Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις – Αντικρουόμενες οι απόψεις των Αγρινιωτών επαγγελματιών!

Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Αντικρουόμενες οι απόψεις των Αγρινιωτών επαγγελματιών

 

Με τροπολογία που θα κατατεθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επανέρχονται οι διατάξεις του κώδικα φορολογικών διαδικασιών για κάθε μια απόδειξη που διαπιστώνεται ότι δεν έχει εκδοθεί, προσαρμοσμένες όμως στα σημερινά δεδομένα. Οι διατάξεις αυτές προέβλεπαν την επιβολή προστίμου 250 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο παραβάτης τηρούσε απλογραφικά βιβλία, ή προστίμου 500 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας τηρούσε διπλογραφικά βιβλία. Τα ποσά αναμένεται να αναπροσαρμοστούν στα 100 – 150 ευρώ για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και στα 250 – 300 ευρώ για τις εταιρίες με διπλογραφικά βιβλία. Με βάση τον κώδικα, σε περίπτωση που η αποκορυφωθείσα αξία συναλλαγής υπερέβαινε τις 5.000 ευρώ επιβαλλόταν πρόστιμο ίσο με το 40% της αξίας αυτής.
Τα πρόστιμα αυτά καταργήθηκαν από τα μέσα Οκτωβρίου του 2015, με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 4337/2015.Με την τροπολογία που αναμένεται στη βουλή, θα προβλέπεται ότι όλα αυτά τα πρόστιμα επανέρχονται σε ισχύ πιθανότατα από τον Αύγουστο προσαρμοσμένα ανάλογα. Τις αλλαγές αυτές είχε ανακοινώσει προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, επισημαίνοντας πως σκοπός είναι να μειωθεί η φοροδιαφυγή, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως νησιών, οργιάζει. Σε δεύτερη τροπολογία που θα συνοδεύσει αυτή της επαναφοράς των προστίμων για τις αποδείξεις, το υπουργείο οικονομικών θα θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) και την υποχρέωση όλων, ανεξαιρέτως των επιτηδευματιών, να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη Γ.Γ.Π.Σ. τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή που διαπράττεται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων και τιμολογίων, αλλά και τα φαινόμενα χρήσης αδήλωτων ταμειακών μηχανών.

Οι Αγρινιώτες επαγγελματίες, σαφώς μακριά από τα δεδομένα των νησιών και της οργιώδους φοροδιαφυγής, «στέκονται» στο πρόστιμο για την μη έκδοση αποδείξεων ή στο πλαστικό χρήμα και την εφαρμογή του, που προ ημερών η κυβέρνηση είχε επαναφέρει πιο δυναμικά από κάθε άλλη φορά.

Γεράσιμος  Κράνης
Γεράσιμος Κράνης

Ο Γεράσιμος Κράνης επισήμανε ότι «θεωρώ πως δεν έχουν κατασταλάξει σε κάτι συγκεκριμένο. Μια θέλουνε την απόδειξη, μια αποκλειστικά το πλαστικό χρήμα. Ας κατασταλάξουν κάπου. Εξάλλου, για να κρίνουμε τι είναι σωστό και τι δεν είναι, πρέπει να δούμε αν έχει υπόσταση. Αν αυτό εφαρμοστεί δεν θα αλλάξει και πολλά. Η απόδειξη κόβεται και πρέπει να κόβεται σε όλους τους πελάτες, ενώ τις περισσότερες φορές την ζητούν και οι ίδιοι. Τώρα αν το πρόστιμο είναι 250, 10 ή 5 ευρώ δεν έχει και πολύ ουσία γιατί δεν υπάρχει δουλειά.».

 

Σοφία Διαμάντη
Σοφία Διαμάντη

Η Σοφία Διαμάντη τόνισε πως «δεν χρειάζεται το μέτρο γιατί όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα αναγκαστικά κόβουμε σε όλους αποδείξεις, γιατί όλοι οι πελάτες τις ζητάνε. Να βάλουν πρόστιμο τόσο μεγάλο δεν το θεωρώ λογικό, γιατί σε πολλές περιπτώσεις όλοι οι επαγγελματίες κόβουν αποδείξεις, αλλά οι πελάτες έχουν φύγει, χωρίς να περιμένουν την να εκδοθεί η απόδειξη».

 

Αποστόλης Μαυρέλης
Αποστόλης Μαυρέλης

Ο Αποστόλης Μαυρέλης υποστήριξε ότι «το μέτρο αυτό πάντα ίσχυε. Όλες οι επιχειρήσεις κόβουν αποδείξεις. Για να χρησιμοποιηθεί πλαστικό χρήμα στην αγορά, θα πρέπει να δώσουν τα χρήματα που έχουν στις τράπεζες λόγω capital controls. Το 30% του πληθυσμού είναι άνω των 70 ετών και αντίστοιχο ποσοστό είναι αναλφάβητοι. Με την τροπολογία αυτή θέλουν να εισπράξουν και άλλα χρήματα και με το πλαστικό χρήμα που έλεγαν την προηγούμενη εβδομάδα θέλουν να πουλήσουν μηχανήματα. Στο Βέλγιο όμως, το πλαστικό χρήμα δεν «πέρασε».

Κων/νος Χονδρός