Το «Χαμόγελο του Παιδιού» επισκέφθηκε το Μουσείο της «Διεξόδου»

Επίσκεψη και εκπαιδευτική ξενάγηση στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος», στο Μεσολόγγι, πραγματοποίησαν  την προηγούμενη Πέμπτη, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά από το Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που λειτουργεί στα Καλύβια Αγρινίου!

Οι οικοδεσπότες του  ιστορικού μουσείου, όπως αναφέρει το kalyvia.gr, Νίκος Κορδόσης και Δέσποινα Κανελή υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά τους μικρούς επισκέπτες σε ένα φιλόξενο χώρο πολιτισμού που  με έδρα την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, προβάλλει το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης, ενώ παράλληλα συνοδοιπορεί με τις ιστορικές μνήμες και τον πολιτισμό του τόπου.

xamogelo_mouseio_3Η «Διέξοδος», στεγάζεται στο ιστορικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς των Μεσολογγιτών κατά την ΕΞΟΔΟ, στρατηγού Αθανασίου Ραζή-Κότσικα.

Στη συνέχεια οι μικροί επισκέπτες και οι συνοδοί τους από το Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είχαν την ευκαιρία να δουν τη μόνιμη συλλογή της «Διεξόδου», η οποία αποτελείται από διαφορετικές θεματικές ενότητες.

Περιλαμβάνει συγκεκριμένα 5.000 περίπου κατηγοριοποιημένα αντικείμενα που περιοδικά εκτίθενται στους χώρους του Μουσείου, όπως αρχαία αντικείμενα του 4ου, 3ου και 2ου π.Χ. αιώνα, νομίσματα των Ελληνιστικών χρόνων, εικόνες και εκκλησιαστικά είδη του 18ου και 19ου αιώνα, ιστορικά κειμήλια, φιλελληνικά αντικείμενα και χειρόγραφα πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821 και της Εξόδου, έγγραφα των Μεσολογγιτών πρωθυπουργών Χαρίλαου Τρικούπη και Επαμεινώνδα Δεληγιώργη, καθώς και των ποιητών Κ. Παλαμά, Μ. Μαλακάση και  Γ. Δροσίνη και τέλος αυθεντικές ενδυμασίες, κοσμήματα και μεταλλοτεχνήματα του 18ου και 19ου αιώνα.

xamogelo_mouseio_2Στα πλαίσια της προσφοράς και της συνεργασίας του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», προτάθηκε η συμμετοχή των παιδιών στα δωρεάν μορφωτικά προγράμματα  και το Παιδικό Ινστιτούτο που πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία η «Διέξοδος».

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιούν ειδικοί εμψυχωτές και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 έως 11 χρόνων και καλύπτει τους τομείς των εικαστικών (ζωγραφική, γλυπτική), της κλασικής μουσικής, της παιδικής λογοτεχνίας, της ιστορίας και του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» που λειτουργεί ως κοινωφελής ιδιωτικός πολιτιστικός οργανισμός ιδρύθηκε το 1999 με πρωτοβουλία του δωρητή και δημιουργού της, Νίκου Κορδόση, ο οποίος έχει αναλάβει έκτοτε και τις δαπάνες συντηρήσεώς της, καθώς και την διεύρυνση και εμπλουτισμό της μουσειακής συλλογής της και των έργων της πινακοθήκης.

Έτσι πέτυχε όχι μόνο την διατήρηση του ιστορικού κτιρίου και την διεύρυνση της γνωριμίας των πολιτών με την ιστορία της πόλης αλλά και την ενθάρρυνση του κοινού για μεγαλύτερη επαφή με τις τέχνες και τα γράμματα.