Πάτρα: «Συναγερμός» στην Αστυνομία για την «εισβολή» των μεταναστών στο λιμάνι (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Όπως ήδη έχει γράψει το tempo24,gr, καθημερινή πλέον είναι η εμφάνιση ομάδων μεταναστών κυριώς ανδρών, που «κατασκηνώνουν» κατά μήκος της Ακτής Δυμαίων, έξω από την περίφραξη του νότιου λιμένα, με στόχο την παράνομη είσοδο σε αυτή, με τελικό σκοπό το ταξίδι προς την Ιταλία. Οι αλλοδαποί βρίσκουν προσωρινό «καταφύγιο» στις πρώην εγκαταστάσεις της ΑΒΕΞ αλλά και στον πρώην εργοστάσιο του Λαδόπουλου. Το πρωί ο αριθμός των αλλοδαπών που κινούνταν κατά μήκος της λιμενικής ζώνης, κινητοποίησε τις αστυνομικές αρχές. Άμεσα σήμανε συναγερμός και περιπολικά έσπευσαν να απομακρύνουν από την περιοχή του λιμένα τους αλλοδαπούς. Η κατάσταση στο λιμάνι της Πάτρας φαίνεται ακόμη να προβληματίζει τις αρχές αλλά και την τοπική κοινωνία που βλέπει να επαναλαμβάνεται το πρόβλημα. 

«Συναγερμός» επίσης έχει σημάνει και στον κλάδο των ιδιοκτητών και οδηγών οχημάτων διεθνών μεταφορών, μετά την επανεμφάνιση μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας. Όπως έχει γράψει το tempo24.gr, aνήλικοι μετανάστες «τρυπώνουν» σε φορτηγά στην Πάτρα και ταξιδεύουν κρυμμένοι πάνω από 18 ώρες. Ενδεικτικά, θυμίζουμε την περιπέτεια του Akram. Ένας 17χρονος Κούρδος από το Ιράκ, κρύφτηκε κάτω από ένα φορτηγό στο πλοίο από την Ελλάδα και ειδικότερα από την Πάτρα προς την Ιταλία για 18 ώρες χωρίς τροφή ή νερό. Όταν έφτασε στην Ιταλία, η αστυνομία τον κλείδωσε σε ένα μικρό δωμάτιο στο πλοίο και τον έστειλε πίσω και πάλι στην Ελλάδα. Τα ασυνόδευτα παιδιά – μετανάστες στοιβάζονται σε φορτηγά, ελπίζοντας να φθάσουν στην Ιταλία, σε φορτηγά που είναι έτοιμα να φορτωθούν στα πλοία της γραμμής στο λιμάνι της Πάτρας. Παιδιά που προσπαθούν να κρυφτούν, στοιβάζονται μεταξύ των αξόνων, στο εσωτερικό των δεξαμενών καυσίμων, ή μέσα σε ψυγεία κοντέινερ. «Του έδειξα το διαβατήριό μου και ότι είμαι κάτω των 18 ετών, αλλά η ιταλική αστυνομία μου είπε «πάμε πίσω, πάμε πίσω». Αυτή η παράνομη πρακτική δεν είναι καινούργια.

Το 2013, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τεκμηρίωσε την αποτυχία της ιταλικής συνοριακής αστυνομίας να ελέγξει επαρκώς για τα άτομα που χρήζουν προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών, που στοιβάζονται σε πλοία της γραμμής από τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας για να φθάσουν στα ιταλικά λιμάνια της Αδριατικής. Και όταν τα πιάσουν στην Ιταλία, τα βάζουν και πάλι σε καράβια – φορτηγά, υπό την επιτήρηση των πλοιάρχων, για το ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα. Ενήλικες και παιδιά μετανάστες μερικές φορές υποβάλλονται σε βίαιες καταστάσεις και άσχημη συμπεριφορά. Και όταν φθάνουν στην Ελλάδα, τα ασυνόδευτα παιδιά αντιμετωπίζουν αστυνομική βία, εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης και ξενοφοβική βία.

Τον Οκτώβριο του 2014 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η επιστροφές μεταναστών από την Ιταλία στην Ελλάδα παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών στην ελευθερία, από την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, την προστασία από συλλογικές απελάσεις, και το δικαίωμα να προσφεύγουν κατά της επιστροφής τους. Παρά την απόφαση αυτή, καθώς και το γεγονός ότι το ιταλικό και το διεθνές δίκαιο απαγορεύει την απομάκρυνση των ασυνόδευτων παιδιών, η Ιταλία εξακολουθεί να στέλνει τα ασυνόδευτα παιδιά πίσω στην Ελλάδα.

Ο Akram κρατήθηκε για τρεις ημέρες στο σκοτεινό υπόγειο των εγκαταστάσεων του Λιμενικού Σώματος στην πόλη της Ηγουμενίτσας, πριν παραδοθεί στην αστυνομία. Όταν τον γνώρισα, είχε ήδη περάσει δύο εβδομάδες σε ένα άθλιο αστυνομικό τμήμα, περιμένοντας να μεταφερθεί σε χώρο κράτησης για παιδιά – μετανάστες. Η έλλειψη καταφυγίων και άλλων εναλλακτικών λύσεων για το θέμα της φύλαξης ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, έχει οδηγήσει σε αυθαίρετη και παρατεταμένη κράτηση παιδιών σε χώρους που είναι ακατάλληλοι. Τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις από τη μετανάστευση μέσω της θάλασσας. Αλλά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να συμπεριφέρεται κανείς στον Akram ή σε οποιοδήποτε άλλο παιδί με αυτόν τον τρόπο. Η Ιταλία θα πρέπει να σταματήσει άμεσα να στέλνει πίσω τα παιδιά στην Ελλάδα, και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν την κράτηση παιδιών σε εξευτελιστικές συνθήκες στα αστυνομικά τμήματα.