Στον «πάγο» η αγορά του Αγρινίου παρά τις εκπτώσεις!

Κατώτερη των προσδοκιών η αγοραστική κίνηση των Αγρινιωτών, παρά τις εκπτώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη

«Αλλαγή σκηνικού» καταγράφεται στον εμπορικό κόσμο της πόλης, δεδομένου πως στην πρεμιέρα των εκπτώσεων που έγινε στις 11 Ιουλίου το κλίμα που κυριαρχούσε ήταν αυτό της συγκρατημένης αισιοδοξίας. Τότε, οι έμποροι έβλεπαν τους καταναλωτές, να κάνουν έρευνα αγοράς, η οποία ως είθισται είναι προσαρμοσμένη στα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Οι περισσότεροι επαγγελματίες παρατηρούσαν κινητικότητα στην αγορά του Αγρινίου από την πρώτη ημέρα, χωρίς όμως να είναι αυτό που ανέμεναν ή είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αλλά παρόλα αυτά προσδοκούσαν σε κάτι καλό, λόγω της κινητικότητας, αλλά και λόγω του γεγονότος πως οι εκπτώσεις που είναι σε εξέλιξη και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 31 Αυγούστου, ξεκίνησαν με τιμές «ρεκόρ».

Αρκετοί καταστηματάρχες, από την αρχή των εκπτώσεων, έκαναν λόγο για τις καλύτερες τιμές από κάθε άλλη χρονιά. Ακόμη και σε καινούριες παραλαβές, σε πολλά μαγαζιά υπήρχε και υπάρχει έκπτωση σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου. Σκοπός των εμπόρων ήταν και παραμένει να αξιοποιήσουν κάθε ζήτηση των καταναλωτών, ώστε να βγουν κερδισμένοι και οι μεν και οι δε και να αλλάξουν την πτώση που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα και σε όλη την κοινωνία λόγω της κρίσης, η οποία επηρεάζει και την ψυχολογία.

Στην προσπάθειά τους αυτή τα αποτελέσματα, απ’ ότι δηλώνουν, δεν είναι τα αναμενόμενα, αφού πέραν της εξαιρετικά περιορισμένης κίνησης που παρουσιάστηκε τις πρώτες μέρες, το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μόνο εκπτωτική περίοδο δεν θυμίζει για τους επαγγελματίες της πόλης, ενώ επί του θέματος αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν επιπλέον και το παράπονο, πως οι καταναλωτές δεν υποστηρίζουν σε καμία των περιπτώσεων την τοπική αγορά.

Δημήτρης Μπόκος
               Ο Δημήτρης Μπόκος

Ο Δημήτρης Μπόκος επισήμανε ότι «φέτος είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν «κυλάνε» όπως έπρεπε, καθώς άλλες χρονιές ήταν καλύτερες, ενώ τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο «μαζεμένα». Ο κόσμος φοβάται με συνέπεια η κάμψη να είναι τουλάχιστον κατά 20% με 30%. Ο κόσμος φοβάται και δεν έχει χρήματα, αλλά περισσότερο φοβάται να ψωνίσει».

Γιώργος Σωτηρόπουλος
           Ο Γιώργος Σωτηρόπουλος

Ο Γιώργος Σωτηρόπουλος σημείωσε πως «η προηγούμενη εβδομάδα των εκπτώσεων ήταν ικανοποιητική. Αυτή την εβδομάδα όμως τα πράγματα είναι πάρα πολύ πεσμένα σε σχέση με την προηγούμενη. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι λόγω της έλλειψης χρημάτων. Υπάρχει βέβαια και ένα μικρό ποσοστό του κόσμου που έχει φύγει για διακοπές. Κάθε πέρσι και καλύτερα. Ο κόσμος θέλει καλύτερες τιμές, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και από μάς, ο καθένας κάνει ότι εκπτώσεις θέλει γεγονός που αποπροσανατολίζει τον κόσμο.

Κώστας Γεωργόπουλος
           Ο Κώστας Γεωργόπουλος

Ο Κώστας Γεωργόπουλος τόνισε ότι «γενικά οι εκπτώσεις είναι πιο υποτονικές από πέρσι, διότι όλο το κλίμα έχει επιβαρύνει τον καταναλωτή. Ο κόσμος θέλει καλά προϊόντα, αλλά τα ζητάει στις μισές τιμές. Αυτό που αναμέναμε πάντως δεν το έχουμε. Η πτώση προσδιορίζεται στο 15% με 20%, αν και τις πρώτες ημέρες υπήρχε μια σχετική κίνηση, χωρίς όμως να συνεχιστεί περαιτέρω».

Μαρία Διαμαντή
                  Η Μαρία Διαμαντή

Η Μαρία Διαμαντή σχολίασε στη «Σ» ότι «η εικόνα της αγοράς είναι απογοητευτική. Κάθε μέρα και χειρότερα. Δεν υπάρχει ρευστότητα, ο κόσμος ζει μέσα σε αβεβαιότητα και δεν ψωνίζει. Η πτώση σε σύγκριση με άλλες χρονιές δεν προσδιορίζεται. Οι εκπτώσεις πλέον έχουν εκφυλιστεί, γιατί γίνονται καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιά. Ο πελάτης δεν έχει εμπιστοσύνη και έχει δίκιο».

Κων/νος Χονδρός