Μελέτη του Αμερικανικού CDC: Η χειρωνακτική εργασία ωθεί στην αυτοκτονία;

Μεγάλη μελέτη του Αμερικανικού CDC έδειξε ότι οι αγρότες, οι αλιείς και οι ξυλοκόποι ρέπουν προς την αυτοκτονία, λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ρέπουν περισσότερο στην αυτοκτονία όσοι κάνουν χειρωνακτικό επάγγελμα και νιώθουν απομονωμένοι στη δουλειά τους, καθώς και όσοι – ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα – έχουν ανασφάλεια για το εάν θα έχουν δουλειά και στο μέλλον.

Η έρευνα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εντοπίζει τεράστιες διαφορές ανάμεσα στα επαγγέλματα, όσον αφορά στα ποσοστά αυτοκτονιών, διαχρονικά. Υψηλά ποσοστά εμφανίζουν, επίσης, οι ξυλουργοί, οι μεταλλωρύχοι, οι ηλεκτρολόγοι και οι οικοδόμοι. Ακολουθούν μηχανικοί (εγκαταστάσεων, επισκευών κτλ), βιομηχανικοί εργάτες και αρχιτέκτονες. Στον αντίποδα, τη μικρότερη πιθανότητα αυτοκτονίας έχουν οι καθηγητές, δάσκαλοι και βιβλιοθηκάριοι. Άλλα επαγγέλματα με πολύ χαμηλά ποσοστά αυτοκτονιών είναι οι υπάλληλοι γραφείου, οι κουρείς – κομμωτές, οι μάγειρες και όσοι ασχολούνται με τη φροντίδα παιδιών.

Λίγο πάνω από τον μέσο της λίστας βρίσκονται οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι καλλιτέχνες, οι αθλητές, οι δημοσιογράφοι, οι μαθηματικοί και οι προγραμματιστές. Επιστήμονες – ερευνητές, λογιστές, οικονομολόγοι, κληρικοί, μεσίτες και πωλητές είναι κάτω από το μέσο της λίστας κινδύνου. Οι γιατροί και άλλα επαγγέλματα του τομέα της υγείας έχουν κατά μέσο όρο 80% μικρότερη πιθανότητα να αυτοκτονήσουν σε σχέση με τους αγρότες και τους αλιείς.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Κύρια αιτία της αυτοκτονίας είναι η κατάθλιψη, εξηγούν οι ειδικοί ψυχικής υγείας. Οι περισσότερες αυτοκτονίες γίνονται από άτομα μέσης ηλικίας, πολύ συχνότερα από άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών γυναικών εντοπίζονται μεταξύ όσων εργάζονται στα σώματα ασφαλείας (αστυνομία, πυροσβεστική κ.ά.) και στο νομικό επάγγελμα, δύο τομείς, όπου το στρες είναι μεγάλο.

Στις ΗΠΑ οι αυτοκτονίες ατόμων άνω των 16 ετών εμφανίζουν αύξηση πάνω από 20% μετά το 2000. Οι αυτοκτονίες μεταξύ αγροτών και αλιέων είναι 85 ανά 100.000 άτομα (στους άνδρες 91 ανά 100.000), ετησίως.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι ένα λόγος για τις αυξημένες αυτοκτονίες μεταξύ αγροτών, αλιέων και υλοτόμων είναι ότι, εκτός από τη συχνή μοναξιά και το χαμηλό εισόδημα, έχουν μεγαλύτερη απροθυμία να ζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγο ή ψυχίατρο, εν μέρει λόγω της λανθασμένης αντίληψης ότι κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί αδυναμία από τους γύρω τους.

Επιπλέον οι αγρότες εκτίθενται συχνότερα στις χημικές ουσίες των εντομοκτόνων – παρασιτοκτόνων, που μπορεί να επηρεάσουν το νευρικό τους σύστημα και να συμβάλουν σε κατάθλιψη. Κάτι ανάλογο μπορεί να ισχύει στις περιπτώσεις των εργαζομένων σε τομείς εγκατάστασης – επισκευής – συντήρησης, οι οποίοι, επίσης, εκτίθενται σε διαλυτικά και άλλες δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες, που πλήττουν το νευρικό σύστημα.