Αγρίνιο: Οι τράπεζες ζητούν προμήθεια για να «χαλάσουν» 500ευρα!

Βροχή καταγγελιών από αγανακτισμένους πολίτες στη «Σ»

Αγρίνιο: Οι τράπεζες ζητούν προμήθεια για να «χαλάσουν» 500ευρα!

Τι ποσά ζητά η κάθε τράπεζα

 

«Βροχή» τηλεφωνημάτων δέχθηκε τις τελευταίες μέρες η «Σ», οι οποίοι κατήγγειλαν πως στην προσπάθειά τους να αλλάξουν χαρτονομίσματα κυρίως των 500 ευρώ τους ζητήθηκε από τράπεζες προμήθεια μέχρι και 10 ευρώ! Η «Σ» διερεύνησε το θέμα και διαπίστωσε πως τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει σε όλα τα τραπεζικά καταστήματα οδηγία από την οποία προκύπτει πως υφίσταται θέμα προμήθειας και κυμαίνεται από 3 μέχρι 5 ευρώ ανάλογα την τράπεζα.

Εδώ και μήνες τα χαρτονομίσματα πολύ μεγάλης αξίας έχουν αρχίσει να αποσύρονται από την αγορά, ωστόσο, αρκετοί συμπολίτες μας έχουν ακόμη στην κατοχή τους χαρτονομίσματα 500, αλλά και 200 ευρώ και επιθυμούν να τα «χαλάσουν». Βασική προϋπόθεση για να προβούν σε μια τέτοια συναλλαγή με τράπεζα, είναι να διαθέτουν λογαριασμό.

Πέραν όμως των παραπάνω, οι Αγρινιώτες διαμαρτύρονται έντονα για την πολιτική των τραπεζών. Τα παράπονά τους σχετίζονται, τόσο για τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, όσο και για το παρελθόν. Τις αποκαλούμενες δηλαδή «χρυσές εποχές».

Γιάννης Γρηγορόπουλος
Γιάννης Γρηγορόπουλος

Ο Γιάννης Γρηγορόπουλος επισήμανε πως «η κάθε τράπεζα είναι μια επιχείρηση και κοιτάζει αποκλειστικά το συμφέρον της. Δυστυχώς, δεν έχει όμως την πολιτική εκείνη ώστε να εξυπηρετεί τους πολίτες. Στο παρελθόν είχα πάρει δάνειο από τράπεζα, ήμουν συνεπείς και μάλιστα προεξόφλησα το δάνειο στα τέσσαρα χρόνια αντί στα δεκαπέντε που είχε οριστεί, ωστόσο κλήθηκα να πληρώσω «χαράτσι». Με ποια λογική; Στην κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί σήμερα, λέμε να επιστρέψουν στις τράπεζες τα χρήματα που απέσυραν οι πολίτες, αλλά με ποια εμπιστοσύνη, εφόσον συνεχίζονται τα capital controls;».

Μαργαρίτα Σερπάνου
Μαργαρίτα Σερπάνου

Η Μαργαρίτα Σερπάνου τόνισε ότι «οι τράπεζες επειδή εμπορεύονται χρήμα, η πρώτη τους αρχή είναι το κέρδος. Από εκεί και πέρα, σε συνάρτηση με τις πολιτικές παρεμβάσεις εφαρμόζουν τις πολιτικές τους. Δεδομένου της κρίσης που ζούμε δεν είναι «κατάλληλη» η συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους πολίτες, γιατί τους στήριξαν σε εποχές που υπήρχε ανάπτυξη στη χώρα. Οι τράπεζες τότε «ανδρώθηκαν» και στηρίχθηκαν στους πολίτες, δεν συμπεριφέρθηκαν όμως ανάλογα στην εποχή της κρίσης. Πρέπει να δουν με μεγαλύτερη ανθρωπιά και αλληλεγγύη τους πολίτες που έχουν ανάγκες να διεκπεραιώσουν την καθημερινότητά τους, να διαχειριστούν τα δάνειά τους και ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία. Γνωρίζουμε επίσης πως υπάρχουν και συμπολίτες μας που έπαιρναν δάνεια για διακοπές, ταξίδια κλπ. Στο κομμάτι αυτό οι τράπεζες καλά θα κάνουν να διαχειριστούν τα πράγματα όπως νομίζουν πιο δίκαια. Στις περιπτώσεις όμως που έχουν δάνεια συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν χάσει την δουλειά τους, καλό είναι οι να δείξουν περισσότερη ανθρωπιά και αλληλεγγύη».

Δημήτρης Παπανικολάου
Δημήτρης Παπανικολάου

Ο Δημήτρης Παπανικολάου σημείωσε ότι «τα τραπεζικά καταστήματα είναι επιχειρήσεις και θέλουν συνεχώς να «θωρακίζονται». Η στάση τους όμως δεν είναι αυτή που θα έπρεπε απέναντι στους πολίτες, τόσο σε ηθική, όσο και σε βάση καθαρά συμφέροντος των τραπεζών. Οι έλληνες πολίτες, αν είχαν άλλη στάση οι τράπεζες όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα είχαν λογικά πιο θετική εικόνα γι’ αυτές και ίσως μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και δεν θα είχαν φτάσει τα πράγματα εδώ για την ελληνική κοινωνία. Τα δεδομένα του τραπεζικού συστήματος είναι άλλα που μάλλον δεν «μετράνε» τον άνθρωπο σαν έννοια, απ’ τον οποίο όμως συνεχώς έχουν να λαμβάνουν. Πρέπει να δώσουν μαζί με το πολιτικό σύστημα «ανάσα» στους πολίτες».

Κων/νος Χονδρός