Με ποινή ο ΕΝΦΙΑ σε χωράφια που δηλώθηκαν λάθος

Να κληθούν να πληρώσουν διπλά, τριπλά ή και πολύ παραπάνω τον ούτως ή άλλως τσουχτερό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ
κινδυνεύουν κάτοχοι αγροτεμαχίων, αν δεν φροντίσουν να προσδιορίσουν επακριβώς τη γεωγραφική θέση των χωραφιών τους. Καθώς, όπως σημειώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, σε μια τέτοια περίπτωση θα λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία ολόκληρου του νομού στον οποίο βρίσκεται το αγροτεμάχιο και όχι η πραγματική.
Η πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει «φουσκωμένο» τον λογαριασμό εκτιμά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, που εφιστά την προσοχή, καθώς η συμπλήρωση λάθος στοιχείων μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στους φορολογούμενους.Ειδικότερα, σε ενημέρωση προς τα μέλη του σχετικά με τις δόσεις, τις αυξήσεις και τον ΕΝΦΙΑ σημειώνει τα σημεία που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Τα λάθη, όπως αναφέρει το agronews.gr, μπορεί να φέρουν ακόμη και διπλασιασμό του φόρου που πρέπει να πληρωθεί και κωδικοποιούνται ως εξής:

  1. Ημιτελές κτίσμα: Στήλη 10, κωδικός 99 του πίνακα 1 Ε9. Αν δεν έχει δηλωθεί, χάνεται η έκπτωση 60%
  2. Αγροτεμάχιο: Αν δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς η γεωγραφική του θέση, λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία ολόκληρου του νομού. Πίνακας 2, στήλες 3,4,4α και 5.
  3. Κτίσμα εντός αγροτεμαχίου: Αν δηλωθούν ως αγροικίες, πληρώνουν πενταπλάσιο φόρο. Πίνακας 2, στήλη 17.
  4. Κυριότητα και επικαρπία: Από την ηλικία του επικαρπωτή εξαρτάται και το ποσοστό φόρου για τον ίδιο και αντίστοιχα για τον ψιλό κύριο. Η συμπλήρωση της ηλικίας στις στήλες 15,19,17 και 21 στον πίνακα 1.
  5. Βοηθητικοί χώροι: Αν έχουν δηλωθεί, ως κύριοι χώροι κατοικίας, χάνεται η έκπτωση 90%. Στη στήλη 13, πίνακας 1, τα συνολικά τετραγωνικά των  βοηθητικών χώρων.
  6. Όροφος: Όσο ανεβαίνει, αυξάνεται και ο ΕΝΦΙΑ. Αν δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος, ο λογαριασμός βγαίνει με συντελεστή ρετιρέ (6ος όροφος). Στήλη 11, πίνακας 1.
  7. Συνιδιοκτησία: Αν έχει γίνει λάθος στο ποσοστό, ο φόρος υπολογίζεται με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%. Στήλες 16 και 20 στον πίνακα 1, στήλη 19 στον πίνακα 2.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, δήλωσε: «Ο φετινός εφιάλτης του ΕΝΦΙΑ θα είναι επώδυνος για 2,25 εκ. ιδιοκτήτες ακινήτων (31%), λόγω αύξησης των συντελεστών του φόρου. Επιπλέον, 2,56 εκ. φορολογούμενοι (35%) καλούνται να καταβάλουν ακριβώς τα ίδια με πέρυσι και οι υπόλοιποι 2,48 εκ. φορολογούμενοι (34%), ίσως πληρώσουν κάτι λιγότερο.Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε δόσεις, από τον Σεπτέμβριο, μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 και ο στόχος είναι κάθε μήνα στα κρατικά ταμεία να μπαίνουν, περί τα 600 εκατ. ευρώ.

Το γενικό σύνολο από τα εκκαθαριστικά θα φθάσει φέτος τα 3,344 δις ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 3,342 δις ευρώ και αυτό παρά το γεγονός ότι το Μάιο μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες κατά 30%.Με αυτά τα δεδομένα, ο μέσος φόρος θα διαμορφωθεί στα 458 ευρώ. Επίσης, μια στις δύο επιχειρήσεις της χώρας θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τις οποίες ιδιοχρησιμοποιούν, ενώ έως και πέρυσι απαλλάσσονταν.Τέλος, όλα αυτά έρχονται, όταν η καλοκαιρινή «καταιγίδα» κατασχετηρίων έχει ήδη ξεσπάσει για χιλιάδες φορολογούμενους, καθώς καθημερινά αποστέλλονται σε οφειλέτες ιδιοκτήτες ακινήτων 1.800 «ραβασάκια»…».