. Γαβαλούς ως Αστυνομικός Σταθμός Γαβαλούς, καθώς επισημοποιείται η υποβάθμισή του. Επίσης επιβεβαιώνεται η συγκρότηση Τμήματος Άμεσης Δράσης στο Αγρίνιο, χωρίς βέβαια να διασαφηνίζεται πότε θα λειτουργήσει αλλά και με τι προσωπικό, ενώ και τυπικά επιβεβαιώνεται η μη κατάργηση αστυνομικών τμημάτων του Νομού για τα οποία είχαν ξεσηκωθεί οι τοπικές κοινωνίες, όπως στον Άγιο Βλάσιο στην Κατούνα και στον Εμπεσό.

Αναλυτικά ο νέος αστυνομικός «χάρτης» της Αιτωλοακαρνανίας διαμορφώνεται ως εξής:

Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας

  1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Αστυνομικό Τμήμα Μεσολογγίου,

β. Τμήμα Ασφάλειας Μεσολογγίου,

γ. Τμήμα Τροχαίας Μεσολογγίου,

δ. Αστυνομικό Τμήμα Ξηρομέρου

ε. Αστυνομικό Τμήμα Ναυπακτίας,

στ. Τμήμα Τροχαίας Ναυπακτίας και

ζ. Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού.

  1. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Αστυνομικός Σταθμός Γαβαλούς, ο οποίος εδρεύει την τοπική κοινότητα Γαβαλούς της δημοτικής ενότητα Μακρυνείας του δήμου Αγρινίου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού.
  2. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην της περίπτωσης ζ΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Αιτωλικού του δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.

Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας

  1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου,

β. Αστυνομικό Τμήμα Αγρινίου,

γ. Τμήμα Τροχαίας Αγρινίου,

δ. Τμήμα Μεταγωγών – Δικαστηρίων Αγρινίου,

ε. Τμήμα Άμεσης Δράσης Αγρινίου.

στ. Αστυνομικό Τμήμα Θέρμου,

ζ. Αστυνομικό Τμήμα Αμφιλοχίας,

η. Αστυνομικό Τμήμα Ακτίου – Βόνιτσας,

θ. Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Βλασίου,

ι. Αστυνομικό Τμήμα Κατούνας και

ια. Αστυνομικό Τμήμα Εμπεσού

  1. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργεί επίσης ο Σταθμός Τροχαίας Αμφιλοχίας, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Αμφιλοχίας του δήμου Αμφιλοχίας και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αμφιλοχίας.
  2. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων θ΄ έως και ια΄, των οποίων ως έδρες ορίζονται η δημοτική ενότητα Παρακαμπυλίων του δήμου Αγρινίου, η δημοτική ενότητα Μεδεώνος του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και η δημοτική ενότητα Ινάχου του δήμου Αμφιλοχίας, αντίστοιχα.

 

  1. Από την κινητοποίηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2015 στη Γαβαλού

Η υποβάθμιση ωστόσο του Αστυνομικού Τμήματος Γαβαλούς προκαλεί ήδη αντιδράσεις καθώς υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Αγρινίου προ μηνών είχαν πραγματοποιηθεί μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή μάλιστα και της Δημοτικής Αρχής. «Η υποβάθμιση του τμήματος είναι απαράδεκτη και άδικη για την Γαβαλού, καθώς μιλάμε για ένα τμήμα που λειτουργεί πολλά χρόνια επιτελώντας σημαντικό έργο σε όλη την περιοχή. Αντί να υπαχθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας, μεταφέρεται διοικητικά στην Αιτωλία υποβαθμισμένο» υπογραμμίζει στη «Σ» ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο Νίκος Καραπάνος
          Ο Νίκος Καραπάνος

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιτωλίας Νίκος Καραπάνος ο οποίος έκανε λόγο για στάχτη στα μάτια των κατοίκων καθώς «επί της ουσίας μιλάμε για κατάργηση του τμήματος. Από την αρχή εμείς σαν ένωση είχαμε ζητήσει τη διατήρηση του τμήματος καθώς αστυνόμευε μία πολύ μεγάλη σε έκταση περιοχή.»

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μιλάμε για ειλημμένη απόφαση που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι όποιες αντιδράσεις εκφραστούν και με οποιοδήποτε τρόπο δεν πρόκειται να αλλάξουν το παραμικρό στους σχεδιασμούς του Υπουργείου.

 

Νίκος Αγγελόπουλος – Εφημερίδα “Συνείδηση”