ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΠεριφέρεια: Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Περιφέρεια: Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Περιφέρεια: Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Αγγελόπουλος, αναλύει στη «Σ» όλο το πλάνο της Περιφέρειας για την περιοχή

Συνάντηση με τα επιμελητήρια για την διαμόρφωση Business Act στην Δυτική Ελλάδα

Συνάντηση εργασίας με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων της Δυτικής Ελλάδας εκπαιδευτικά ιδρύματα και παραγωγικούς φορείς για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη ‪#‎EER2017, πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος ανέλυσε στη «Σ», τόσο το αντικείμενο της συνάντησης και τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν σε επίπεδο Περιφέρειας για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και τις πτυχές του νέου προγράμματος που τέθηκε επί τάπητος. Μάλιστα ο κ. Αγγελόπουλος σχολιάζει και την προ ημερών βράβευση της Περιφέρειας Δυτικής, ως Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας 2017.

«Η υποβολή και βράβευση  της πρότασης δεν είναι μια μεμονωμένη πρωτοβουλία. Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ως περιφερειακή αρχή το 2011 κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση τόσο όσον αφορά στη λειτουργία ενός νέου θεσμού στην Ελλάδα όσο – περισσότερο – την γενικότερη δυσμενή οικονομική συγκυρία.  Σε αυτή τη πολύ  δύσκολη εποχή γίναμε μάρτυρες  μιας ριζικής αλλαγής στον τρόπο ζωής των πολιτών, στον  τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης της νέας πραγματικότητας, στον τρόπο αξιολόγησης προτεραιοτήτων σε επίπεδο ατομικό και κοινωνικό. Σε αυτό το πλαίσιο είχαμε δύο επιλογές: ή να διαχειριστούμε μοιρολατρικά τη σκληρή πραγματικότητα ή να προσπαθήσουμε να δώσουμε διέξοδο στο δημιουργικό δυναμικό της περιφέρειας. Επιλέξαμε τη δεύτερη επιλογή δημιουργώντας συμμαχίες και εγκαθιδρύοντας ένα συνεχή διάλογο με τις παραγωγικές δυνάμεις της περιφέρειας. Σε αυτό το διάλογο ήταν σαφές για εμάς από τη πρώτη στιγμή πως η υγιής επιχειρηματικότητα αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για έξοδο από την κρίση. Υπό αυτό το πρίσμα συμπορευόμαστε από κοινού τα τελευταία χρόνια με τα επιμελητήρια και φορείς επιχειρηματικότητας καθώς κα τα ερευνητικά ιδρύματα της περιφέρειάς μας συνδιαμορφώνοντας τις πολιτικές ανάπτυξης. Είναι σημαντικό εδώ να πούμε πως η κρίση έφερε και πιο κοντά τον επιχειρηματία στην Περιφέρεια υπό την έννοια ότι ο επιχειρηματίας και η ΜμΕ έχει ένα θεσμό κοντά που ακόμα και αν λόγω θεσμικού πλαισίου δεν μπορεί να βοηθήσει όσο και οι δύο μεριές θα ήθελαν, είναι εκεί να αφουγκραστεί τα προβλήματα του παραγωγικού κόσμου. Παράλληλα μέσα από την συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα πήραμε τις απαραίτητες προσλαμβάνουσες εμπειρίες και πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες. Όταν συμμετείχαμε λοιπόν σε μια εκδήλωση ενημέρωσης για την Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια τον Μάρτιο του 2015 διαπιστώσαμε ότι ήταν μια ευκαιρία αν δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτή τη συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής δίνοντας μορφή και συγκεκριμένο περιεχόμενο σε αυτά που μας απασχολούν και μέσα από τον διαγωνισμό μπορούν να αποκτήσουν μια άλλη διάσταση, είτε επιλύοντας προβλήματα είτε ενισχύοντας ποικιλοτρόπως τις τοπικές ΜμΕ. Αν θα ήθελα να συνοψίσω θα έλεγα ότι καταφέραμε να διακριθούμε γιατί είχαμε πίστη, συνέχεια και μεθοδικότητα με στόχο να κάνουμε κάποια απλά και στέρεα βήματα, θεμελιωμένα στη συνεργασία».

ΣΩΣΤΟ

Ερ- Που βασίστηκε ο σχεδιασμός της Περιφέρειας; Ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν;

«Ο σχεδιασμός βασίστηκε όπως προείπα στη συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς. Καταρχάς μας υποστήριξαν τα 3 επιμελητήρια της περιοχής ο ΣΕΒ και το Παν/ιο Πατρών. Είχαμε και την πρόνοια αν θέλετε να συνεργαζόμαστε με το ΚΕΠΕ, τον επίσημο σύμβουλο της Ελληνικής πολιτείας σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και όσο κι αν αυτό φαντάζει απλό – σε μια κοινωνία που η κουλτούρα της συνεργασίας και της δικτύωσης δεν είναι και πολύ διαδομένες – σας διαβεβαιώνω πως δεν είναι. Είχαμε και την ευτυχή συγκυρία ο ΓΓ Βιομηχανίας να υποστηρίξει την πρωτοβουλία μας οπότε σε επίπεδο σχεδιασμού η τοπική συμπόρευση βρήκε δίαυλο επικοινωνίας με το κεντρικό κράτος και αυτό από μόνο του είναι μια μεγάλη επιτυχία. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι η εφαρμογή του σχεδιασμού μας. Με μια δέσμη μέτρων στοχεύουμε να ενισχύσουμε την πολιτική Small Business Act στην Δυτική Ελλάδα. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι η εδραίωση της δικτύωσης των φορέων. Η δικτύωση είναι αυτή που πραγματικά μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και να δώσει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στις όποιες πολιτικές. Το βραβείο είναι ένα πολύ δυνατό διαβατήριο που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να ανοίξουμε δρόμους για τις ΜμΕ αλλά και για να διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στη συνεργασία. Υπό αυτή την έννοια, ναι, η βράβευση μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και μοντέλο για όλους τους τομείς της παραγωγής και της οικονομίας».

Ερ- Πως θα λάβει σάρκα και οστά το υπό προώθηση μοντέλο της Περιφέρειας;

«Είναι γεγονός πως η Ελληνική πραγματικότητα με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε μια περιφέρεια να κάνει τον δικό της σχεδιασμό στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Είναι εντελώς παράδοξο ο τομέας που θα έπρεπε να είναι στην αρμοδιότητα των περιφερειών, και ειδικά τώρα εν μέσω κρίσης, να παραμένει στην αρμοδιότητα Υπουργείων. Όπως προείπα, είναι οι περιφέρειες που αφουγκράζονται τις αγωνίες και προβλήματα του παραγωγικού κόσμου και των ΜμΕ  και οι περιφέρειες που έχουν  εγκαθιδρύσει ένα θεσμικό δίαυλο επικοινωνίας με τους επιχειρηματίες στην διαδικασία σχεδιασμού και χάραξης στρατηγικών μέσα από συναντήσεις επιχειρηματικής ανακάλυψης, άντλησης απόψεων κλπ. Είναι επίσης χαρακτηριστική η επιτυχία υλοποίησης των προγραμμάτων ενίσχυσης επιχειρηματικότητας στις περιπτώσεις που αυτά έχουν ανατεθεί στις περιφέρειες. Αυτό που καλούμαστε στο τέλος είναι να υλοποιήσουμε στην ουσία ομογενοποιημένα προγράμματα σε κεντρικό επίπεδο στην καλύτερη περίπτωση με μι απλή εκχώρηση. Είναι σαφές πως αυτό δεν μας ικανοποιεί. Και η εμπλοκή μας στο εγχείρημα της βράβευσης έχει σε μεγάλο βαθμό και αυτό τον σκοπό. Να αποτελέσει το έναυσμα για αλλαγή αυτού του εδραιωμένου σκηνικού με την διατύπωση ενός διαφορετικού μοντέλου περιφερειακής και τοπικής ενίσχυσης της οικονομίας».

Νίκος Αγγελόπουλος

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr