Αυξήσεις – ηλεκτροσόκ από την ΔΕΗ

Πάλι οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν τα… σπασμένα

Ανάστατοι οι πολίτες

Αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται από τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, μέσω της αναπροσαρμογής του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Ρύπων, προκειμένου να εφαρμοστεί η ρύθμιση που προβλέπει μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ. Με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο των αναδρομικών αυξήσεων από τον Ιούλιο, οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος θα κληθούν να καλύψουν τα σχεδόν 290 εκατ. ευρώ από το συνολικό έλλειμμα των 330 εκατ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου και για το 2017 τα σχεδόν 265 εκατ. ευρώ από το συνολικό έλλειμμα των 400 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Η απόφαση για τις αυξήσεις αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Η εν λόγω αύξηση προκύπτει από το άρθρο 23 του νομοσχεδίου για τη στήριξη των ΑΠΕ που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή όπου ρητά αναφέρεται: «Η απόφαση της ΡΑΕ για τον επαναπροσδιορισμό του τέλους ΕΤΜΕΑΡ… εκδίδεται μέχρι τις 30/9/2016 λαμβάνοντας υπόψη τα έσοδα του λογαριασμού με βάση τις διατάξεις της παρούσας περίπτωσης. Για την περίοδο 2016-2017 το ύψος των μοναδιαίων χρεώσεων καθορίζεται κατά τρόπο ώστε στο τέλος της διετίας να μην προκύπτει έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου».

Οι Αγρινιώτες, στο άκουσμα των αυξήσεων «ομόφωνα» ανέφεραν ότι ο ελληνικός λαός δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί, ενώ αρκετοί υποστήριξαν πως μόνο με μειώσεις θα μπορέσει να πάρει ανάσα και θα επανέλθει η οικονομία σε καλύτερα επίπεδα, αφού, όπως λένε, μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν και τροφοδοτούν την οικονομία.

Ο Αριστείδης Τσέλιος τόνισε πως «πιστεύω ότι σωστή δεν είναι καμία αύξηση στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Ο κόσμος θεωρώ, αν μπορέσει να ανταποκριθεί, θα το κάνει με μεγάλη δυσκολία. Πρέπει να μείνει σταθερή η τιμή για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε».

Ο Αριστείδης Τσέλιος

                                                                    Ο Αριστείδης Τσέλιος

Ο Νίκος Καλαμάρης σημείωσε ότι «αν δώσουν και άλλη αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μας τελειώσανε! Πρέπει να γίνουν μειώσεις όχι αυξήσεις, για να μπορέσει ο καθένας να ανταποκριθεί και να βοηθήσει με τη σειρά του την κατάσταση. Διαφορετικά δεν βγαίνει και δεν υπάρχει καμία λύση για το μέλλον».

Ο Νίκος Καλαμάρης

                                                                    Ο Νίκος Καλαμάρης

Ο Πολυδεύκης Κοκκινοβασίλης επισήμανε πως «η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια πολιτική. Τα μέτρα δεν έχουν τελειώσει ακόμη και το Φθινόπωρο θα έρθει νέο πακέτο μέτρων, όπως στη ΔΕΗ ή στα είδη πρώτης ανάγκης. Αν ο κόσμος δεν ξεσηκωθεί και δεν διαμαρτυρηθεί για τις αυξήσεις και τη μείωση του βιοτικού επιπέδου δεν θα αλλάξει τίποτα. Πρέπει όλοι να αντισταθούμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση και θα έχουμε συνέχεια αυξήσεις».

Ο Πολυδεύκης Κοκκινοβασίλης

                                                               Ο Πολυδεύκης Κοκκινοβασίλης

«Μπόνους» στο πάγιο για τους καλοπληρωτές της ΔΕΗ

Στο μεταξύ, στους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ από την 1η Ιουλίου 2016 θα είναι ενσωματωμένη η έκπτωση 15%, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Παναγιωτάκης

Η έκπτωση αφορά όλους τους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές χαμηλής και μέσης τάσης, υπό την προϋπόθεση να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους εντός προθεσμίας ή να τηρούν τους διακανονισμούς
Νέα εμπορική πολιτική με σημαντικά οφέλη και επιβραβεύσεις για καταναλωτές Χαμηλής και Μέσης Τάσης

  • Χωρίς Χρέωση Παγίου οι Συνεπείς Πελάτες – Τους Επιστρέφεται η Διπλάσια Αξία του Παγίου
    • Νέα Μειωμένα Επαγγελματικά Τιμολόγια σε Χαμηλή και Μέση Τάση
    • Νέο Ιδιαίτερα Ανταγωνιστικό Τιμολόγιο για Εταιρείες και Ομίλους με Πανελλαδικό Δίκτυο

Σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους καταναλωτές της Χαμηλής και Μέσης τάσης ανακοινώνει η ΔΕΗ με την εφαρμογή της νέας τιμολογιακής της πολιτικής, αλλά και με το πρόγραμμα επιβράβευσης για τους συνεπείς οικιακούς καταναλωτές.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ ακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις στη λιανική αγορά και σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών, τόσο μέσα από τη νέα εκπτωτική πολιτική, όσο και από τη δημιουργία νέων τιμολογιακών προϊόντων για εταιρείες και ομίλους. Επιπλέον εγκαινιάζει ένα πρόγραμμα επιβράβευσης για τους συνεπείς στην εξόφληση του λογαριασμού τους οικιακούς καταναλωτές.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ

Α. Δημιουργία Νέου Εταιρικού Τιμολόγιου
Η ΔΕΗ σχεδίασε ένα νέο τιμολογιακό προϊόν με την ονομασία «Εταιρικό Τιμολόγιο – Corporate» με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές χρεώσεις που προσφέρεται σε μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις και Ομίλους που έχουν πανελλαδικά πολλά και διαφορετικά σημεία εξυπηρέτησης των πελατών τους.

Β. Πελάτες Μέσης Τάσης
Επέκταση των ιδιαίτερα ανταγωνιστικών τιμολογίων ΒΜ1 και ΒΜ2 που αφορούν μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις με ετήσιες καταναλώσεις ανά παροχή άνω των 13GWh και στις παροχές με ετήσιες καταναλώσεις άνω των 10GWh και μείωση των υπόλοιπων τιμολογίων ΒΓ,ΒΥ και ΒΧ.

Γ. Πελάτες Χαμηλής Τάσης
Μετά την ουσιαστική μείωση τον Ιούλιο του 2014 του τιμολογίου Γ21 που απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους, όπως, εμπορικά καταστήματα, εργαστήρια, μικρομεσαίες βιοτεχνίες, κτίρια γραφείων, μειώνεται σήμερα και το τιμολόγιο Γ22 για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες με ισχύ μεγαλύτερη από 25KVA.

Το νέο «Εταιρικό Τιμολόγιο – Corporate» θα διατίθεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 ενώ οι μειώσεις στα τιμολόγια Μέσης και Χαμηλής Τάσης θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου 2015.

Δ. Επιβράβευση Συνεπών Πελατών
Η ΔΕΗ επιστρέφει στους συνεπείς οικιακούς πελάτες, το διπλάσιο της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό για το έτος 2016, δηλαδή σε όσους έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του έτους 2015. Με αυτόν τον τρόπο η Επιχείρηση επιστρέφει περίπου €30.000.000, στους συνεπείς καταναλωτές της.

Γενικά η ΔΕΗ με τη νέα εμπορική και τιμολογιακή της πολιτική, επιστρέφει συνολικά πάνω από €80.000.000 στους πελάτες της, επιβραβεύοντας τους συνεπείς οικιακούς καταναλωτές και στηρίζοντας μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες συμβάλλουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα «Συνείδηση»