Αγρίνιο: Οι πολίτες λένε ναι για εκλογή Προέδρου από το λαό

Θετικοί οι Αγρινιώτες και για εκλογή βουλευτών μόνο δυο θητείες

Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρότεινε μια δέσμη αλλαγών που θα σηματοδοτήσουν την λήξη της μεταπολίτευσης και την αρχή της νέας εποχής. Στο πλαίσιο αυτό, και μιλώντας για ευρείας κλίμακας αλλαγές, που θα αφορούν ακόμη και την τοπική αυτοδιοίκηση πρότεινε την άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το εκλογικό σώμα, σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, σε δύο ψηφοφορίες. Παράλληλα, ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για τις αρμοδιότητες του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, προτείνοντας μια λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του. Εισηγήθηκε ακόμη, τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφισμάτων για κρίσιμα ζητήματα με λαϊκή πρωτοβουλία, όπως επίσης και την υποχρέωση πρωθυπουργός, εκτός των υπηρεσιακών, να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από το λαό, δηλαδή μόνο εν ενεργεία Βουλευτής. Ενώ μάλλον για το θεαθήναι, αφού γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η πρότασή του, πρότεινε θεσμοθέτηση θητειών για τους βουλευτές με ανώτατο όριο τις δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη. Για τους βουλευτές είπε ακόμη ότι «είναι αναγκαίο να καταργηθεί το ακατανόητο προνόμιο της ασυλίας» συμπληρώνοντας πως τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας θα πρέπει «να αντιμετωπίζονται ποινικά όπως κάθε πολίτης». Και πάνω απ’ όλα, όπως ανέφερε, «είναι ανάγκη να τροποποιηθεί ριζικά η διάταξη που ρυθμίζει τα περί της ευθύνης υπουργών».

Βέβαια, οι προτάσεις επιδέχονται αμφισβήτησης από τους πολίτες, οι οποίοι, στο Αγρίνιο τουλάχιστον, τις βλέπουν με καλό μάτι, αλλά βέβαια το θετικό της υπόθεσης απέχει κατά πολύ από την ψήφιση των προτάσεων ή ακόμη και από την εφαρμογή τους, αν και αρκετοί συμπολίτες μας, υποστήριξαν ότι οι προτάσεις είναι πλασματικές στο πλαίσιο του πολιτικού παιχνιδιού και της μάχης των επικοινωνιακών εντυπώσεων.

Φώτης Ματραλής
Φώτης Ματραλής

Ο Φώτης Ματραλής επισήμανε: «πιστεύω ότι είναι σωστό να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό και μάλιστα χωρίς να προηγούνται άλλες διαδικασίες. Η εκλογή των βουλευτών μόνο για δύο φορές, δύο θητείες, είναι πολύ θετικό και θεωρώ πως θα έχει όφελος η ελληνική κοινωνία, διότι οι ίδιοι οι βουλευτές κουράζονται και βασικότερο είναι πως θα υπάρχει η δυνατότητα να μπαίνουν στη βουλή νέα πρόσωπα με φρέσκιες ιδέες».

Κώστας Γεωργαράς
Κώστας Γεωργαράς

Ο Κώστας Γεωργαράς σημείωσε ότι «για μένα οι βουλευτές δεν θα πρέπει να εκλέγονται περισσότερο από δύο φορές, γιατί έπειτα δημιουργούνται στεγανά και αναπτύσσουν άλλες σχέσεις και επαφές. Σε ότι αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καλύτερα να εκλέγεται απευθείας από το λαό και να μην αποφασίζουν μέσω συνεργασιών τα κόμματα μεταξύ τους».

Σπύρος Ζέλιος
Σπύρος Ζέλιος

Ο Σπύρος Ζέλιος τόνισε πως «οι δύο θητείες για τους βουλευτές είναι πολλές έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, αλλά επειδή έτσι είναι σε αρκετές χώρες του εξωτερικού ας το δεχθούμε. Σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν δεν καρποφορήσουν οι δύο ψηφοφορίες, τότε την τρίτη φορά να έχει το λόγο ο λαός. Το θεωρώ απολύτως λογικό».

Κων/νος Χονδρός