Τα εκκαθαριστικά προκαλούν "πονοκέφαλο" στους Αγρινιώτες

Χρεωστικό εκκαθαριστικό, με τον φόρο να κυμαίνεται στα 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο αναμένουν οι μισοί σχεδόν φορολογούμενοι πολίτες! «Φωτιά» είναι τα εκκαθαριστικά που λαμβάνουν…

foroi

Χρεωστικό εκκαθαριστικό, με τον φόρο να κυμαίνεται στα 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο αναμένουν οι μισοί σχεδόν φορολογούμενοι πολίτες!

«Φωτιά» είναι τα εκκαθαριστικά που λαμβάνουν οι πολίτες μετά την «εκκαθάριση» των περισσότερων φορολογικών δηλώσεων του 2016.Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί, ποσοστό δηλαδή 45,71% δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο και η εκκαθάριση 2.655.000 φορολογικών δηλώσεων είναι μηδενική. Ταυτόχρονα όμως, τουλάχιστον 2.174.000 φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις για την τσέπη τους και όπως φαίνεται για την ψυχολογία τους.

Συγκεκριμένα, θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, με τον φόρο να κυμαίνεται σχεδόν στα 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο, γεγονός που ανεβάζει την πρώτη δόση η οποία θα πρέπει να πληρωθεί ως το τέλος του μήνα στα 500 ευρώ!
Το κράτος υπολογίζει στην είσπραξη εσόδων ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους φόρους εισοδήματος, με αποτέλεσμα η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων να δείχνει ότι οι τυχεροί φορολογούμενοι που θα πάρουν έστω και μια ελάχιστη επιστροφή δεν είναι περισσότεροι από 979.000!

Ουσιαστικά το κράτος δεν επιστρέφει χρήματα, τουλάχιστον προς το παρόν. Οι επιστροφές δεν πιστώνονται στους λογαριασμούς, καθώς το Υπουργείο υπολογίζει και στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ μέχρι να γίνει και εκεί η «εκκαθάριση» και η διασταύρωση των στοιχείων, ουσιαστικά επιστροφές δεν θα υπάρξουν. Συνεπώς, είναι πολλοί οι φορολογούμενοι που θα δουν να γίνεται συμψηφισμός και πιθανότατα αυτομάτως να προκύπτει και χρέος από τον ΕΝΦΙΑ.

Χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, και απομένει η «εκκαθάριση» 200.000 δηλώσεων, όμως αυτό είναι μόνο η αρχή για τους φορολογούμενους, καθώς ακολουθεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που θα φέρει νέα βάρη. Οι Αγρινιώτες, μπροστά σε όλο αυτό εκφράζουν την γνώμη τους στη «Σ», η όποια διακατέχεται από «χρώμα» απαισιοδοξίας και αβεβαιότητας για το μέλλον.

Γιώργος Σκόνδρας

Ο Γιώργος Σκόνδρας επισήμανε ότι «η αλήθεια είναι πως στις εποχές που ζούμε τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αρκετά και η φορολογία. Είναι αυξημένη, όπως και οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους πολίτες και τούμπαλιν. Κατά συνέπεια, αν όλοι μας είμαστε συνεπείς απέναντι στο κράτος και αυτό θα είναι εντάξει απέναντι σε μας. Η αμφίδρομη αυτή σχέση πρέπει να υπάρχει με τον καλύτερο τρόπο. Όμως ο κόσμος δυσκολεύεται πάρα πολύ».

Αποστόλης Κουτσογιάννης

Ο Αποστόλης Κουτσογιάννης σημείωσε πως «λόγω των περικοπών, μου έχουν κόψει τα μισά χρήματα απ’ αυτά που λάμβανα. Πλέον δεν ασχολούμαι. Το πήρα απόφαση ότι η Ελληνική κοινωνία υποφέρει. Όλοι με όσους κουβεντιάζω, είναι αβέβαιοι και σκεπτικοί».

Κωνσταντίνος Μπόκας

Ο Κωνσταντίνος Μπόκας τόνισε πως «ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα με την φορολογία, ώστε να επιβιώσει μια επιχείρηση. Οι νέοι βλέποντας αυτό δεν θέλουν να ασχοληθούν με τα ελεύθερα επαγγέλματα και οι συνταξιούχοι είναι απαισιόδοξοι και δυσαρεστημένοι γιατί βλέπουν μείωσες των συντάξεων και αύξηση στη φορολογία».

Βασίλης Ταμπάκης

Ο Βασίλης Ταμπάκης ανέφερε ότι «όλα πλέον είναι πολύ πιο δύσκολα και δεν έχω καμία ελπίδα. Θεωρώ πως βαδίζουμε προς το χειρότερο. Η Κυβέρνηση αυτή δεν ενδιαφέρεται για την χώρα, αλλά μόνο για την καρέκλα. Οι πολιτικοί μας εδώ και δεκαετίες δημιούργησαν πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα και πλέον όλα δυσκόλεψαν».

Κώστας Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"