Τελευταία ημέρα για την πρώτη δόση του φόρου -Τα πρόστιμα και οι δόσεις

Σήμερα λήγει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης στην εφορία και είναι χιλιάδες οι φορολογούμενοι που δεν έχουν τα χρήματα. Υπάρχει λύση ωστόσο καθώς δίδεται η δυνατότητα για εξόφληση σε περισσότερες δόσεις, κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται μικρότερο ποσό. Ο Ιούλιος είναι ο μήνας με ένα μεγάλο ερωτηματικό. Το ΥΠΟΙΚ ευελπιστεί να συγκεντρώσει 5,57 δισ. ευρώ.

Για τον Ιούλιο, το υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθούν στα 5,367 δισ. ευρώ. Περισσότερα έσοδα έχουν προβλεφθεί μόνο για τον Δεκέμβριο (6,962 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, ο Ιούλιος είναι ο πιο «φορτωμένος» μήνας όσον αφορά τις εισπράξεις από φόρους. Αν από τα έσοδα προ επιστροφών φόρου αφαιρεθούν οι επιστροφές φόρου, προκύπτει ότι ο Ιούλιος είναι ο βαρύτερος μήνας με καθαρές εισπράξεις 5,368 δισ. ευρώ, με δεύτερο χειρότερο μήνα τον Δεκέμβριο (με 4,612 δισ. ευρώ) και 3ο χειρότερο τον Σεπτέμβριο. 2,3 εκατομμύρια οι φορολογούμενοι έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό και θα πρέπει σήμερα να πληρώσουν την πρώτη δόση.

Εάν για κάποιον το ποσό είναι μεγάλο μπορεί να κάνει χρήση της πάγιας ρύθμισης για τις 12 δόσεις. Αρκεί να καταστεί το ποσό ληξιπρόθεσμο, να μην γίνει δηλαδή αύριο η πληρωμή, να γίνει αίτηση στην εφορία και στη συνέχεια η πρώτη από τις 12 δόσεις να πληρωθεί εντός 3 ημερών από την ημέρα της αίτησης μέσω τράπεζας. Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει επιβάρυνση επιτόκιο 8,76% ετησίως, ενώ στην περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης επιβάλλεται προσαύξηση 15%. Η δεύτερη λύση που υπάρχει είναι ο φορολογούμενος να κάνει χρήση της πιστωτικής του κάρτας και να εξοφλήσει το ποσό σε άτοκες δόσεις.

Οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα εξόφλησης σε 9 ή 12 δόσεις άτοκα.mainmain