Αγρίνιο: Πρεμιέρα για τις εκπτώσεις με αισιοδοξία και επιφύλαξη

Σανίδα σωτηρίας για τους εμπόρους – Εκπτώσεις ρεκόρ φέτος!

Η πρεμιέρα των θερινών εκπτώσεων έγινε χθες και θα διαρκέσουν έως και τις 31 Αυγούστου. Πριν την επίσημη έναρξή τους είχε προηγηθεί ωστόσο δεκαήμερο προσφορών. Οι καταναλωτές, έκαναν την έρευνα αγοράς τους, η οποία ήταν προσαρμοσμένη στα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Οι έμποροι παρατηρούν κινητικότητα στην αγορά του Αγρινίου από την πρώτη ημέρα, χωρίς όμως να είναι αυτό που ανέμεναν ή είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Λόγω όμως ότι ήταν η πρώτη ημέρα των εκπτώσεων, οι καταστηματάρχες προσδοκούν σε κάτι καλό, ώστε να μπορέσουν να πάρουν ανάσα.

Στην τοπική αγορά, το ποσοστό των εκπτώσεων ξεπερνά κάθε άλλη χρονιά. Ναι μεν μπορεί να ξεκινούν από το 30%, αλλά φτάνουν ακόμη και το 70% και πολλοί επαγγελματίες, κάνουν λόγο για τις καλύτερες εκπτώσεις από κάθε άλλη χρονιά. Ακόμη και σε καινούριες παραλαβές, σε πολλά καταστήματα υπάρχει έκπτωση. Σκοπός των εμπόρων είναι να αξιοποιήσουν κάθε αναζήτηση και αναμονή των καταναλωτών, ώστε να βγουν κερδισμένοι και οι μεν και οι δε και να αλλάξουν την πτώση που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα και σε όλη την κοινωνία λόγω της κρίσης, η οποία επηρεάζει και την ψυχολογία.

Κατά το παρελθόν, αλλά ακόμη και πριν ενάμιση χρόνο, ο κόσμος ψώνιζε πιο «άνετα» και μπορεί να αγόραζε και κάτι παραπάνω από αυτό που είχε προγραμματίσει, αλλά πλέον είναι πολύ συγκεκριμένος στις επιλογές του. Αφού κάνει την έρευνα αγοράς, επιλέγει στο τέλος, με βάση τις ανάγκες και το φθηνότερο προϊόν. Οι έμποροι επίσης δηλώνουν πως δεν υπάρχουν πλασματικές εκπτώσεις και οι καταναλωτές δεν ανταποκρίνονται αν διαπιστώσουν πως δεν υπάρχει ουσιαστική έκπτωση, αφού όσοι ενδιαφέρονται να ψωνίσουν στις εκπτώσεις, πολύ πριν την έναρξή τους κάνουν έρευνα αγοράς και τις τιμές από την έρευνα τις συγκρίνουν με τις τιμές των εκπτώσεων. Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι οι έμποροι που επισημαίνουν πως κάθε φορά η κίνηση των καταναλωτών κατά τις εκπτωτικές περιόδους παρουσιάζεται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου – εικοσαημέρου, ενώ μετά η κίνηση είναι υποτονική και «ανθίζει» λίγο πριν την ολοκλήρωση τους.

Πέτρος ΜουτόπουλοςΟ Πέτρος Μουτόπουλος επισήμανε πως «περιμένουμε να δούμε κίνηση στις εκπτώσεις, διαφορετικά τα πράγματα θα εξελιχθούν προς το χειρότερο. Όλα τα είδη μας είναι στην μισή τιμή τουλάχιστον, αλλά το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Οι εκπτώσεις είναι μέχρι και 31 Αυγούστου αλλά υπάρχει κάθε χρόνο σιωπηρή παράταση μέχρι και 30/9. Οι τελευταίες χρονιές είναι η μια χειρότερο από την άλλη. Εμείς πάντα κάνουμε το καλύτερο, παρέχουμε στον κόσμο τα ποιοτικότερα προϊόντα μας στις καλύτερες τιμές, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση».

Σωτήρης ΤζιάνοςΟ Σωτήρης Τζιάνος ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές αναμένουν τις εκπτώσεις για να κάνει τις αγορές του. Στις εκπτώσεις αυτές παρατηρώ, πως πολύς κόσμος κοιτάζει τις τιμές στις βιτρίνες και ρωτάει και γι’ αυτό αισιοδοξούμε. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου, αλλά συνήθως τις πρώτες δεκαπέντε με είκοσι μέρες υπάρχει κίνηση. Τα τελευταία χρόνια έτσι δουλεύουν τα μαγαζιά μας γιατί ο κόσμος δεν έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί».

Θανάσης ΤσούνηςΟ Θανάσης Τσούνης σημείωσε πως «ο κόσμος έδειξε το ενδιαφέρον του από καιρό πριν την έναρξη των εκπτώσεων. Προϋπήρχε δεκαήμερο εκπτώσεων, όχι όμως σε όλα τα προϊόντα, αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν για τις εκπτώσεις. Ενδιαφέρον λοιπόν υπάρχει και οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι ο κόσμος περιμένει τις εκπτώσεις. Εκτός του ενδιαφέροντος που έδειξαν τις προηγούμενες μέρες, ρωτάνε και σήμερα (χθες) που ξεκίνησαν οι εκπτώσεις».

Μπάμπης ΓιαννόπουλοςΟ Μπάμπης Γιαννόπουλος τέλος τόνισε ότι «υπήρχαν εκπτώσεις και πριν την επίσημη έναρξή τους. Υπάρχει κινητικότητα στην αγορά, όχι η αναμενόμενη, αλλά ευελπιστούμε τις επόμενες μέρες να αυξηθεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Φέτος οι εκπτώσεις είναι καλύτερες από ότι πέρσι ακόμη και σε καινούρια προϊόντα. Ο κόσμος είναι στη φάση της έρευνας αγοράς ακόμα. Στις εκπτώσεις πάντα υπάρχει επιφύλαξη».

xondros1