Αγρίνιο: «Κεραυνός εν αιθρία» οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις

Η Φωνή του Πολίτη:

Σε απόγνωση οι Αγρινιώτες

 

Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σχεδιάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για να μην τεθεί σε εφαρμογή ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο γνωστός «κόφτης. Δηλαδή, θα ξεκινήσουν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, στο 52% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων έως τον Σεπτέμβριο και στο 55% έως το τέλος του έτους. Η ανάγκη είσπραξης 5 δισ. ευρώ προκύπτει από το τεχνικό κείμενο του Μνημονίου και για να επιτευχθούν οι στόχοι κατά τους επόμενους μήνες μπαίνουν όλοι όσοι χρωστούν στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Η είσπραξη παλαιών και νέων οφειλών, καθώς και η πάταξη της φοροδιαφυγής, θεωρείται ως ο μοναδικός τρόπος για να εκτελεστεί κανονικά ο προϋπολογισμός του 2016. Μέχρι τον Δεκέμβριο έχει υπολογιστεί πως πρέπει να εισπραχθούν από φόρους και πρόστιμα συνολικά 7,3 δισ. ευρώ, ποσό που είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί.

Έτσι, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίες ανέλαβαν τη δέσμευση για:

– είσπραξη 1.730 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 2.050 δισ. έως τον Δεκέμβριο από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
– είσπραξη του 21% έως και τον Σεπτέμβριο και του 23% συνολικά έως τον Δεκέμβριο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (που σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία είναι 2,5 δισ. ευρώ).
– είσπραξη 450 εκατ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 600 εκατ. έως τον Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες.
– αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% έως τον Σεπτέμβριο και στο 81,5% τον Δεκέμβριο.
– είσπραξη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές έως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 750 εκατ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο.
– αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95%, ΟΑΕΕ 65%, ΕΤΑΑ 80%, ΟΓΑ 77%.
– επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% έως τον Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου.

Χαρακτηρίζοντας το μέλλον δυσοίωνο και με τα παραπάνω δεδομένα, οι Αγρινιώτες «πήραν θέση» και εξέφρασαν την γνώμη τους στη «Σ». Αρκετοί ήταν συγκρατημένοι, ωστόσο, οι περισσότεροι χρησιμοποίησαν «χειμαρρώδη λόγο».

Κωνσταντίνος Γαλανοπουλος
Κωνσταντίνος Γαλανοπουλος

Ο Κωνσταντίνος Γαλανόπουλος σχολίασε πως «ο «φουκαράς» ο ελληνικός λαός θα τα πληρώσει. Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ήδη ξεκινούν και αυτό είναι απαράδεκτο. Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει χρήματα. Από πού να τα βρει; Αλλά αυτός δυστυχώς θα πληρώσει το μάρμαρο, όπως κάνει χρόνια τώρα, χωρίς να τον ρωτήσει κανένας αν μπορεί. Όχι αν θέλει, αλλά αν αντέχει».

Νίκος Ρίμζας
Νίκος Ρίμζας

Ο Νίκος Ρίμζας επισήμανε ότι «δεν είναι σωστό να ξεκινήσουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για να συγκεντρώσουν τα υπολειπόμενα… χρήματα. Θεωρώ πως δεν θα τα βρουν, πρέπει όμως να τα αναζητήσουν μέσα από τους ίδιους, να κάνουν περικοπές από τους βουλευτές και τους ακριβοπληρωμένους υπαλλήλους τους. Έχουν εξαθλιώσει όλη την ελληνική κοινωνία και κυρίως τους νέους που δουλεύουν για 300 και 400 ευρώ. Είναι άδικο».

Ηλίας Ασημάκης
Ηλίας Ασημάκης

Ο Ηλίας Ασημάκης σημείωσε πως «δεν κρίνω σε καμία περίπτωση σωστό να ξεκινήσουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Ο κόσμος είναι κρίμα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί άλλο. Η εποχή είναι δύσκολη και θα είναι άδικο ο κόσμος να βγει στο δρόμο. Αν το κράτος κάνει προσπάθειες μπορεί να βρει τα χρήματα που χρειάζονται, κυρίως από έξοδα της πολιτείας και μετά από τους φόρους που εισπράττει».

Αλέξανδρος Πατσαντζόπουλος
Αλέξανδρος Πατσαντζόπουλος

Ο Αλέξανδρος Πατσαντζόπουλος τόνισε πως «Εκτελούμε εντολές. Δεν είμαστε πλέον ανεξάρτητοι. Έχουμε χάσει την εθνική μας κυριαρχία και στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις. Δυστυχώς, άνθρωποι θα χάσουν τις περιουσίες τους γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Αν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι θα το είχαμε κάνει. Δεν γίνεται να επαναστατήσουμε. Σίγουρα δεν είναι σωστό όταν κάποιος χάνει την περιουσία του, αλλά και εμείς από το 1980 έως το 2010 από Έλληνες είχαμε γίνει Ελβετοί με δανεικά χρήματα. Αυτό κάποια στιγμή θα το πληρώναμε αναγκαστικά. Δεν βλέπω πως μπορούμε να αναστρέψουμε την πορεία προς τον γκρεμό».

Κων/νος Χονδρός