«Η βία της εξοικείωσης με τη βία»

Στην επιτυχημένη ημερίδα παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία και συγκεκριμένα περιστατικά βίας, ενδοοικογενειακής και βίας στο σχολείο που έδωσαν το «χρώμα» της σκληρής πραγματικότητας στη σημερινή εποχή

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία την ημερίδα με τίτλο «Η βία της εξοικείωσης με τη βία» το Σάββατο το απόγευμα στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου. Ο κάθε ομιλητής παρουσίασε μια σειρά από στοιχεία που προκάλεσαν αίσθηση και πρέπει να αποτελέσουν «οδηγό» για τον περιορισμό ή ακόμη και την εξάλειψη του φαινομένου της βίας, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει «απλώσει» τα πλοκάμια της στην περιοχή μας.

Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος, συνέδεσε την παιδική ηλικία και τις βίαιες συμπεριφορές, αναλώνοντας τις επικίνδυνες και βίαιες συμπεριφορές στην εφηβική ηλικία με την «ανήσυχη ψυχή σ’ ένα άγουρο σώμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» που διοργάνωσε την ημερίδα, Dr. Αθανασία Δημητρίου παρουσίασε τον ψυχικό κόσμο ενός ατόμου και την «μάχη» που συχνά δίνει ο κάθε άνθρωπος με τα βίαια συναισθήματά του, δια μέσω του θέματος που ανέπτυξε και είχε ως τίτλο «συνομιλώντας με ένα βίαιο εγώ».

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης καθηγητής εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής αναφέρθηκε στην οικογένεια και στο σχολείο, παρουσιάζοντάς τα ως τα συγκοινωνούντα δοχεία της κοινωνικής παθογένειας. Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία και τα στατιστικά που παρουσίασε ο Διοικητής του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας Νικόλαος Κώστας. Ο κ. Κώστας παρουσίασε και συγκεκριμένα περιστατικά που συγκλόνισαν τους παραβρισκόμενους και έδωσαν την πραγματική διάσταση της βίας στις διάφορες εκφάνσεις που παρουσιάζει.

Όπως προέκυψε από την ημερίδα, βασικοί μας στόχοι πρέπει να είναι κατά πρώτον η περιφρούρηση της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της αυτοδιάθεσης του ατόμου εντός των οικογενειακών τειχών, κατά δεύτερον η προστασία, ιδιαίτερα της γυναίκας, σε βάρος της οποίας συνήθως εκδηλώνεται η ενδο-οικογενειακή βία, με αποτέλεσμα την παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας των δύο φύλων και την παρεμπόδιση της ελεύθερης ανάπτυξης της γυναικείας προσωπικότητας και φυσικά η προστασία της σωματικής, αλλά και ψυχικής υγείας του παιδιού, όπως και η οριοθέτηση ενός υγιούς οικογενειακού περιβάλλοντος.

Για να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της παραβατικότητας των ανηλίκων και της νεανικής βίας στο σχολικό περιβάλλον θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να μειωθεί επίσης η ανεργία των νέων, να ενσωματωθούν οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού, να στηριχθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου και να οικοδομηθεί μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ενώ την προλόγισε η επιστημονικά υπεύθυνη του ΟΚΑΝΑ Αθηνά Μπάκου, ενώ παρευρέθηκαν Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, αξιωματικοί της αστυνομίας, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου και η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά.

xondros1