Η κρίση «χτύπησε» και τη Λαϊκή Αγορά του Αγρινίου

Η Φωνή του Πολίτη

Με πεντάλεπτα πληρώνουν οι καταναλωτές!

Η κρίση «χτύπησε» και τη Λαϊκή Αγορά του Αγρινίου

Με μελανά χρώματα περιγράφουν στη «Σ» την κατάσταση οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών

 

Δυσοίωνο είναι το μέλλον για την λαϊκή αγορά, όπως δηλώνουν πολλοί παραγωγοί. Η εικόνα άλλαξε ριζικά τα τελευταία χρόνια, και από την εποχή που οι διάδρομοι της λαϊκής αγοράς ήταν απροσπέλαστοι, πλέον είναι σχεδόν άδειοι! Η εικόνα κατήφειας κυριαρχεί σε καταναλωτές και παραγωγούς. Ο οικονομικός Γολγοθάς της εποχής αποτυπώνεται ακόμη και στα λιγοστά χρήματα που διαθέτουν οι Αγρινιώτες για τα ψώνια της εβδομάδας, αφού τα κέρματα με τα οποία πληρώνουν είναι πέντε και δέκα λεπτά! Στον αντίποδα, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα, αφού τις περισσότερες φορές ρίχνουν περισσότερο την τιμή των προϊόντων τους, από την τιμή που αναγράφουν στους πάγκους τους για να μην πάνε χαμένα, ενώ την ίδια ώρα στο χωράφι αναγκάζονται να «ξηλώνουν» την παραγωγή τους, αφού η ζήτηση διαρκώς μειώνεται.

Οι παραγωγοί στη λαϊκή αγορά της Τρίτης, στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Δημητρίου, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση, θέτοντας πλέον ακόμα και ζήτημα παραμονής τους στη λαϊκή! Εξάλλου όσο αισιοδοξία και να υπάρχει η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Πάνος Μαμασούλας
Πάνος Μαμασούλας

Συγκεκριμένα, ο παραγωγός Πάνος Μαμασούλας επισήμανε πως «τα όνειρα πλέον ψαλιδίζονται και έχουμε φτάσει στο όριο να φύγουμε από την λαϊκή αγορά. Το επιτήδευμα και την ταμειακή μηχανή τα έβαλαν στη λαϊκή αγορά με κριτήρια Αθηνών και γραφείων τους. Το 80% των παραγωγών δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Το παιχνίδι είναι στημένο για να φύγουμε από την μέση οι μικροί παραγωγοί και να έρθουν δυο – τρεις εταιρίες που θα κάνουν το εμπόριο πανελλαδικά. Η κίνηση είναι χειρότερη χρόνο με το χρόνο. Πούλησα μόνο 10 κιλά πορτοκάλια με 40 λεπτά. Δεν υπάρχουν χρήματα. Καταναλωτές αγοράζουν 6 πορτοκάλια και όχι 7 για να συμπληρωθεί 1 κιλό, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν 40 λεπτά».

Βασίλης Τσέλιος
Βασίλης Τσέλιος

Ο παραγωγός Βασίλης Τσέλιος σημείωσε ότι «το θέμα είναι πως εδώ και χρόνια οι λαϊκές αγορές βασίζονται περισσότερο στο εμπόριο και λιγότερο στην παραγωγή. Η δυναμική των προηγούμενων χρόνων δεν υπάρχει. Παλιότερα ο κόσμος αγόραζε κατά βούληση χωρίς να ρωτάει τιμές, ενώ τώρα προσέχει και αγοράζει ελάχιστες ποσότητες. Η δουλειά στη λαϊκή αγορά δεν είναι βιώσιμη πλέον για μας. Δεν βλέπω να μένουμε για καιρό ακόμη, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις καιρικές συνθήκες, την φορολογία και την έλλειψη χρημάτων από τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν μειωθεί αριθμητικά και έχουν λιγοστεύσει κατά ¾ τα προϊόντα που αγοράζουν σε σύγκριση με το παρελθόν».

Ηλίας Γιωτόπουλος
Ηλίας Γιωτόπουλος

Ο Ηλίας Γιωτόπουλος τόνισε ότι «δεν είναι βιώσιμη πλέον η δουλειά μας. Αυτό ξεκίνησε από την αρχή των μνημονίων, αλλά όσο ο καιρός περνάει δυσκολεύουν πάρα πολύ τα πράγματα. Συγκεντρώνουν χρήματα για να πληρώσουν στο σύνολο 10 ευρώ και πληρώνουν με πέντε λεπτά και δέκα λεπτά του ευρώ. Δεν διαθέτουν πάνω από 10 ευρώ για να ψωνίσουν τα οπωροκηπευτικά της εβδομάδας. Παλιότερα, περιμέναμε την πρώτη εβδομάδα του μήνα για να δουλέψουμε και να βγάλουμε τα έξοδά μας, ενώ σήμερα, αν και ο μήνας άλλαξε δεν κάναμε τίποτε. Η αγορά γενικότερα και η λαϊκή αγορά έχουν «βαρέσει» κανόνι. Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη».

Ζώης Κουμάσης
Ζώης Κουμάσης

Ο Ζώης Κουμάσης υπογράμμισε πως «παράγουμε προϊόντα με κόπο και δεν υπάρχει αντίκρισμα. Τα πράγματα στη λαϊκή αγορά έχουν δυσκολέψει περισσότερο από κάθε άλλη φορά καθώς η κίνηση είναι υποτονική. Είναι δύσκολο πλέον ο κόσμος να ξοδέψει ακόμα και 15 ευρώ. Το μέλλον είναι δυσοίωνο καθώς το κέρδος έχει συμπιεστεί και επιχειρούμε να το αυξήσουμε με παραπάνω ώρες εργασίας».

Κωνσταντίνος Τσούνης
Κωνσταντίνος Τσούνης

Ο Κωνσταντίνος Τσούνης ανέφερε οτι «υπάρχει πτώση τα τελευταία χρόνια της τάξεως του 30%. Η λαϊκή προσφέρει δουλειά, αλλά… Οι καταναλωτές, έρχονται πλέον μόνο μια φορά τη βδομάδα. Υπάρχουν άτομα που ξοδεύουν 30 ευρώ για ψώνια, αλλά οι περισσότεροι διαθέτουν πολύ λιγότερα χρήματα. Σημασία για να διατηρήσεις την δουλειά σου είναι να έχεις ποιοτικά προϊόντα στον πάγκο σου. Τότε ο πελάτης σε στηρίζει και σε κάνει βιώσιμο».

Ηλίας Δρακόπουλος
Ηλίας Δρακόπουλος

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αγρινίου, Ηλίας Δρακόπουλος, τόνισε  ότι «δουλεύω στη λαϊκή αγορά από μικρή ηλικία και αυτά που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια δεν τα έχω ξαναζήσει. Παλιότερα τα λεφτά μας έπιαναν τόπο. Τώρα προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στους φόρους. Αποκτήσαμε το τελευταίο διάστημα στη λαϊκή αγορά και «νέους» πελάτες».

Κων/νος Χονδρός

α

β