Δυτική Ελλάδα: "Τρέμουν" νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας από τις ελλείψεις

Συνωστισμός στα εξωτερικά ιατρεία, αναμονή για ένα βρεβάτι και σε κάποιες περιπτώσεις ράντζα, γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό σε έλλειψη, Κέντρα Υγείας χωρίς υποδομές και…

vknwduwamu577de4a4bdd15

Συνωστισμός στα εξωτερικά ιατρεία, αναμονή για ένα βρεβάτι και σε κάποιες περιπτώσεις ράντζα, γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό σε έλλειψη, Κέντρα Υγείας χωρίς υποδομές και εργαζομένους, αναμονή για ένα μήνα και πλέον για ένα ραντεβού με γιατρό του ΠΕΔΥ. Η δημόσια υγεία και στη Δυτική Ελλάδ βρίσκεται στο "κόκκινο" και το θέμα απασχόλησε τη χθεςσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Από αυτή προέκυψε η απόφαση να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ενώ την άμεση εφαρμογή του σχετικού άρθρου του Καλλικράτη για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και των πόρων για την Υγεία στις Περιφέρειες, ζητά με απόφασή του τοΠεριφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, παράλληλα με την αναβάθμιση και τη στήριξη των μονάδων υγείας με προσωπικό, την αύξηση του προϋπολογισμού και την προστασία του επαγγέλματος των φαρμακοποιών.

Στόχος της συνάντησης με τον υπουργό είναι να παρουσιαστούν τα προβλήματα και να κατατεθεί η δέσμη προτάσεων, για τις οποίες η Πολιτεία πρέπει να δεσμευτεί ότι θα υλοποιηθούν βάσει χρονοδιαγράμματος.

«Οι ανεπάρκειες και οι ελλείψεις που εμφανίζονται σε όλους τους τομείς της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Υγείας της Δυτικής Ελλάδας ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Από τα Δημοτικά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας μέχρι τα Γενικά Νοσοκομεία της Περιφέρειας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, την Κλινική Αποκατάστασης και τα ΚΕΦΙΑΠ, όλα αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό και περικοπές στην χρηματοδότηση» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Και συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας, λέγοντας πως στη Δυτική Ελλάδα παρουσιάζονται σοβαρότατα προβλήματα χρηματοδότησης και στελέχωσης των μονάδων Υγείας με αποτέλεσμα να υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στους πολίτες και στο προσωπικό των μονάδων.

«Δυστυχώς όσα έργα και να κάνει η Περιφέρειά μας για την αναβάθμιση των υποδομών Υγείας και Πρόνοιας, αν δεν υπάρχει αρκετό και εξειδικευμένο προσωπικό και ικανή χρηματοδότηση, τίποτα δεν γίνεται σωστά» τόνισε.

Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης: «Όπως γίνεται κατανοητό, το σύνολο των μονάδων που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα προβλήματα που χρήζουν άμεσης και ουσιαστικής παρέμβασης προς όφελος των πολιτών και των εργαζομένων. Το σύστημα υγείας οδηγείται σε κατάρρευση και σε πλήρη ιδιωτικοποίηση που θα πλήξει τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα καθώς όπως είναι λογικό θα αδυνατούν να καλύψουν την νοσηλεία και θεραπεία τους».

Στη  συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδαςπαρέστησαν πλήθος εκπροσώπων φορέων από την 6η ΥΠΕ, νοσηλευτικά ιδρύματα, Ιατρικούς Συλλόγους, σωματεία εργαζομένων κ.α., αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Τα έργα που έχουν γίνει ή θα παραδοθούν άμεσα από την Περιφέρεια

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος κατά την εισήγησή του παρουσίασε τα έργα που έχει υλοποιήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:

Έργα όπως αναβάθμιση Κεντρικού Κτιρίου του Γ.Ν. Πατρών «Άγιος Ανδρέας» και προμήθεια - εγκατάσταση εξοπλισμού και μελέτη και κατασκευή νέας πτέρυγας, ολοκλήρωση Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, προμήθεια - εγκατάσταση εξοπλισμού του Γ.Ν. Πύργου, προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Π.Γ.Ν.Π. Πατρών, αγορά αξονικού τομογράφου για το Γ.Ν. Πατρών «Άγιος Ανδρέας», προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων για το Π.Γ.Ν.Π. Πατρών, διαμόρφωση εσωτερικών χώρων παλαιού κτιρίου Γ.Ν. Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο», προμήθεια συστήματος υπολογιστικής τομογραφίας πολλαπλών τόμων για το Γ.Ν. Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο», αγορά Ψηφιακού Τηλεχειριζόμενου Ακτινοσκοπικού Συγκροτήματος για το Π.Γ.Ν.Π. Πατρών, προσθήκη κατ’ επέκταση νέας πτέρυγας δύο ορόφων στο Γ.Ν. Μεσολογγίου «Χατζηκώστα», μελέτη - κατασκευή και εξοπλισμός του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στα Λεχαινά Ηλείας, κτιριακές εργασίες στη δομή του Κέντρου Υγείας Γαστούνης, προμήθεια Μαγνητικού Τομογράφου για το Π.Γ.Ν.Π. Πατρών, ανέγερση Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.)- Οικοτροφείου του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» στο Αγρίνιο.

Παράλληλα, ανέφερε και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη βρίσκονται και πρόκειται να δοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα προς λειτουργία, όπως Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, Οικοτροφείο του Συλλόγου «ΜΑΧΗΤΕΣ», Κατασκευή Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Συλλόγου ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ», Κατασκευή Νέας Μονάδας Σπαστικών Παίδων- Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, Κατασκευή νέου διώροφου Κέντρου για την Ελληνική Εταιρία Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων «ΕΛΕΠΑΠ», στο Αγρίνιο.

Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Χαροκόπος, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, βάσει των αρμοδιοτήτων της, υλοποιεί ετήσιο σχέδιο δράσης με σκοπό την πρόληψη, ενημέρωση και προαγωγή της Υγείας των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με φορείς.

Τα προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα

Στη Δυτική Ελλάδα παρουσιάζονται σοβαρότατα προβλήματα, όπωςμεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, στα νοσηλευτικά ιδρύματα (Πανεπιστημιακό  Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας», Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας, Το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, Γενικό Νοσοκομείο Καλαβρύτων), υποστελέχωση και στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται και να είναι σε αρκετά ορατός πλέον ο κίνδυνος κατάργησής τους, έλλειψη κονδυλίων και πόρων, ελλείψεις σε αναλώσιμα και φάρμακα, μηδαμινή η επιμόρφωση του υπάρχοντος προσωπικού. Προβλήματα υπάρχουν ακόμα και στην Κλινική Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πάτρας, σχεδόν υφίσταται οπλήρης αφανισμός των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Άμεσης στελέχωσης με προσωπικό χρήζουν το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας και το ΚΕΦΙΑΠ, πρώην «Μονάδα Σπαστικών Παιδιών». Αντίστοιχες καταστάσεις και στις Ψυχιατρικές Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας, ενώ το σύνολο των Γενικών Νοσοκομείων αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω απουσίας επαρκούς αριθμού κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ).  Το ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) λειτουργεί οριακά, ενώ μεγάλο κενό παρατηρείται στην εφαρμογή πολιτικής για την πρόληψη, θεραπεία κα αποκατάσταση των ουσιοεξαρτημένων ατόμων.

Προτάσεις για την ενίσχυση των παροχών Υγείας

• Άμεση εφαρμογή του άρθρου 186 (παράγραφος Ζ) του Καλλικράτη για την μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων Υγείας και των αντίστοιχων πόρων στις Περιφέρειες.

• Να τεθεί το θέμα στην ΕΝΠΕ ώστε να ληφθεί πανελλαδική απόφαση.

• Αναβάθμιση και στήριξη των υπηρεσιών και των μονάδων υγείας με προσωπικό.

• Αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία.

• Προστασία του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

• Πρόσληψη επιστημονικού, νοσηλευτικού, τεχνολογικού, διοικητικού και επικουρικού προσωπικού και τοποθέτησή του σε μονάδες που χρήζουν άμεση στελέχωση.

• Αύξηση των κονδυλίων στον τομέα της Υγείας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

• Στελέχωση του ΕΚΑΒ με οδηγούς, ενίσχυση του στόλου με νέα σύγχρονα οχήματα και εξεύρεση πόρων για επισκευή των υπαρχόντων ασθενοφόρων.

• Μετακίνηση των ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ)  είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να λειτουργήσουν ως δομές πρόνοιας είτε στο φυσικό τους χώρο, δηλαδή να υπαχθούν στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, με όλες τις εγκαταστάσεις, τον τεχνικό εξοπλισμό, αλλά και τους εργαζόμενους που είχαν πριν την μεταφορά τους στα νοσοκομεία.

• Παρέμβαση και εξεύρεση λύσης προκειμένου τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ να εφοδιάζονται και να χορηγούν τα φάρμακα σε άπορους και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες δωρεάν.

• Στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό της Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

• Εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων του προσωπικού των Μονάδων Υγείας

• Ίδρυση Θεραπευτικής Μονάδας Φαρμακευτικής Αντιμετώπισης της Εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στην Π.Ε. Ηλείας καθώς και Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

•  Άμεση καταγραφή και αξιολόγηση των ελλείψεων που παρουσιάζει το ΠΕΔΥ προκειμένου να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν τα μείζονα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και έλλειψης φαρμάκων.

• Ίδρυση Κέντρου Ψυχικής Υγείας και λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας στην Π.Ε. Ηλείας

• Αυτονομία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (π.χ. Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου) και στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών.