Ο Κώστας Καραγκούνης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών

Ηχηρή παρέμβαση πραγματοποίησε χθες, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης,  στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, που συνήλθε υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Αντώνιου Συρίγου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών», παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή,  του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,  κ. Ιωάννη Μπαλάφα, καθώς και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

Συγκεκριμένα, με την τοποθέτησή του ο κ. Καραγκούνης στράφηκε κατά του καιροσκοπικού χαρακτήρα του σχεδίου νόμου, που μόνο σκοπό έχει τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, καθώς και κατά της εξαίρεσης των Απόδημων Ελλήνων από τη δυνατότητα ψήφου. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τον κίνδυνο  να οδηγηθεί η χώρα σε πλήρη ακυβερνησία με την εφαρμογή του κατατεθέντος σχεδίου νόμου.

Κάτωθι, σας παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Κ. Καραγκούνη , όπως έχει καταγραφεί στα επίσημα πρακτικά της Βουλής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω και εγώ  να κάνω κάποιες παρατηρήσεις, γιατί άλλωστε τα ειδικότερα του νομοσχεδίου έχουν, ήδη, αναλυθεί και από τους συναδέλφους, αλλά, βεβαίως, πολύ εκτενώς και από τον Εισηγητή μας.

Αυτό που θέλω να αναδείξω είναι τον καιροσκοπισμό και την αναξιοπιστία που διέπει, κύριε Υπουργέ, όχι μόνο προσωπικά, αλλά γενικά στην Κυβέρνηση τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, ειδικά βέβαια με τον εκλογικό νόμο που προτείνετε.

Εμείς ως Ν.Δ. και στο εκλογικό σύστημα, αλλά και γενικά στις στρατηγικές μας πολιτικές επιλογές δεν κινούμαστε ανάλογα με το τι μας συμφέρει κάθε φορά, γι’ αυτό εν προκειμένω δεν αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο και δεν το κάναμε ακόμα και όταν ξέραμε, ότι χάνουμε τις εκλογές.

Πιστεύει κανείς στα σοβαρά, ότι εάν δεν γνωρίζατε το τι σας περιμένει στις επόμενες εκλογές, θα σπεύδατε να αλλάξετε τώρα τον εκλογικό νόμο με διαδικασία εξπρές και μάλιστα με περίσσιο άγχος να βρείτε τις 200 ψήφους;

Σε καμία περίπτωση.

Μάλιστα αναζητάτε τις 200 ψήφους και με ένα – ας το πω – άκομψο τρόπο, σας τα κατήγγειλε χθες και ο κ. Παναγούλης.

Το κάνετε, κύριε Υπουργέ, άρον – άρον, γιατί βλέπετε τι σας έρχεται. Δεν λέω, ότι δεν είσαστε συνεπής στη θέση σας, ότι, πάντα θέλατε ένα σύστημα απλής αναλογικής. Κανείς δεν το λέει αυτό. Ξέρετε τι σας λέμε;

Ότι είστε συνεπής μόνο, όταν σας συμφέρει, δηλαδή, είστε συνεπής a la carte και αυτό, κύριε Υπουργέ, ο κόσμος το καταλαβαίνει, σας έχουν καταλάβει. Γιατί ο κόσμος αναρωτιέται, γιατί σπεύσατε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο;

Να σας αντιστρέψω το ερώτημα, κύριε Κουρουμπλή, γιατί δεν σπεύσατε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο το Γενάρη του 2015;

Εάν θυμάμαι καλά, το είχατε ως προτεραιότητα στις προγραμματικές δηλώσεις στις προτεραιότητες. Γιατί τότε, κύριε Υπουργέ, σας βόλευε και κάνατε χρήση του παρόντος εκλογικού συστήματος δύο φορές. Να σας πάω και πιο πίσω;

Σας το είπε πάρα πολύ ωραία, ο κ. Κατσώτης, χθες, κύριε Υπουργέ.

Το Γενάρη του 2015, αν θυμάστε καλά, κύριε Κουρουμπλή, ήσασταν Κυβέρνηση, εκτός, αν θέλετε, να το ξεχάσετε. Τι να πω.

Λέω ότι θα σας πάω πιο πίσω, αν αγχώνεστε γι’ αυτό.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακάλεσα, να μην γίνεται διάλογος και να συνεχίσει ο Εισηγητής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Σας το είπε, ο κ. Κατσώτης, χθες, κύριε Υπουργέ.

