Δυτική Ελλάδα: Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Αποκαλυπτικά στοιχεία!

Τα προβλήματα υποστελέχωσης υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν Νοσοκομεία της περιφέρειας, συγκέντρωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και όπως αναφέρει «το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει».

Σημειώνει ότι «η υποστελέχωση βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που πλέον δεν συζητάμε για επαγγελματική εξουθένωση, αλλά για όρια ανθρώπινης αντοχής που έχουν ξεπεραστεί. Η ελλιπής χρηματοδότηση περιορίζει το φάσμα λειτουργιών και δραστηριοτήτων με επίπτωση στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «παραμένουν κλειστές 220 έτοιμες κλίνες εντατικής θεραπείας, οι χειρουργικές θέσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού, οι λίστες αναμονής φτάνουν τον έναν χρόνο, ενώ λειτουργούν κλινικές χωρίς ειδικευμένους γιατρούς από το απόγευμα έως τη νύχτα».

Τον τελευταίο χρόνο, αναφέρει η Ομοσπονδία, το προσωπικό του ΕΣΥ έχει μειωθεί κατά 4.000, ενώ άλλοι 7.000 εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης. Τα νοσοκομεία θα πάρουν φέτος 350 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις υλικών και φαρμάκων.

Ειδικότερα, για τα Νοσοκομεία της 6ης Υ.ΠΕ. η κατάσταση, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, χαρακτηρίζεται τραγική!

Ενδεικτικά παραδείγματα:

Στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, ένα Νοσοκομείο που η πλήρης λειτουργία του κρίνεται παραπάνω από επιτακτική αφού από τη μια καλύπτει παραπάνω από το μισό πληθυσμό του Νομού Ηλείας, και από την άλλη οι μέχρι τώρα τραγικές μικροπολιτικές επιλογές δεν επέτρεψαν τη δημιουργία ενός Νοσοκομείου στο Νομό που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών (το σημερινό Νοσοκομείο Πύργου δημιουργήθηκε σε αντικατάσταση του παλαιού και έχει σε ανάπτυξη μόλις 170 κλίνες, που δεν επαρκούν στο ελάχιστο !!!!).

1.            Από τις 44 θέσεις μόνιμων γιατρών υπηρετούν μόλις 16.

2.            Από τις 13 θέσεις ειδικευομένων γιατρών υπηρετεί μόλις ένας !!!!

3.            Το αναισθησιολογικό τμήμα απομένει από το μήνα Ιούλιο με μόνο ένα γιατρό. Παρά τις αλλεπάλληλες επισημάνσεις του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ οι υπεύθυνοι «αγρόν αγοράζουν».

4.            Το Μικροβιολογικό – Βιοχημικό εργαστήριο αδυνατεί να καλύψει σε 24ωρη βάση το πρόγραμμα.

5.            Στην εστίαση έχουν απομείνει δύο μάγειροι με τη σίτιση των ασθενών να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον ηρωισμό των εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες χωρίς άδειες-ρεπό, αφού αν απουσιάσει ο ένας αυτόματα οι ασθενείς θα μείνουν νηστικοί.

6.            Η ειδικότητα των τραυματιοφορέων είναι είδος προς εξαφάνιση. Ένας στη βάρδια για Τ.Ε.Π., Κλινικές, Ακτινογραφίες κ.λ.π.

7.            Νυχτερινή, πολλές φορές και απογευματινή βάρδια με μία νοσηλεύτρια ανά κλινική.

8.            Νέα υπερσύγχρονη πτέρυγα Τ.Ε.Π. που έχει καταντήσει σαν το γεφύρι της Άρτας και κανείς υπεύθυνος δεν λογοδοτεί για την καθυστέρηση αποπεράτωσης και παράδοσής της. Ένα έργο αναβάθμισης υπηρεσιών που έχει στοιχίσει εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό.

9.            Αναστολή λειτουργίας της Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής από τον Αύγουστο 2015 και μεταφορά της στο Νοσοκομείο Πύργου με προφάσεις που μόνο γέλιο προκαλούν..

10.          Η θέση του Διοικητή παραμένει κενή από το Δεκέμβρη του 2014, αφού βολεύει την κυβέρνηση η απουσία διοίκησης.

Στο Νοσοκομείο Τρίπολης «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ», ένα Νοσοκομείο στυλοβάτης του Ε.Σ.Υ. την κεντρική Πελοπόννησο και όχι μόνο.

1.            Από το Δεκέμβρη του 2015 δεν υπάρχει Διοικητής και Δ.Σ.

2.            Δεν έχει επιχορηγηθεί (έχουμε φτάσει ήδη στα μισά του 2016), για φάρμακα τη στιγμή μάλιστα που πανάκριβα φάρμακα χορηγούνται δωρεάν σε ανασφάλιστους.

3.            Οφείλονται στο προσωπικό δεδουλευμένες πρόσθετες αμοιβές από το έτος 2011.

4.            Λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού έγινε περικοπή της μιάς βάρδιας στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με αποτέλεσμα την μεγάλη ταλαιπωρία μιάς πολύ ευαίσθητης ομάδας ασθενών.

5.            Επίσης λόγω έλλειψης προσωπικού πρόσφατα έγινε σύμπτυξη – συστέγαση των Α’-Β’ Χειρουργικής, Α’-Β’ Ορθοπεδικής. Ω.Ρ.Λ. με το αποτέλεσμα ένα τεράστιο αλαλούμ.

Και βέβαια αυτά τα μεγάλα προβλήματα που ενδεικτικά αναφέρονται παραπάνω ταλανίζουν (πολλές φορές με πολύ πιο έντονο τρόπο) όλα τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. στη χώρα μας. Η μία κλινική κλείνει μετά την άλλη (Αίγιο – Αγρίνιο – Λευκάδα), ολόκληρες μονάδες αναστέλλουν τη λειτουργία τους (Πτολεμαΐδα) και σταματημός δεν υπάρχει! Όλα αυτά κυρίως λόγω των εδώ και χρόνια μηδενικών προσλήψεων σε συνδυασμό με τις αθρόες αποχωρήσεις και των επιχορηγήσεων φτώχειας.