Αγρίνιο: Η τοπική Αστυνομία μέσα στην κοινωνία!

Ενημέρωση σε ηλικιωμένους πραγματοποίησε χθες η Ασφάλεια στο ΚΑΠΗ του Αγίου Δημητρίου για να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης

Ομιλία του Διοικητή Ασφαλείας Αγρινίου, Δημήτρη Γαλαζούλα
5 astynomia kapiΕνημέρωση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο ΚΑΠΗ του Αγίου Δημητρίου από τον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, Αστυνομικό Υποδιευθυντή Δημήτρη Γαλαζούλα. Σκοπός της ενημέρωσης στους ηλικιωμένους ήταν η ενημέρωση για τον τρόπο δράσης των επιτηδείων, οι οποίοι με απλά καθημερινά ψέματα κατορθώνουν και πείθουν τα θύματά τους και τους αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά και κοσμήματα. Είτε παρουσιαζόμενοι με «μαϊμού» ιδιότητες, είτε μέσω τηλεφώνου.

Η ενημέρωση ήταν στοχευμένη και πρωτοποριακή για την τοπική αστυνομία και αποτελεί βήμα, το οποίο την οδηγεί πιο κοντά στον πολίτη. Χθες επιλέχθηκαν τα ΚΑΠΗ, καθώς, έχει διαπιστωθεί πως τα περισσότερα θύματα επιτηδείων που αποσπούν χρήματα και κοσμήματα από ανυποψίαστους πολίτες είναι ηλικιωμένοι.

2 astynomia kapi Ο κ. Γαλαζούλας ανέπτυξε στους ηλικιωμένους ποικίλους τρόπους δράσης των απατεώνων. Με αρκετά παραδείγματα που έχουν καταγραφεί στο αστυνομικό δελτίο της περιοχής, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, παρουσιάστηκε στους ηλικιωμένους με ποιες μεθόδους μπορεί να τους απασχολήσουν και να τους εξαπατήσουν , πως γίνονται οι κλοπές με την μέθοδο της απασχόλησης, πως συμβαίνουν οι τηλεφωνικές απάτες, οι απάτες με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος συγγενικών τους προσώπων ή νοσηλείας συγγενικού προσώπου.

Σημαντικό είναι να αντιληφθούν, πως συνήθως δεν είναι αληθινή η ταυτότητα του προσώπου που εμφανίζεται, ενώ ο Διοικητής Ασφαλείας Αγρινίου, τόνισε πως στο ενδεχόμενο τροχαίου ατυχήματος θα γίνουν οι νόμιμες διαδικασίες χωρίς κανένας να ζητήσει την καταβολή χρηματικών ποσών, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες και τα νοσοκομεία δεν στέλνουν ποτέ και πουθενά υπαλλήλους τους, για να εισπράξουν χρήματα.4 astynomia kapi

Ο Δημήτρης Γαλαζούλας υπογράμμισε πως «το τελευταίο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες της Αστυνομίας καταγράφουν πολλά περιστατικά εξαπάτησης ηλικιωμένων. Για το λόγο αυτό η υπηρεσία μας θεώρησε σωστό να μιλήσει στους ηλικιωμένους της περιοχή μας, ώστε να αποφευχθούν νέα περιστατικά. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι είναι συνήθως δύο. Πλησιάζουν τα θύματα έξω από το σπίτι τους, στα ΑΤΜ των τραπεζών ή στις γειτονιές τους και με ένα αληθοφανή τρόπο που σχετίζεται με συγγενικό τους πρόσωπο, τους ζητούν και τους αποσπούν χρήματα. Η δεύτερη μέθοδος είναι η τηλεφωνική, μέσω της οποίας πείθουν τους ηλικιωμένους ότι συγγενικά τους πρόσωπα και κυρίως τα παιδιά τους,  ενεπλάκησαν σε θανατηφόρο ατύχημα και πρέπει να καταβάλουν χρήματα για να αποφύγουν την φυλάκιση. Τέτοια φαινόμενα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και επειδή πρόσφατα καταγράφηκαν αντίστοιχα κρούσματα και στην περιοχή μας προχωρήσαμε στην ενημέρωση. Οι ηλικιωμένοι, δεν πρέπει να εμπιστεύονται κανέναν άγνωστο άνθρωπο και θα πρέπει άμεσα να τηλεφωνούν στο 100».

Κων/νος Χονδρός

3 astynomia kapi