Εσείς δεν ήσασταν το Μάιο του 2012, που παρά τις αντιδράσεις κάποιων συνιστωσών ενωθήκατε και μετατραπήκατε σε ενιαίο κόμμα, προκειμένου, αρχικώς να διεκδικήσετε και, βεβαίως, μετέπειτα να ενθυλακώσετε τις 50 έδρες;

Είχατε ευκαιρία τότε να αποδείξετε, ότι δεν σας ενδιαφέρει το μπόνους των 50 εδρών και να μείνετε συνεπείς σ’ αυτά που λέτε, ότι πιστεύετε. Δεν το πράξατε, όμως, συγχωνεύσατε την ΑΚΟΑ, την ΔΕΑ, τη ΡΟΖΑ, το Νέο Αγωνιστή και όλες τις υπόλοιπες συνιστώσες, έτσι δεν είναι;

Βεβαίως, τότε ο κ. Πουλάκης, δεν μίλαγε για την ισοδυναμία της ψήφου. Δεν σας ενδιέφερε τότε ο Συνδυασμός Πολιτών Ρήγας και το ΔΗΚΚΙ, τώρα σας έπιασε ο πόνος.

Το ίδιο κάνετε – επιτρέψτε μου να πω – και με την ψήφο στα 17, μάλλον, την ψήφο στα 16.

Σας το εξήγησε επαρκώς ο κ. Μάκης Βορίδης, ότι «για μας αυτό που προέχει είναι το κριτήριο για το χρονικό καθορισμό της ενηλικίωσης». Εμείς λέμε, ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία, όπως το ορίζει ο Αστικός Κώδικας, να συνάδει, δηλαδή, και να αντιμετωπίζεται ενιαία από την έννομη τάξη. Εσείς τι κάνετε;

Αυτό που θεωρείται για άλλη μια φορά, ότι σας βολεύει και αρχίζετε και τα ρουσφέτια, μεγαλώνετε τα διαλείμματα, τάζετε δίπλωμα οδήγησης από τα 17, βεβαίως και άλλα τέτοια ωραία και την ίδια στιγμή, κύριε Υπουργέ – σας το λένε όλοι οι βουλευτές – δεν λέτε τίποτα για τους 500.000 νέους ανθρώπους, που αναζήτησαν, δυστυχώς, ένα καλύτερο αύριο εκτός Ελλάδας, δεν σας ενδιαφέρει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν. Αρνείστε σε εικοσάρηδες, σε εικοσιπεντάρηδες, σε τριαντάρηδες, που έχουν φύγει στο εξωτερικό, να έχουν γνώμη για το μέλλον της χώρας τους.

Γιατί το κάνετε, κύριε Υπουργέ, σε ένα θέμα που ούτως ή άλλως υπάρχει και συναίνεση απ’ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, φοβάστε κάτι;

Στην ουσία πηγαίνετε να εξαπατήσετε τα νιάτα με τον πιο χυδαίο τρόπο, γιατί σας ενδιαφέρει μόνο η πολιτική σας επιβίωση και να έχετε ένα ρόλο αύριο στα πράγματα. Τίποτε άλλο.

Σας καταθέσαμε τη τροπολογία ως Ν.Δ., πολύ εμπεριστατωμένη και νομικά άρτια, ώστε να δοθεί η ευκαιρία για πρώτη φορά στους Απόδημους Έλληνες και σε όσους βρίσκονται στην αλλοδαπή, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Κοιτάξτε αυτή τη τροπολογία και κάντε τη δεκτή και αποδείξετε, ότι σας ενδιαφέρουν όλοι αυτοί οι Έλληνες και ότι δεν τους θεωρείτε ξένο σώμα και αποκομμένους από την μητέρα Ελλάδα. Άλλωστε, ο ίδιος, ο κ. Τσίπρας, σε ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες το είχε υποσχεθεί, αν θυμάστε, κύριε Υπουργέ.

Τώρα, βεβαίως, θα μου πείτε ότι ο κ. Τσίπρας, το υποσχέθηκε. Τέλος πάντων. Πρωτοτυπήστε και εκπλήρωσε αυτή την υπόσχεση.

Κλείνω, λέγοντας ότι πιστεύουμε πως ο υπό συζήτηση εκλογικός νόμος θα φέρει ακυβερνησία. Εσείς, λέτε ότι θα δώσει μια βιτρίνα οικουμενικότητας και συναίνεσης, αλλά στην ουσία θα επιφέρει πολιτική παραλυσία. Βλέπετε τι έγινε στην Ιταλία και τι έγινε στην Ισπανία. Να θυμίσω στους συναδέλφους ότι το τελευταίο επτάμηνο της ακυβερνησίας στην Ισπανία το έλλειμμα έχει ανέβει πέντε 5,5% του Α.Ε.Π. και τρέχουν τώρα να διορθώσουν τον προϋπολογισμό.

Πάντως, ό,τι και αν σκαρφιστείτε, όσα τερτίπια και αν μεταχειριστείτε, οι συνάδελφοι Βουλευτές σας έχουν πάρει χαμπάρι, ο ελληνικός λαός σας έχει καταλάβει. Με τον ίδιο εκλογικό νόμο θα πάμε σε εκλογές και τότε θα βρεθείτε ενώπιος ενωπίω με την πραγματικότητα, η οποία, θα είναι πολύ οδυνηρή για εσάς. Ευχαριστώ.