ΕΝΦΙΑ: Ο φόβος «φουσκωμένων» λογαριασμών φέρνει διορθώσεις

Λίγο πριν έρθουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6,5 εκατ. φορολογούμενοι, το υπουργείο Οικονομικών δίνει νέα ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις Ε9 που ανεβάζουν τον λογαριασμό του φόρου. Συγκεκριμένα, παρατείνεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 των ετών 2010 και όσοι προχωρήσουν σε αλλαγές, θα πληρώσουν το μισό πρόστιμο που προβλέπει η νομοθεσία. Διορθώσεις μπορούν να γίνουν από τώρα και στα αγροτεμάχια για τις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν λάθη, παρά το γεγονός ότι φέτος τα αγροτεμάχια δεν θα συνυπολογιστούν στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχουν διαπιστώσει σωρεία λαθών στα στοιχεία των ακινήτων τα οποία, εάν δεν διορθωθούν, θα οδηγήσουν σε σημαντικές επιβαρύνσεις κατά την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, κατέθεσαν χθες τροπολογία με την οποία παρατείνεται από τη λήξη της (29 Ιουλίου 2016) και για τέσσερις ακόμη μήνες (έως 30 Νοεμβρίου 2016) η προθεσμία υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επομένων. Για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν έως και τη νέα καταληκτική ημερομηνία, το προβλεπόμενο πρόστιμο μειώνεται στο μισό. Αυτό σημαίνει ότι το πρόστιμο για τη διόρθωση των λαθών που ανέρχεται στα 100 ευρώ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου μειώνεται κατά 50% στα 50 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με την προτεινόμενη διάταξη παρατείνεται η προθεσμία που είχε παρασχεθεί στους φορολογουμένους να υποβάλουν δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, με μειωμένους στο μισό τους σχετικούς πρόσθετους φόρους ή τα πρόστιμα για τα οποία θα απαιτηθεί αυτοπρόσωπη παρουσία των φορολογουμένων στις εφορίες, προκειμένου να απεικονίσουν ορθά την περιουσιακή τους κατάσταση, δεδομένου ότι όπως προκύπτει από τα μηχανογραφικά στοιχεία, υπάρχουν σοβαρά λάθη στην περιγραφή των ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο ορθός υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ. Ετσι ακόμα και στις περιπτώσεις φορολογούμενων οι οποίοι θα διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ τα οποία έχουν «φουσκώσει» το λογαριασμό του φόρου μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, προκειμένου να γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου και να πληρώσουν τελικά λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Για τις αλλαγές που θα κάνουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα πληρώσουν το 50% του προστίμου. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο επιβάλλεται ανά διόρθωση ετήσιας περιουσιακής κατάστασης ανεξαρτήτως των ετών που αλλάζει η περιουσιακή κατάσταση.

Διορθώσεις στο Ε9
Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν άμεσα τα στοιχεία που έχουν δηλώσει στο Ε9 και να προβούν σε διορθώσεις -αν απαιτείται- πριν από την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ η οποία αναμένεται έως τα τέλη του Αυγούστου, ώστε να προλάβουν το ενδεχόμενο λανθασμένου υπολογισμού του φόρου.

Ορισμένα από τα λάθη που οδηγούν στη βεβαίωση περισσότερου ΕΝΦΙΑ από αυτόν που αναλογεί πραγματικά στον φορολογούμενο είναι τα εξής:

[1] Εμπράγματα δικαιώματα: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό. Επίσης θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή, τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.

[2] Συνιδιοκτησία: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

[3] Όροφος: Εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρώθηκε όροφος ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

[4] Κτίσματα σε αγροτεμάχιο: Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.

imerisia.gr