«Ίλιγγος» στους Αγρινιώτες από τις συνεχείς περικοπές στις συντάξεις

«Ίλιγγος» στους Αγρινιώτες από τις συνεχείς περικοπές στις συντάξεις

«Έρχονται» περικοπές για 400.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν στο σύνολο της κύριας και της επικουρικής σύνταξης 1.300 ευρώ – Μέχρι και 50 ευρώ το μήνα οι περικοπές!

 

Μέχρι και 50 ευρώ το μήνα θα δεχθεί περικοπές μερίδα συνταξιούχων. Στο στόχαστρο μπαίνουν 400.000 συνταξιούχοι με σύνολο κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ. Οι μειώσεις θα γίνουν στο ποσό της επικουρικής τους σύνταξης, εφόσον το άθροισμα μαζί με την κύρια ή οποιαδήποτε άλλη σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) εισπράττουν πάνω από 1.300 ευρώ μικτά.

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος με 29 χρόνια ασφάλισης παίρνει 800 ευρώ κύρια σύνταξη και 250 επικουρική, σύνολο 1.250 ευρώ. Παρόλο που δεν είναι στο… όριο για να υποστεί μείωση, η επικουρική θα επαναϋπολογιστεί με νέο ποσοστό 0,45% και θα καθοριστεί στα 182 ευρώ. Η μείωση από την παλιά επικουρική είναι 168 ευρώ. Με το τέχνασμα της προσωπικής διαφοράς, ο συνταξιούχος θα έχει νέα επικουρική 182€, αλλά θα συνεχίσει να παίρνει τα 68€ ως ξεχωριστό ποσό, το οποίο δεν θα θεωρείται σύνταξη αλλά «προσωπική διαφορά», η οποία μπορεί να κοπεί ανά πάσα στιγμή. Άλλο παράδειγμα είναι συνταξιούχος με 35 χρόνια ασφάλισης, με κύρια σύνταξη 900 ευρώ και επικουρική 300 (σύνολο 1.200 ευρώ). Με τον επανυπολογισμό η νέα επικουρική θα φτάσει στα 189 ευρώ και τα άλλα 111 ευρώ θα δίνονται ως προσωπική διαφορά. Έτερο παράδειγμα αποτελεί ότι συνταξιούχος που παίρνει 900 ευρώ κύρια σύνταξη και επικουρική 200 ευρώ, θα έχει αναπροσαρμογή της επικουρικής με το νέο ποσοστό αναπλήρωσης (0,45%). Αν η επικουρική από 200 ευρώ μειωθεί στα 150, τα 50 ευρώ θα του καταβάλλονται ως ξεχωριστό ποσό.

Η «προσωπική διαφορά» δεν θα θεωρείται σύνταξη. Αν μια επικουρική είναι 120 ευρώ, θα μειωθεί άμεσα στα 70 ευρώ. Αν το άθροισμα με την κύρια είναι λιγότερο των 1.300 ευρώ, η μείωση των 50 ευρώ δεν θα περάσει άμεσα στην τσέπη του συνταξιούχου. Θα ονομαστεί «προσωπική διαφορά» και θα καταβάλλεται μέχρι νεοτέρας. Αν όμως το άθροισμα είναι πάνω από 1.300 ευρώ, τα 50 ευρώ θα κοπούν από τις 2 Αυγούστου.

Οι Αγρινιώτες εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους, τόσο για την επικρατούσα κατάσταση, όσο και για αυτό που διαφαίνεται πως επιφυλάσσει… το μέλλον.

Νίκος Λάμπος
Νίκος Λάμπος

Ο Νίκος Λάμπος επισήμανε ότι «δεν είναι σωστό να γίνουν επιπλέον περικοπές είτε αυτές θα είναι 50 ευρώ, είτε περισσότερο. Η εξέλιξη αυτή θα επιδεινώσει πολύ περισσότερο την φτώχεια που μας περιμένει. Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα και φοβάμαι πως ίσως δεν έχουμε δει τα χειρότερα».

Γιώργος Καψιμάλης
Γιώργος Καψιμάλης

Ο Γιώργος Καψιμάλης σημείωσε πως «οι μειώσεις αποτελούν κύριο πλήγμα στην αγορά και επηρεάζεται άμεσα από την άποψη ότι όλοι οι συνταξιούχοι βοηθούσαν την οικογένεια των παιδιών τους, τα εγγόνια τους, ακόμη και τα ανιψάκια τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν τα χρήματα να «πέφτουν» στην αγορά. Τώρα, η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει και το αντίκρισμα που χάθηκε ήταν μεγάλο και θα είναι μεγαλύτερο στο μέλλον για την αγορά».

Γιώργος Στρατούλης
Γιώργος Στρατούλης

Ο Γιώργος Στρατούλης ανέφερε ότι «οι συνταξιούχοι υπέστησαν περικοπές, ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Κάθε περικοπή, όσο μικρή και αν είναι σε μας, στοιχίζει και φαίνεται αμέσως. Αν γίνουν νεότερες περικοπές θεωρώ ότι θα «κατεβάσουν» την κοινωνία στο δρόμο, όλοι θα αντιδράσουν καθώς δεν θα υπάρχουν άλλα περιθώρια».

Κων/νος Χονδρός