ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΥποτροφίες: Τροπολογία αλλάζει τα κριτήρια απονομής τους σε φοιτητές

Υποτροφίες: Τροπολογία αλλάζει τα κριτήρια απονομής τους σε φοιτητές

Υποτροφίες: Τροπολογία αλλάζει τα κριτήρια απονομής τους σε φοιτητές

Αλλαγή στο κριτήριο απονομής υποτροφιών σε προπτυχιακούς φοιτητές “φέρνει”, μεταξύ άλλων, η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, που κατατέθηκε στη Βουλή. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τροποποιείται το κριτήριο απονομής υποτροφιών σε προπτυχιακούς φοιτητές, καθώς θεωρήθηκε ότι η υφιστάμενη διάταξη περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των προπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων για υποτροφία, ενώ η πλειονότητα των υποτρόφων δεν πληροί κατά το δεύτερο έτος σπουδών το οριζόμενο από την τροποποιούμενη διάταξη κριτήριο του μέσου όρου της επιδόσεώς τους με όριο της βαθμολογίας τον βαθμό 8,51. Παράλληλα, με τη νέα διάταξη θεωρείται ότι δεν θα προκύψουν αδυναμίες χορήγησης προπτυχιακών υποτροφιών από κονδύλια προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, με τη νέα διάταξη της τροπολογίας, δικαιούνται υποτροφίας όσοι φοιτητές έχουν βαθμολογία από “λίαν καλώς” και πάνω, δηλαδή, από 6,5 και πάνω. Ο κ. Φίλης, πάντως, αναφερόμενος σε μερίδα του Τύπου που σχολιάζει αρνητικά τις αλλαγές που επιφέρει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, διερωτάται “τι θέλουν επιτέλους;”. Υπενθυμίζεται, ότι στην τροπολογία συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν σε θέματα προκηρύξεων και εκλογής Καθηγητών των ΑΕΙ, συμπληρωματικές ρυθμίσεις για τα μη αυτοδύναμα τμήματα των ΑΕΙ, αλλαγές στην κοστολόγηση των συγγραμμάτων των ΑΕΙ, ρυθμίσεις για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, λήξη της κατά παράταση θητείας των γραμματέων των ΑΕΙ, καθώς και θέματα του ΙΚΥ.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. φίλη έχει ως εξής: “Μειώνουμε τη δαπάνη για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα και έτσι εξοικονομούμε χρήματα για τη φοιτητική μέριμνα και μας λένε ότι κόβουμε τα βιβλία από τους φοιτητές. Αν δεν το κάναμε, θα κατηγορούμαστε ως υπέρμαχοι του σπάταλου κράτους. Διενεργούμε τους προβλεπόμενους νόμιμους ελέγχους στην ιδιωτική εκπαίδευση και μας καταγγέλλουν ότι θέλουμε να κλείσουμε τα ιδιωτικά σχολεία. Αν δεν το κάναμε, θα μας κατηγορούσαν ότι αδρανούμε ή ότι καλύπτουμε παρατυπίες όπως τα πλαστά πτυχία. Δίνουμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια υποτροφίες στους φοιτητές μέσω του ΙΚΥ και αντιδρούν γιατί διευρύνουμε τα κριτήρια, ώστε, να συμπεριληφθούν περισσότεροι δικαιούχοι και να μην απολεσθούν ευρωπαϊκοί πόροι. Αν δεν το κάναμε, θα κατηγορούμαστε ότι τασσόμαστε εναντίον της αριστείας. Προωθούμε ώριμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και αξιοποιούμε στο μέγιστο βαθμό το μόνιμο προσωπικό και αντιδρούν με μοναδικό επιχείρημα ότι ετοιμαζόμαστε δήθεν να μειώσουμε δραματικά τις προσλήψεις αναπληρωτών. Αν δεν το κάναμε, θα κατηγορούμαστε -δικαίως- για αναποτελεσματικότητα και κακή διαχείριση των πόρων. Αλήθεια, τι θέλουν επιτέλους;”.

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr