ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΑχαϊαςΟι αστυνομικοί επισκίασαν την παρουσία Παυλόπουλου στην Πάτρα!

Οι αστυνομικοί επισκίασαν την παρουσία Παυλόπουλου στην Πάτρα!

Οι αστυνομικοί επισκίασαν την παρουσία Παυλόπουλου στην Πάτρα!

Περιορισμένο και… συγκεκριμένο το κοινό που συμμετείχε στην εκδήλωση

Παραγκωνίστηκαν οι δημοσιογράφοι του Περιφερειακού Τύπου

Από την ισχυρή αστυνομική παρουσία και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επισκιάστηκε η τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά από πρόταση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, που λειτουργεί στο Αγρίνιο. Η τελετή διεξήχθη την Κυριακή το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος στην αχαϊκή πρωτεύουσα, μπροστά σε περιορισμένο και συγκεκριμένο πλήθος προσκεκλημένων. Μεγάλες αντιδράσεις μάλιστα προκλήθηκαν και από τον παραγκωνισμό των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης από την τελετή, καθώς είχαν τοποθετηθεί από τους διοργανωτές, σε σημείο που δεν υπήρχε οπτική επαφή με τον Πρόεδρο, πλην βέβαια της ΕΡΤ όπως συνήθως γίνονται σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. Πάνω από 50 ένοπλοι αστυνομικοί βρέθηκαν στο χώρο, σε μέτρα που παρέπεμπαν στο Καπιτώλιο, με αποτέλεσμα το αποκλειστικό κομμάτι της εκδήλωσης να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Τον Προκόπη Παυλόπουλο συνόδευε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.

Η τελετή ξεκίνησε με την προσφώνηση της Πρυτάνεως, Καθηγήτριας Β. Κυριαζοπούλου και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Κοσμήτορος της Σχολής Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, Καθηγητή Δ. Σκούρα, και της Προέδρου του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Θ. Μονιούδη – Γαβαλά.

Το έργο και την προσωπικότητα του Τιμωμένου παρουσίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Δρ. Νομικής, Μιχαήλ Παρούσης. Ακολούθησε η ανάγνωση του Ψηφίσματος και του κειμένου της Αναγόρευσης του Κυρίου Παυλοπούλου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και η ανάγνωση του Διδακτορικού Διπλώματος από την Πρύτανι του Πανεπιστημίου.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η περιένδυση της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Πρύτανι και η επίδοση του μεταλλίου του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η Τελετή Αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Τιμωμένου, με θέμα: Τα όρια παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας.»

«Μόνον η έκδοση μιας μορφής ευρωομόλογου μπορεί ν’ αντιμετωπίσει την οξυτάτη κρίση χρέους στην ευρωζώνη», τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε τα όρια παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων ΟΜΤ, κατά την πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απόφαση της 16.6.2015) και του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας (απόφαση της 21.6.2016). Ας σημειωθεί ότι οι παραπάνω αποφάσεις εκδόθηκαν ύστερα από υποβολή -την πρώτη στην ιστορία του- προδικαστικού ερωτήματος του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την συμβατότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων ΟΜΤ με το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Επίσης, σ’ αυτό το προδικαστικό ερώτημα φαίνεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας υποστηρίζει την υπεροχή του γερμανικού Συντάγματος έναντι του ευρωπαϊκού δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχικώς ανέλυσε τη φύση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ΟΜΤ, τονίζοντας ότι τούτο συνιστά μέθοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία επινοήθηκε το καλοκαίρι του 2012, όταν είχε κορυφωθεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος ΟΜΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να καταπολεμά την κρίση χρέους δια της μεθόδου της αγοράς κρατικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, για χώρες όμως που έχουν πρόσβαση στις αγορές και εφόσον μπουν στην διαδικασία εφαρμογής κατάλληλου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ανέπτυξε στη συνέχεια τους περιορισμούς που έθεσε τόσο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, προκειμένου το πρόγραμμα ΟΜΤ να κριθεί συμβατό με το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, ιδίως σ’ ό,τι αφορά στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι υπό τους περιορισμούς αυτούς, το πρόγραμμα ΟΜΤ δεν θα μπορέσει, τελικώς, να οδηγήσει σε αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που ήδη «χτυπά την πόρτα» της Ευρωζώνης και πρόκειται να ενταθεί. Χαρακτηριστικό είναι το τελικό συμπέρασμα του κ. Παυλόπουλου: «Μια τελική αποτίμηση της μελλοντικής αποτελεσματικότητας του προγράμματος ΟΜΤ, υπό τα προαναφερόμενα νομολογιακά δεδομένα του ΔΕΕ και του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστήριο της Γερμανίας, οδηγεί στην ακόλουθη, δυσοίωνη, διαπίστωση: Η, ούτως ή άλλως, περιορισμένη εμβέλεια του προγράμματος ΟΜΤ -«παρασάγγας» απέχει έστω και από μια στοιχειώδη μορφή ευρωομολόγου που, μάλλον, φαίνεται ολοένα και περισσότερο αναγκαίο για την υπεράσπιση της ζώνης του ευρώ μπροστά στις διαφαινόμενες μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες την απειλούν- σε συνδυασμό με τους κατά τ’ ανωτέρω αυστηρούς περιορισμούς κατά την εφαρμογή του, υπονομεύουν, εξ αρχής, τη χρησιμότητά του ενόψει της τρέχουσας αλλά και της μελλοντικής συγκυρίας κρίσης χρέους. Μ’ απλές λέξεις φαίνεται, και δη «δια γυμνού οφθαλμού», ουτοπικό να περιμένει κανείς ότι, μ’ αυτή την μορφή, το πρόγραμμα ΟΜΤ είναι σε θέση ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικώς την υπάρχουσα -και διαρκώς διογκούμενη- κρίση χρέους εντός της ζώνης του ευρώ, καθώς και τις πολλαπλές αρνητικές προεκτάσεις της».

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσε και ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος σε δηλώσεις του επανέφερε το πάγιο αίτημα της πόλης για παραμονή και ενίσχυση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που λειτουργούν στο Αγρίνιο.

 Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, θα παρευρεθεί την ερχόμενη Κυριακή στις 11 το πρωί στο Θέρμο, στο πλαίσιο εγκαινίων του νέου αρχαιολογικού μουσείου της περιοχής. Να ευχηθούμε βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση, οι δημοσιογράφοι να τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης από αυτήν της Πάτρας.  

Ρεπορτάζ: Νίκος Αγγελόπουλος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr