Το Brexit γίνεται… Bremain – Σχεδόν 2 εκατ. υπογραφές για νέο δημοψήφισμα!

Οι εξελίξεις στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ετυμηγορία υπέρ του Brexit και του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ραγδαίες. Και όχι μόνο γιατί η Σκωτία αναφέρει τη φράση «δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και την παραμονή στην Ε.Ε.» όλο και περισσότερο αλλά και γιατί οι Βρυξέλλες σκληραίνουν τη στάση τους και απαιτούν από τον Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώσει άμεσα πότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας και πότε θα ξεκινήσει επίσημα η συζήτηση για το διαζύγιο Βρετανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, που παραιτήθηκε αλλά παραμένει στη θέση του τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, μέχρι να βρεθεί ο νέος επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών (που μάλλον θα είναι ο Μπόρις Τζόνσον, υπέρμαχος του Brexit και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου), οι Ευρωπαίοι διαμηνύουν πως δεν θα δεχτούν να παίξουν το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι». Το διεμήνυσαν άλλωστε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και οι έξι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου (των κρατών που ίδρυσαν την ΕΟΚ) που συναντήθηκαν το Σάββατο στο Βερολίνο.

Όλα αυτά την ώρα που η βρετανική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη και σχεδόν 24 ώρες μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος συνειδητοποιεί πως ίσως τελικά το Brexit να μην ήταν αυτό που τους υποσχέθηκαν ο Νάιτζελ Φάρατζ (ήδη παραδέχτηκε ότι είπε ψέμματα), ο Μπόρις Τζόνσον και οι υπόλοιπο της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης.

Οι υπογραφές που άρχισαν να μαζεύονται από το μεσημέρι της Παρασκευής (24.06.2016) για να γίνει ένα νέο, δεύτερο δημοψήφισμα, για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας αυξάνονται με απίστευτους ρυθμούς. Ήδη έχουν ξεπεράσει τα 2,1 εκατομμύρια. Η αίτηση ξεκίνησε από τον William Oliver Healey και αναφέρει: «Εμείς οι υπογράφοντες ζητούμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει έναν κανόνα σύμφωνα με τον οποίο αν το Leave ή το Remain έχουν ποσοστό μικρότερο από το 60% και η συμμετοχή είναι μικρότερη από 75% θα πρέπει να κάνει ένα νέο δημοψήφισμα. Υπενθυμίζεται ότι το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Πέμπτης ήταν 51,9% υπέρ του Brexit και 48,1% υπέρ του Bremain, με τη συμμετοχή σχεδόν στο 72%.