Βρύση από τα Ρωμαϊκά χρόνια θαμμένη στα χώματα και τις λάσπες στον Μύτικα

Μια βρύση από τα αρχαία Ρωμαϊκά χρόνια βρίσκεται στον Μύτικα της Πρέβεζας στον παραλιακό δρόμο προς το αλιευτικό καταφύγιο. Πρόκειται για μια κατασκευή που θα…

PA080036

Μια βρύση από τα αρχαία Ρωμαϊκά χρόνια βρίσκεται στον Μύτικα της Πρέβεζας στον παραλιακό δρόμο προς το αλιευτικό καταφύγιο. Πρόκειται για μια κατασκευή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συνέχεια της Αρχαίας Νικόπολης μιας και σύμφωνα με μαρτυρίες από την βρύση αυτή προμηθεύονταν νερό για το λιμάνι του Μύτικα, όπου έφταναν τα πλοία με εμπορεύματα για την Νικόπολη.

Τα επόμενα χρόνια η βρύση εξυπηρετούσε τους κατοίκους της περιοχής και του χωριού. Σήμερα είναι στην κυριολεξία θαμμένη κάτω από τόνους χώματος αλλά και λάσπης. Λόγω του ότι λιμνάζουν στο σημείο νερά γίνεται συχνά καθαρισμός για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Μάλιστα σε κάποια σημεία είναι εμφανής η αρχαία πέτρινη κατασκευή αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα παρά τις συνεχείς προσπάθειες του προέδρου της τοπικής κοινότητας Νίκου Ντίτσου δεν κατέστη δυνατό να προχωρήσουν εργασίες από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες προκειμένου να έρθει στο φως αυτή η κατασκευή.

Μάλιστα, μιλώντας ο ίδιος στο PamePreveza.gr, εξέφρασε την επιθυμία του αυτή και έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό αρχαίο μνημείο που θα μπορούσε να αναδειχθεί και να διατηρηθεί μιας και αποτελεί μέρος της ιστορίας του τόπου. Τέλος να σημειώσουμε ότι ο δρόμος που διέρχεται εμπρός από την βρύση, εκείνη την εποχή ήταν πολύ πιο χαμηλά, γεγονός που κάνει τα νερά που τρέχουν από την φυσική αυτή βρύση, να λιμνάζουν και να απαιτείται συνεχής καθαρισμός. Είναι καιρός από πλευράς Αρχαιολογίας να δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον και να προχωρήσει σε ενέργειες για τον καθαρισμό και την ανάδειξη της ιστορικής αυτής βρύσης που εδώ και χρόνια δεν έχει πάψει να μας θυμίζει την ύπαρξή της!

mpwxyBo2

mpwxyBo1

www.pamepreveza.gr