Από Δευτέρα ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη

Ξεκινά τη Δευτέρα 1η Αυγούστου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους δικαιούχους δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης. Με διευκρινιστική εγκύκλιο που απέστειλε σε όλους τους Δήμους της χώρας, σύμφωνα με το e-typos.gr, η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ξεκαθαρίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι η κατοχή Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Παράλληλα, ορίζει ρητά πως από οποιαδήποτε συμμετοχή στις δαπάνες για φαρμακευτική αγωγή εξαιρούνται:

Α. Άτομα και οικογένειες των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 2.400 ευρώ για μεμονωμένο άτομο και των 3.600 ευρώ για το ζευγάρι ή για το μεμονωμένο άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο). Το ποσό προσαυξάνεται κατά 600 ευρώ για κάθε περαιτέρω εξαρτώμενο μέλος (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο) της οικογένειας.

Β. Άτομα με αναπηρία κάτω του 67% ή άτομα που ανήκουν στις κατηγορίες χρονίως πασχόντων και των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για τον/τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο).

Προσοχή. Αφορά και άτομα που στις 4/4/2016 είχαν βιβλιάριο ανασφάλιστου σε ισχύ (συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που είχαν καταθέσει αίτηση για έκδοση ή θεώρηση μέχρι 4/4), εφόσον το πραγματικό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για τον/τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ταυτόχρονα, ισχύουν και περιουσιακά κριτήρια. Σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης το τελευταίο έτος δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση χορήγησης δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης. Δωρεάν φάρμακα δικαιούνται χωρίς εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια, οι ανάπηροι με ποσοστό 67% και άνω, άτομα που φιλοξενούνται σε θεραπευτικές δομές, φυλακισμένοι κ.ά.